Házi bojli recept? Mindenféle aminosavak stb kihagyásával?
Mi haverokkal néha szoktunk készíteni, leírom. Néha kicsit ugyan kirepednek, sajnos azt még nem tudtuk kideríteni, hogy miért, de ha repedt akkor is használható.
5 db tojást (nem teszkós, hanem lehetőleg valami házi) 1üveg Dovit QuickLiq locsolót tetszőleges ízben, 1 mokkáskanál sót beleteszel egy nagy edénybe. Hozzáteszel 2 evőkanál cukrot, vagy 4-5 tasak vaniliás cukrot és őrölt fűszereket, meg kb fél deci olivaolajat, de szerintem a sima olaj is jó. Az, hogy sima cukor, illetve vaniliás cukor, és azt, hogy milyen fűszerek az dönti el, hogy milyen ízesítésű bojlit készítesz, lehetőleg az ízesítésnek összhangban kell lenni. Ezt a mixet lassan, 100%-ban összedolgozod habverővel. Gépi mixer nem jó, mert a tojás akkor felverődik.
Utána a az ízesítésnek megfelelően elkezdesz hozzá kis adagokban sima etetőanyagot adni (én Tímárt, vagy Marost szoktam). EZt kézzel nagyon lassan gyúrod, és addig adod hozzá az etetőanyagot, amíg egy nagyon kemény masszát nem kapsz. Nagyon jól összegyúrod, és utána letakarva hagyod állni vagy fél órát. Ekkor már egy nagyon kemény tésztaszerű anyagod van. Ezt az állás után megint meggyúrod, és jöhet a formázás, akinek van az használhat rollert, de kézzel is jó.
A golyókat forró, lobogó vízben kifőződ, kis adagokban, hogy ne tapadjanak össze. Ha letapad, akkor is óvatosan keverd, de nem szokott. Max 1-2 percig kell főzni, nem tovább. Ha megfőtt, óvatosan kiveszed, és valamin (nálunk ez sűrű rács, amit sóder szitáláshoz használnak) lecsöpögteted, úgy, hogy a golyók ne érjenek össze. Ha már nem csöpög, akkor erre a célra rendszeresített csalihalfogó hálóban 4-5 napig szárítjuk. Kész a házi bojli, szoktunk vele halat fogni,szóval működik.
Neked a főzés után repedt? Érdekes, nekem ha reped, akkor a főzés közben, de mint mondtam nem mindig. Ha már kifőtt, akkor utána nekem még nem repedt...
Én úgy szoktam tárolni, hogy ha 100%-osan kiszáradt, akkor zárható edénybe teszem, és ráöntök egy kevés olajat és dipet, és összerázom, hogy mindenhol dipes legyen, de ez ritkán fordul elő, mert általában többen megyünk, és etetéshez, csalizáshoz el is használunk egy adagot....
A sok tojás mennyiségtől reped szét!
Használjatok kevesebb tojást!
Minél több tojás van benne annál keményebb lesz és így szétreped!! Én 1-2 tojást szoktam használni!
Természetesen mennyiségtől függően!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!