Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Balatonszemesi horgásztapaszta...

Balatonszemesi horgásztapasztalatok? Többi lent

Figyelt kérdés
Sziasztok arra lennék kíváncsi, hogy horgásztatok e már Balatonszemesnél és ha igen mi volt a tapasztalat milyet és mekkora halat fogtatotok, mivel?

#méret #halfaj #Etetőanyag:
2014. jan. 19. 15:29
 1/2 anonim válasza:

1999-2009 között minden évben többször horgásztam Szemesen, a bal oldali mólótól kifelé, illetve a régi Máv üdülő stégjéről, vagy az orosz táborhoz közeli, vízparttól 20-50m-re lévő stégektől, fenekezve. Sok keszeget, és 2002-2004-ig sok 1-2,5 kiló közötti pontyot fogtam pálinkába áztatott kukoricával. A parttól kb. 50m-re volt egy sáv, ahol kicsit mélyebb volt a víz, mint előtte, és utána, ide etettünk be, és pár nap-1 hét alatt mindig meg volt az eredménye.

Volt egy rossz év, amikor nagyon alacsony volt a Balaton vize, azután sok kárászt és nagyon apró, rendesen méreten aluli pontyot fogtunk, illetve 15-30 dekás keszegekből sosem volt hiány. Kb 300m-re a parttól is érdemes próbálkozni onnan, ahol véget ér a homokpad, és kezd rendesen mélyülni a víz. Van olyan év, amikor egészen odáig bevisznek stégeket.

A pálinkás kukoricát a keszegek is szerették, de volt, hogy a csonti jobban ment. Általában 2 horog volt a fenekezőre szerelve, egy, ami teljesen alulra merült, egy pedig fentebb felkötve, ha jól emlékszem 8-12-es méret közöttiek, néha még ennél kisebb is, bár attól függ, mekkorát akarsz fogni.

Nem tudom, 2009 óta mi a helyzet, nem horgásztam azóta ott, de úgy rémlik, hogy tavaly, vagy tavalyelőtt elég alacsony volt a vízállás, így a part mellett nagyobb pontyokra nem nagyon lehet szerintem számítani, inkább kárászokra, és azokból is a kisebbekre.

Az orosz táborhoz közeli részen a part menti nádasban reggelente esetleg érdemes pontyra vagy amurra próbálkozni, illetve kishallal fenekezve vihar után angolnázni, ezt viszont inkább bentebb.

Én 12-es horognál nem nagyon használtam amúgy nagyobbat, abból is a pontyozót, az öblösebbet, illetve a fenekező szereléket nem damillal, hanem fonott zsinórral készítettem, ami nemcsak többet bírt, hanem az itteni halak is jobban reagáltak rá, volt, hogy teljesen mellettünk horgásztak, és szinte csak mi fogtunk. Nehezéknek hagyományos etetőkosarat használtam, mindkét horog legalább 30-40 cm-re volt tőle.

A Lelle-Szemes közötti két hosszabb partszakasz eléggé akadós, régen viszont nagy pontyokat fogtak, még az alacsony vízállás előtti időkben, nem tudom, hogy ott most mi a helyzet.

A móló bal oldala nekünk be is jött, meg nem is, volt, hogy fogtunk pontyot is, keszeget is, de nem olyan sokszor, igaz, túl sokat sem mentünk oda, csak atavsszal meg ősszel, amikor a stégek már nem voltak bent.

Balinozni ilyenkor érdemes lehet a mólóról, persze csak ha nincs épp tilalmi időszak.

A legnagyobb ponty, amit fogtunk, 3 kilós volt, de nem is mentünk nagyobbra. A legnagyobb keszeg 1,5 kiló körüli lehetett, az angolnák kicsivel 50 centi fölött. Meg persze júliusban van pár nap, amikor a part mellett kézzel lehet kiszedni a sneciket a vízből:) na most jót nosztalgiáztam.

Remélem, tudtam segíteni. Ha mész esetleg horgászni, megírhatnád, hogy most mi a helyzet. Pálinks kukoricához, meg a házilag gyártottat javaslom:)

2014. jan. 22. 20:15
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszi a választ hasznos volt
2014. jan. 30. 12:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!