Milyen, tényleg házi bojlit csináljak?
Azt szeretném kérdezni kedves sporik, hogy milyen etető bojlit lehet csinálni tényleg házi alap anyagokból ?
Van itthon pl rengeteg durvára darált pékárú ( zsömle,kenyér,pogácsa,magvas stb )morzsa ez lehetne az alap.
Segítsetek egy ötlettel.
Köszi.
A bojli nem attól lesz bojli, hogy gömb alakúra formázod.
A beltartalom, a tápérték az, ami a lényeg, s ehhez nem a különböző szénhidrátok jelentik a kulcsot, hanem a fehérjék.
Figyelmen kívül hagyva, hogy a bojli-ipar mennyi adalékkal, kiegészítővel bombázza a piacot, s milyen borsos áron, a házilag készült bojli alapja akkor is fehérje: tojás, tejpor, halliszt, húsliszt, szójaliszt, stb.
Tehát termelőktől , falun itt ott összességében töredék áron eltudod készíteni,ami tömény tápérték bomba ,és nem higitott bojli amit meglocsoltak valami olcsó sokat nem érő aromával.
Az igazi csalibomba bojli gyári változatban ~ 3e ft / 60-120g tégely áron van.
Ez kivitelezhető 3 e ft-ból kilóra.
Magyarul 400ft-ból kiló jóminőségű bojli kihozható,bár ez még relatív "natúr" ,én kevernék bele hallisztet (fehérje tápérték ,a lelke) ,ami nem drága kilónként ~3-5 tisztesen púpozott kanál kilónként szal 40-50ft / kiló.
Majd tennék bele lazacolajat aminek litere ( 1,3kg) ~ 1500 ft,de fél decivel már ritka tömény egy kiló,szóval ismét ~ 80 ft...
Szóval ~ 600 ft/ kg áron tömény 100%-ban csak tömény aroma és a halak számára a legcsábítóbb : tápérték bomba jön ki,én mondjuk átlag használok chili+bors aromát.Szerintem jobb 6-700 ft-ba 1 kiló minőségi tömény csalogatót csinálni,mint 3000ft-ba venni jó minőségű bojlit,ami 60-80g tégely.
Most igazán nem kekeckedésből, de szerintem ha a csirketáptól az a kis maréknyi csibe képes 6 hét alatt 1,8-2 kilósra növekedni, akkor abban a tápérték már nem igazán szorul kiegészítésre. Amikor kifejezetten büdös bojlit terveztem, csak akkor tettem bele pluszban hallisztet, de csakis a szaga miatt kb. 10% mennyiségben.
Édes ízesítésű bojliban semmi más plusz nincs a csirketápon kívül, mint kilónként 20 deka cukor (a tojásban feloldva turmixgép segítségével) és két-három tasak pudingpor... amilyen ízűt akarsz...
Érdemes fagyasztani,és csak annyit nem fagyasztva hagyni amennyit 1-2 héten belül felhasználsz.
Főzött bojli : hosszabban oldódik,a nyers pedig gyorsabban (gyorsabban is adja ki a csalogatóanyagot).
Persze nem árt ha hűvösebb helyen tárolod a felhasználni kívántat is és nem szoba hőmérsékleten hanem egy hűtőben vagy most már akár árnyékos helyen kint a szabadban is pl: zacskóban,doboztam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!