Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Tanácsot kérnék, hogyan...

Budwa kérdése:

Tanácsot kérnék, hogyan kezdjek horgászni? 0ás kezdő horgász vagyok!

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Az elképzelésem egy tavon való fenekezés és úszózás. Bármilyen válasz érdekel ezzel kapcsolatban. Milyen botot vegyek? Milyen orsót vegyek? milyen damilt? Milyen horgot? Melyik horog milyen halra jó? Milyen csali, stb stb. minden ami kezdő horgászt érdekelhet. Lehet ez akár egy weboldal, ahol le van írva minden. Az a baj, hogy a könyvekbe nem azok vannak írva ami érdekel. Pl. Mit jelent a feeder bot, a bolognai bot stb stb. ezek nincsenek leírva a könyvekben és neten se nagyon találni ezekről egy összefoglaló oldalt.

Szívesen fogadok kezdőknek szóló tanácsokat is, mire figyeljek horgászat közben. szóval mindenféle tanácsot szívesen fogadok.

2015. máj. 25. 12:56
 1/7 anonim ***** válasza:
Haldorado.hu-n keresgélj, szinte minden infó megtalálható.
2015. máj. 25. 15:34
 2/7 anonim ***** válasza:

én egy hobbi fenekezőhorgász vagyok, de mint minden más horgász én is úszózással kezdtem.

Lényeges hogy anyagilag mennyit fektetnél bele, gondolok itt arra hogy vennél-e külön botot úszózni, külön fenekezni.

Ha 1 botról van szó érdemes előkével megoldani a dolgot hogy könnyedén tudd cserélni a szereléket. Kérdéses hogy mekkora ez a tó amiről beszélsz (vagy csak arra írtad-e hogy a folyami pecát kizárod nem konkrét tóra gondoltál ezt nem tudom) mindenesetre a helyedben vennék egy kisebb, 2-3 grammos úszót, meg egy nagyobbat, olyan 5-6 esetleg 7g körül. Értelemszerűen a nagyobbal messzebbre tudsz dobni, jobban ellenáll a sodrásnak, míg a kisebb közelre jobb, ha csak nád mellé be akarod lógatni. Nyilván jó a nagyobb is erre, de annyiból jobb a kicsi hogy érzékenyebb.

Horog függ attól hogy mekkora halra aakrsz menni, én 4-es horgot használok.

Csali az rettentően változó, leginkább annak a függvénye hogy az adott tavon mivel etetik a halakat. Ha általánosságról beszélünk akkor pl. amurt ne akarj gilisztával fogni, hisz növényevő. A leghagyományosabb csali, a konzerves kukorica szerintem még mindig a legjobb. Mellé teszel még csontit és személyes tapasztalat alapján erre a pontyok nagyon vevők. Szeretek még pelletet is használni, pontosan nem tudom mi a helyes megnevezése (valamilyen halas ízesítés talán?) az is elég jó.

Áttérve a fenekezős horgászatra. Vannak, bár szerintem ritka akik csak fenekező ólmot használnak súlyként, én azért az etetőkosaras megoldást jobban szeretem. Ebbe tudsz etetőanyagot tenni. Személyes kedvenc a málnás etetőanyag ami nagyon bevált (meg az illata is rohadt jó :D) horgot szintén 4-es horgot használok.

Kérdezted mi az a feeder bot pl. Nekem is az van. Még anno hallottam ilyet hogy 3m alatt picker asszem, felette hívják feeder botnak. A spicc nagyon érzékeny, sok gyűrűvel. Ezt használják kapásjelzőnek, a spicc érzékenységét. A botot merőlegesen teszed a bedobott damil irányához képest, és fontos hogy a feeder fenekezésre való. Nekem is feeder botom van, bár én rendes kapásjelzővel használom, jobban szeretem úgy, de kinek mi, a bolognait sajnos nem tudom milyen miért jó, én nem használom. A te esetedben szerintem az a legcélszerűbb hogy ha bemész a horgászboltba elmondod a szitudat és ilyen helyen azért 90%-ban hozzáértő eladó van bent (jobb esetben maga a tulaj) aki biztosan segít neked, így látatlanban nem nagyon tudok neked ajánlani mit, de szerintem kezdetlegesen jó lesz egy sima 3m körüli hagyományos teleszkópos bot, de majd a boltban te ezt szemügyre veszed egyrészt hogy melyek tetszenek meg egyáltalán mennyit szánsz rá. Damilból én 30-ast használok, ennek valahogy 9-10 kg körül mozog a szakítószilárdsága aminek elégnek kell lennie. Igazából ekkora se kéne, csak ahol én szoktam horgászni előfordult már hogy beleakadtam 1-2 szir-szarba amibe sikerült is beszakadnom aztán inkább vettem vastagabbat amit legalább merészebben húzhatok ha akármibe is akadok be.

Most így nagy összevisszaságban ennyi jutott hirtelen eszembe, van még bármi kérdésed írj nyugodtan, tuti hagytam ki én is jó pár dolgot de így a nagy összességébe ennyi jutott először eszembe

2015. máj. 25. 15:59
 3/7 A kérdező kommentje:

köszönöm a válaszodat, nagyon hasznos volt. jelen pillanatban úgy állok, hogy bátyámnak van kettő botja, mindkettő összerakós bot (lehet hülyén hangzik, így tudom leírni), 2 darabból rakódik össze 3 méteresek. egyik egy 10-40 g-os dobósúlyú, másik egy 40-140 g-os. Gondolom a 40-es az úszózós, a 140-es a fenekezős. Annyit mondott bátyám, hogy cseréljem le a damilt, mert nagyon öreg rajta. Ebben kérnék tanácsot, milyet vegyek rá. (vastagság, fajta, márka) Láttam valami monofil damilt. Azt olvastam, hogy egy anyagból van, egy szálas. Mit is jelent ez? A 0,30as az jó a fenekezőre (140-es), de a 40-esre azt soknak tartom. nekem 0,18ast tanácsoltak. esetleg van egy táblázat, hogy kb mennyi a szakítószilárdsága a 0.18asnak? köszönöm

szerinted milyen bot ez a kettő? Mindkettő Balzer bot különben. Egyik nevét nem tudom, de a 140-es az valami diabolo III-as bot (6-7 éves bot, akkor vette rá a damilt is a bátyám, nem nagyon használta).

2015. máj. 25. 18:49
 4/7 A kérdező kommentje:
különben törökbálinti tóra gondoltam, 22 ha területű. Fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, busa, sügér, törpeharcsa, naphal
2015. máj. 25. 18:51
 5/7 anonim válasza:

Hali én 4-5 éve fenekezőzöm, nagyon finom,de egyben nagyon erős szerelékkel! Most váltok a bojlizásra, mert már inkább szelektálni szeretném a pontyokat. Viszont kezdésnek a fenekezőzés tökéletes, leírom,hogy én mit hogy csinálok/használok:

Erre a célra igazából jó feeder vagy bojlis bot is, meg sima teleszkóposból is valami erősebb, ha számítasz nagyobb halakra. Feeder bot: nagyon rugalmas, a botspicc (a bot legvége) nagyon érzékeny, ez akkor érdekes, ha nem használsz kapásjelzőt, de szerintem használj :D Bojlis bot: ezek már a keményebb profilú botok, mivel nagyhalakhoz vannak tervezve. A bolognai stb botokról szerintem tegyél le,ha fenekezőzni akarsz. Véleményem szerint egy light vagy medium feeder bot lenne neked az ideális 3,3 vagy 3,6 méter hosszban, ez attól függ milyen távokat kell meghorgásznod. nagyobb táv nagyobb bot, nagyobb súly és nagyobb orsódobméretet jelent. Azért ezeket javaslom, mert a bot karakterisztikája olyan, hogy a fárasztáskor sokkal könnyebben tudsz a hallal "küzdeni", konyhanyelven szépen elnyeli a hal erejét, nem kell annyit az orsó fékével bíbelődnöd. Orsóból nyeletőfékest ajánlok, ha kapásjelzős horgászatot folytatsz majd. Ez azért jó, mert bedobás után csak felkapcsolod a nyeletőféket és kapás esetén a hal szabadon viheti a zsinórt, amíg be nem vágsz neki,míg egy elsőfékes orsónál vagy kiengeded mindig az első féket lazára vagy ott ülsz a bot mellett mint a cövek és kapáskor rögtön kapod fel a botot, hogy ne a tóba vigye a hal magával :D Orsóból az aranyközépút az 50-es dobátmérő szokott lenni. Kezdők számára tökéletes és megfizethető orsó és bot:

[link]

[link]

A zsinór megint attól függ mekkroa halakra horgásznál, én ajánlom neked a 0.25-ös monofil főzsinórt, melyhez eltőtét zsinórként kötsz 7-8 méter pl Haldrodado Braxx 0.16-os zsinórt, valamint a horogelőkét is ebből kötöd, mivel ez nagyon vékony, de nagyon erős. (nálunk horgászboltban kapni kb. ugyanolyan zsinórt sokkal olcsóbban, 50 forint métere,úgyhogy megéri utánanézni a helyi boltokban) Horogelőke mérete horoggal együtt legyen 10-12 cm. Horog méret tavasszal és ősszel, mikor hidegebb a víz 8-as és 10-es horog, meleg vízben pedig 6-ost is használhatsz. Ajánlom: Gamakatsu A1 Long Claw, Gamakatsu Hump Back, Gamakatsu Snagger horgokat. Ezek jól akadnak és jól tartanak. Én sima bordás távdobó etetőkosarat használtam 30-45 grammost, annyi,hogy otthon a kosarat feltoltam a cső aljától 5cm-re és fogóval megnyomtam az ólmot, így rögzítettem,mivel ez esetben nem kell a gubancolódástól tartanod. Etetőanyagból én a haldorádót ajánlom, azt megtudod nézni a webáruházukban hogy melyik milyen vízhőfokhoz illik, de univerzális pl. a pelletes fekete és a nagy ponty. Hirtelen ennyi jutott eszembe meg mennem is kell, de írj nyugodtan privátot, tudok képeket küldeni stb.

2015. máj. 25. 21:31
 6/7 pekmartin ***** válasza:

Hogyan viselkedj a vízparton? Nyugodtan! ha hosszabb idejig lent vagy semmi szükség kapkodni. Én is most kezdtem feederezni de már 4 éve úszózok. Nyilván etetni kell én uszóval pontyot mindig úgy fogtam szelektálva a tömérdek törpét hogy sós etetőanyagot kevertem kőkemény kukoricával.Ha engedélyezett a tónál akkor válassz egy "titkos" helyet, és rendszeresen ezzel a keverékkel etess nem kell messze.Egy idő után odaszoknak a halak.

én is imádok feederezni, mert ha nem is etetsz az etetőkosáron kívül akkor is eredményes

görbüljön! :D

2016. febr. 18. 14:14
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszodat, bár már elég régen tettem fel a kérdést. már azóta voltam egy párszor horgászni, sajnos kevés sikerrel eddig, de majd jövőre, azaz idén talán több sikerem lesz. én fenekeztem és úszóztam. köszönöm a tanácsodat, könyvekbe tényleg nem azok vannak írva, ami kellene hogy legyen ez tény, ezért inkább fórumokban olvastam és a haldorado oldalán.
2016. febr. 20. 16:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!