Fontos megtanulni horgászatban mindenféle kötés vagy csak elég hogy ha 3-4csomoval kötök meg mindent?
Túl sok kötés ismeretére nincs szükség, van kb 3-4, amit jó ismerni és az jó mindenhová, de nem ajánlott csomózni. Lapos horogra 1 kötést használok mindig, mert azt tudom, hogy bevált. Füles horognál is ugyanezt használom, azzal a különbséggel, hogy előtte áthúzom a damilt a fülön. Ha az előkére akarok csalizni, akkor csomómentes kötést használok (csak füles horognál működik), minden mást clinch csomóval kötök (kapocs, előke, bármi).
A csomózás gyengíti a damilt, gyenge a kötés is, nem érdemes ezzel kockáztatni a halvesztést. Ezt a pár alak kötést érdemes megtanulni, és ennyi, könnyen elsajátíthatóak. Két damil összekötését is érdemes még tudni, ha netán szakadásod lenne, azt sem elég összecsomózni.
Azért gyakorló horgásznak "illik" ismerni 8-10 alapkötést.
A Haldorádó honlapján "kötések egyszerűen" címszó alatt találsz szemléletes leírásokat, ábrákkal.
Természetesen szívesen segítünk bárkinek a parton is, de bosszantó, amikor harmadszor jön, hogy "sporikám, kössön már egy horgot, fület, előkét, stb".
Mondjuk igen, a 3-4 kicsit túlzás volt, 7-8 valóban van, ami alapnak számít, oldalfül, végfül, clinch, lapka horog, füles horog (ennél legalább 3 van, mind másra jó).
A clinch használható füles horoghoz is természetes, ha a várható hal mérete ezt engedi, ellenkező esetben elpattanhat a horog, kiegyenesedhet a fül a terheléstől.
en nem tudom igy nevrol de 4-et azert tudni kell:
-az a hurok amivel egymasbakötöd a damilt és a horog damiljat
-van amivel a horgot kötöd meg
-amivel a karabineert kotod meg(en hohér hurokkal kötöm)
-meg ha nagyon sietek akkor csak hóhérhorok a füleshorog fülébe kivülről)
én ezekkel megelégszem,
Mi az a 7-8 kötés amit illene tudni???én tudok 3 kötést hurkot amivel jóformán mindent megcsinalok,nem ertem miert kell annyi összevissza hurok,a halak amiket fogtam mindet kibirta a damil is meg a kötések is....
-két damil összekötése
-kapocs kötése (clinch csomó)
-lapka horog kötése
-füles horog kötése horgon rögzített csalihoz
-füles horog kötése csomómentesen előkére csalizáshoz
-véghurok kötése
-oldalfül kötése
Ez 7 különböző kötés és szvsz ezeket érdemes ismerni, hogy semmivel ne akadjunk el soha.
Még annyival egészíteném ki, hogy két zsinór összekötésénél nem mindegy, hogy monofilt monofillal, monofilt fonottal, vagy vékony monofilt vastagabbal(dobóelőke pl.) kötünk, mert mindhárom más technikát igényel.
De aki megél 4 féle csomóval, a lelke rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!