Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Miért nem megy az úszás?

Miért nem megy az úszás?

Figyelt kérdés
Nyilván senkitől nem várom, hogy a gyakorin csodát tegyen velem, csak kíváncsi vagyok, hogy más is volt már e így, vagy ha bármi aprócska tipp érkezik, annak is nagyon örülnék. :) 26 éves nő vagyok, pár hónapja kezdtem el úszni tanulni, de egyszerűen nem megy. Vagyis pár métert megtudok tenni, de utána bepánikolok és mindig elsüllyedek. A fizikai állapotommal nincs gond, ha nem is vagyok a legeslegfittebb, de nincs súlyfeleslegem és nem vagyok gyenge sem, edzőterembe hetente többször járok, tehát szerintem jónak mondható a fizikai állapotom, de ennek ellenére teljes csőd, amit csinálok a vízben. Azt tudni kell, hogy van némi egyensúly zavarom, a kéz és a láb mozgását is nehezen kordinálom össze, biciklizni is több időbe telt stabilan megtanulni, mint egy átlagos korombelinek. Egyszer egy orvos azt mondta, hogy szerinte esélyes, hogy diszpraksziám van(más néven ezt ügyetlen gyerek szindrómának hívják), ha belegondolok a kézügyességem tényleg nem jó, soha nem mentek például a labdajátékok sem, meg úgy általánosan nagyon béna voltam tesiből, de ezt iskolás koromban mindig elintézték annyival, hogy ááá, hát nem baj, nem lesz sportoló,a lényeg, hogy jól tanuljon. Régen én is elfogadtam ezt, de többek között ezért is kezdtem el úszni tanulni, mert tényleg nagyon szeretnék ezen változtatni, de nagyon el vagyok keseredve, mert csak a kudarcélmények jönnek eddig. Egyszer az uszodában, ahova lejárok ki is nevetett valaki, hogy ha már 4 hónapja tanulom, de még mindig ennyire nem megy, akkor minek erőltetem, pénzkidobás, ha ennyire béna vagyok. Na ez a még csekélyke önbizalmamnak is betett, mostmár úgy megyek be a vízbe, hogy úgyis elsüllyedek, mert nekem miért menne ez. :( Volt már valaki hasonló helyzetben,ha igen, valahogy túl tudott rajta jutni? Vagy szerintetek hagynom kéne a fenébe, ha ennyire rosszul megy? A válaszokat előre is köszönöm.

2016. márc. 5. 14:02
 1/2 anonim ***** válasza:

Mintha magamat látnám, annyira rám illik a történeted, csak férfiben. Nyugi, nem vagy egyedül. Úgy emlékszem, hogy legrosszabb iskolai emlékeim a tornaórákhoz kötődnek, mert ügyetlen voltam mindenhez. Mondanom sem kell, hogy úszni sem tanultam meg tanfolyamon, pedig többre is elvittek. Azután apukámnak elege lett a dologból és elkezdett tanítani, úgy, ahogy ő tudott. A végén valahogy összejött a dolog, ha nem is a szabályos technikával. Felnőtt fejjel azután elkezdett zavarni a dolog, hogy sok mást megtanultam azóta, de szabályos technikával úszni nem. Pedig bizos könnyebb, mint rossz módszerrel. Alapszinten pedig csak meg lehet tanulni. Ismét elhtároztam, hogy tanulni fogok és összejött.

Írod, hogy biciklizni nehezen, de megtanultál. Tetszik? Élvezed azóta? Az úszás is hasonló. Ha megtanulod, rá fogsz érezni az ízére.

Szokták mondani, hogy sok minden fejben dől el. Gyerekként az ember még nem az Archimédész-törvény alapján úszik. Felnőttkorban más a helyzet. Az emberi test átlagos sűrűsége kisebb, mint a vízé. Akkor pedig fenn marad a vízen. De ha nem hiszel benne, az képes legyőzni az Archimédész-törvényt és elsüllyedsz...

Valami erős motiváció kellene, ami miatt érdemes megtanulni úszni:

- nyáron sellőként fogsz fickándozni a barátod / férjed / fiúk előtt

- nagyokat akarsz ugrálni a vízben

- át akarod úszni valamelyik tavat

- az Adrián be akarsz úszni egy szigetre

- ...

Ha a motiváció megvan, az Archimédész-törvény működik és megtart a vízen.

A technikának vannak részletei, amit tényleg meg kell tanulni, ebben pedig egy jó oktató tud segíteni. Aki nem feltétlenül a szabályos versenytechnikát tanítja, hanem kiszúrja azt, hogy mi menne jól Neked. Mondok egy példát: az ember nem a feje búbján vesz levegőt, mert nem ott van az orrunk meg a szánk. Tehát levegővételnél az arcunkat ki kell emelni a vízből. Ha a fejünket kivesszük, a láb elkezd lesüllyedni. N, ezt kell megtanulni, hogy kell úgy levegőt venni, hogy csak annyra veszed ki a fejed, hogy a lábad még ne süllyedjen el.

2016. márc. 6. 11:41
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is rossz az egyensúly érzékem (születési rendellenesség), nagyon nehezen tanultam meg biciklizni (nem tudtam kanyarodni, estem-keltem). Viszont amióta sokat bringázok, látványosan javult a helyzet.

Ha ilyen koordinációs gondjaid is vannak, járj el táncolni, vagy step aerobic órákra, ahol kifejezetten fejlesztik ezt a képességet. Ne add fel, bénának lenni nagyon ciki, és hátrány is az aktív életben. Nem leszel egy versenyző, de hétköznapi szinten fel tudsz fejlődni az átlaghoz.

2016. márc. 6. 14:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!