Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Az eger patakban vagy másnéven...

Az eger patakban vagy másnéven Rima patakban milyen módszerrel tudok halat fogni, ami nem pergetés?

Figyelt kérdés
Egy ismerősöm pergetős horgászattal fog domolykókat meg egyéb halakat amiket nem tudom miylenek, de nekem nincs pergetős szettem csak sima úszós botom, hallottam sokszor hogy sok halat fognak úgyis és az érdekelne miylen csali lehet jó? köszi a válaszokat

2013. jan. 24. 20:50
 1/4 gomzoli ***** válasza:
100%

A domolykót nagyon jól meg lehet fogni úszós szerelékkel is. Ahhoz, hogy sikeres legyél több fontos szempontot kell figyelembe venned:

Nagyon óvatos hal, ezért feltűnés nélkül, halkan bújkálva kell a patak partján közlekedned, lehetőleg folyásiránnyal szembe haladj (így háttal állnak neked a sodrással szembefordulva álló halak), a dobogást és zörgést teljesen mellőzd!

Ki kell találnod, hogy hol tartózkodnak a halak. Olyan helyeket keress (télen), ahol viszonylag mély, enyhén gomolygó, nem túl erős sodrású a víz, és van valami "fedezék", ahol a domolykó meg tud lapulni. A hideg vízben spórol az energiájával, nem úszik feleslegesen, szereti ilyenkor a nyugodt helyeket, ahonnan szemmel tarthatja a környezetét, és ahonnan kevés mozgással eléri a sodródó táplálékot.

A felszerelés álljon egy hosszú (ideális esetben 4 méter) könnyű botból, hozzáillő orsóból, azon 20-22-es áttetsző zsinórral, 3-4 gr teherbírású fix úszóból, és egy 6-os, vagy 8-as horogból. Kisebbet nem tennék. Az úszó súlyozására szolgáló sörétólmokat úgy osztanám el a zsinóron, hogy a nagyobbacska sörétek legyenek feljebb, és lefelé, a horog irányába haladva egyre kisebbek, de egyre sűrűbben (3-4 cm-ként) legyenek. A legalsó ólom kb. 30 cm-re legyen a horog felett.

Csalinak ilyenkor télen nagyon jó a nyers csirkemáj (abból egy 2x2 cm-es szelet), vagy a jó lafogósan, lógósan feltűzött szép szál giliszta. Ha van apró kishalad, az még jobb! Ez utóbbi jó döglötten (fagyasztottan) is, és mindenképpen az orrába akaszd a horgot, ne a hátába, mint a tavi csukázásnál. Ha derékba akasztod a horgot, keresztbe áll a sodrásban, és csak kalimpál össze-vissza- nem jó.

Az eresztéket a tényleges vízmélységnél 20-30 cm-rel kevesebbre állítsd, ejtsd magad elé, és hagyd odasodródni a meghorgászni kívánt helyre, és mikor odaért, megállítod, és visszatartod. A kapás határozottan észrevehető.

2013. jan. 25. 16:09
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm, nagyon hasznos volt ez amit leírtál. Tavasszal illetve nyáron szoktam horgászni, de gondolom sokban nem tér el ettől a módszertől az alapok ugyanazok nem? Annak már utánanéztem, hogy csöndbe kell lenni mert érzékeny minden parton lévő zajra, de ez nem probléma az én esetemben. Még egyszer köszi!
2013. jan. 25. 19:23
 3/4 gomzoli ***** válasza:

Nyáron nagyon jó csali a termetesebb szöcske, vagy ha sikerül a lyukból kicsiklandoznod, akkor a fekete tücsök.

Nyáron nagyon fontos szempont a helykeresésben az árnyék! A víz azon részét, ahova odasüt a nap, kerülik a halak (hacsak nem napozni akarnak- de ilyenkor nem esznek). Utálnak kirakatban lenni, bennük van a rejtőzködő-menekülő ösztön, így a sötétebb, biztonságosabb részeket keresik, ahol jobban rejtve érzik magukat. A partról víz fölé növő bokrok töve, ha elég mély ott a víz, és nem húzós a sodrás, hanem gomolyog, akkor szinte biztosan rejtenek egy-egy jobb halat. Vagy egy-egy masszívabb hínárcsomó mögött, ahol mind a fénytől, mind az áramlattól fedve vannak, viszont ők jól belátják a terepet. Ha ez a hínárcsomó pont a sodrás és a nyugodtabb víz határán van, akkor szinte biztos, hogy van lakója. Bedőlt fák tövében, a fenéken lévő nagy kövek mellett szintén jól érzik magukat. Innen ki- kimozdulva kapkodják el azt, amit a sodrás eléjük hoz. Legyen ez a te csalid!

2013. jan. 25. 22:43
 4/4 A kérdező kommentje:
Köszi, ez is sokat segített :)
2013. jan. 26. 07:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!