Ti miszerint választotok feederen előkehosszt? Kérlek leírnátok nekem mert nem rég horgászom és ezt nem értem!
-method feedernél érdemes rövid előkét használok, hogy a csali közel legyen felkínálva az etetőanyaghoz.
-könnyű keszeges szereléknél kb fél méteres előkét hagyok, a csali a felhő szélénél legyen, ne pont benne
-van, amikor vízközt horgászom meglebegtetett csalival, olyankor akár 1-1.5 méteres előkét is választok és felszálló felhősödő etetőanyagot
-intenzív vízen inkább hosszabb előkét hagyok, ne pont a felhőben legyen a csali
Ezek saját tapasztalatok, nem feltétlen így kell, nekem beváltak:)
Nem feltétlenül azon múlik az előkehossz, hogy milyen telepítési intenzitású tavon horgászol!!! Ez is egy nagyon összetett dolog.
Nagyban múlik az alábbi dolgokon:
-Halak táplálkozási intenzitása.
-Fenék anyaga és minősége. (itt sem feltétlenül csak a hossz számít)
-Víz tisztasága ( mondjuk ez nem feltétlenül az előkehosszt, hanem a horogelőke fajtáját határozza meg)
-Alkalmazott horgászmódszer.
-Milyen vízoszlopban próbálod meg felkínálni a csalit.
-Közvetetten a dobási táv is.
Így hirtelen ennyit tudok felsorolni, de biztos van még pár.. :D
Az is sokat számít, hogy milyen halfajra horgászol. Viszont nem lehet általánosan kijelenteni, hogy keszegre fél méteres vagy annál hosszabb előke kell..... ezt csak az adott szituáció tudja megszabni.
Az előző válaszadó azt írta, hogy az intenzív (tehát valószínűleg magántó-ami dugig van hallal) vizeken inkább hosszabb előkét hagy. Én pont az ellenkezőjét csinálom, mert én pedig úgy tapasztaltam. Mégpedig azért, mert egy intenzíven telepített víz intenzíven horgászott is, sok esetben túlhorgászott!!! Ha a halak sokszor meg vannak fogva, nyilván nagyobb óvatossággal fognak utána táplálkozni. Én azt tapasztalta, hogy sokszor csak a etetőkosárban lévő kaja "eszegetésére" tudjuk rávenni őket. Ezt azzal bizonyítom, hogy 12-15 centis előkehossz mellett felkínált lebegőkukoricára nem volt kapásom, de a zsinór folyamatos mozgása és a swinger pöcögtetése azt jelentette, hogy a kosár körül vannak a halak. Az előkehossz 5 centire le lett rövidítve, a csali és az etetőanyag ugyanaz maradt. Tehát ezt már method módszernek mondanám. Innentől kezdve 5-10 percenként fogtam a halakat. Nyilván azért, mert most is csak az etetőanyagot szívogatták, de az etetőanyag kupacban levő kikönnyített csali is azonnal berepült a szájukba. Azonban hosszú előkével is el lehet rejteni a csalit az etetőanyag kupacban.
Másik kérdés a horog mérete is!
Én azt tudom, mondani, hogy ha finoman eszik a hal, akkor próbálj meg vékonyabb, hosszabb előkével és kisebb horoggal pecázni. Ha ez nem válik be, akkor rövidítheted, vastagíthatod.....stb.
Általában meg szokták fogalmazni azt az általános "szabályt", hogy ha túl vékonyan akad a horog, akkor növeld az előke hosszát, ha pedig túl mélyre akad, akkor csökkentsd!
Összegezve ez nagyon összetett dolog és sok minden meghatározza az éppen használt végszerelék milyenségét. Azt, hogy adott szituációban mi a legjobb, neked kell kitapasztalni!!
A válaszolók jókat írtak! Én is csak annyit tennék hozzá, hogy ne félj kísérletezni. Előbb-utóbb kifogod tapasztalni a dolgokat, nálam egy a biztos: hideg időben, vagy rossz kapásoknál a hosszú előke a tuti.
Nem egy bonyolult dolog, a profik is sokszor csak a vízparton kísérletezve lövik be a jó hosszt. Forgókapoccsal készítsd el a szereléket, hogy mindig gyorsan tudd cserélni az előkét. Szerintem a 30 cm mindig egy jó kiinduló alap, ha túl mélyre nyelik a halak (jó kapásoknál, nyáron), akkor rövidítessz, ha leakadnak a halak, vagy rossz a halak kapókedve, akkor hosszabbat kötsz fel. Egy biztos, ilyen hideg időben a rövid előke felejtő.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!