Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Márnát mivel lehet a legjobban...

Dzsóóó!!! kérdése:

Márnát mivel lehet a legjobban horogra csalni?

Figyelt kérdés
És hogy hányas méretű horoggal menjek rá...vékony vagy vastag húsúval? a botom egy kezdő harcsázó bot 80g-120g dobósúly és egy fémdobos nagy orsó amin 40es damil van...cseréljem le 0.20ra? vagy megéri elcserélni a botot egy feeder vagy pickerre?...elezdett érdekelni a finomszerelékes módszer és a márnázás...csak nem tudom h mivel csaljam horogra csonti,csonti-pellet,vagy geleszta?
2013. okt. 5. 22:55
 1/8 anonim ***** válasza:
Nem sok közöm volt még márnához, de eddigi ismerőseim alapvetően sós dolgokkal csaliztak rá: kolbász, (füstölt) sajt, szalonna, kagyló esetleg giliszta. A horog pedig viszonylag kicsi, vastag húsú volt.
2013. okt. 5. 23:04
 2/8 A kérdező kommentje:
köszi
2013. okt. 5. 23:11
 3/8 gomzoli ***** válasza:

Igen, elsősorban állati eredetű csalik a jók.

A merev bot a 40-es zsinórral erős túlzás lenne, egy hosszú (3,90-4,20) heavy kategóriás feederbot 25-ös, 28-as főzsinórral már sokkal inkább helyénvaló lenne.

Ha erős sodrású nagy folyón, nagyobb távolságokra kellene horgásznod, akkor még jobb lenne egy extraheavy akciós bot, vékony (12-15) fonott főzsinórral, egyrészt mert kénytelen leszel nehéz, súlyos kosarat alkalmazni, másrészt a fonott sokkal érzékenyebben közvetíti a kapásokat, még a kicsi pöcögtetést is, mert nem nyúlik-rugózik a víz sodrásának terhe alatt, mint a monofil.

Kisebb (15-20 méterig) távolságban még megfelel a monofil is.

A horog méretét a csalihoz is kell igazítani, csonticsokorhoz elég egy 8-as-10-es, de sajtkockához jobb egy 6-os, sőt akár 4-es is.

Jól bevált módszer, ha vastag földigilisztát fűzőtűvel teljes hosszában felülről felfűzöd az előkére (amit előzőleg levettél a főzsinórról), és az az előkén végigcsúsztatva felülről, a horog szára felől húzod a horogra, mégpedig úgy, hogy a giliszta "hegye" legyen csak a horgon, a teste nagyja része a zsinóron marad, a horog felett. Így viszonylag kicsi, 8-as körüli horgot alkalmazhatsz, és a giliszta is nagyon nehezen lesz lelopható a horogról, valamint sokkal természetesebbnek néz ki, mint egy csokorként feltűzött "kupac". Ritkább lesz így a rontott kapás, gyakori az önakasztás is, tehát hatékonyabb a hagyományos gilisztacsokorhoz képest.

Egyébként a sajtkockát is ilyen módon, fűzőtűvel az előkére fűzve, felülről a horogra húzva csalizom. Puhább sajtot is használhatok így, és sokkal jobban tart a horgon, a bevágásnál azonban simán "átszeli" a horog a sajtdarabot. Nagyon puha, camembert jellegű sajt használatánál érdemes meggondolni az aprócska hármashorog használatát, szintén felülről ráhúzva a puha sajtot.

2013. okt. 7. 08:34
 4/8 @rny válasza:

ezt a gilisztás fűzős módszert nem nagyon értettem meg, de érdekelne. el tudnád pontosabban magyarázni? hajszálelőkére húzod a gilisztát?

az előkéd milyen hosszú?

2014. jan. 19. 20:06
 5/8 gomzoli ***** válasza:

Nem, nem hajszálelőkére, hanem a horogelőkén keresztül.

Tehát, van egy kb. 40-50 cm-es horogelőkém, annak egyik végén a horog, másikon egy véghurok, ennél fogva van beakasztva a főzsinór végén lévő forgós karabinerbe.

Kiakasztom, azaz leveszem a horogelőkét. A fűzőtűt hosszában végigvezetem a giliszta testében. Ezután az előkém véghurkát beakasztom a fűzőtűbe, és áthúzom a giliszta testén, tehát a gilisztát hosszában felfűzöm az előkezsinórra, és így felülről, a zsinóron lehúzva húzom rá a horogra!

2014. jan. 20. 09:10
 6/8 @rny válasza:
köszi! most megértettem. lenne még néhány kérdésem, esetleg egy emailt, vagy facebookot tudnál adni, ha megkérlek?
2014. jan. 20. 14:54
 7/8 gomzoli ***** válasza:

a facebook-ot legfeljebb egyszer egy hónapban, ha megnézem... már a törlésén is gondolkodok...

Tudsz itt is privát üzenetet írni, és szívesen válaszolok, ha tudok :-)

ha pár üzenetváltás után látom, hogy megbízhatónak tűnsz, kapsz e-mail címet is!

ne haragudj a távolságtartásért, de már sok bosszúságot okozott nekem, hogy olyan embernek adtam meg a címem, aki evvel visszaélt.

2014. jan. 20. 21:31
 8/8 @rny válasza:
elküldtem. köszi.
2014. jan. 21. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!