Milyen előkezsinórt ajánlatok?
30-as főzsinórom van, és milyen előkezsinórt ajánlotok? fonottat vagy monofilt ?
dobótáv nagyjából 50 méter, és 2-től 7 kilós pontyokra vadászok!
Köszönöm a válaszotokat ;)
Ahhoz, hogy egy ilyen zsinórral kifogjon valaki egy kapitális pontyot, nem kell erőgumi. Mostanában mindenkinek ez a mániája. A bojlis pontyhorgászok többsége 0.25-0.30-as zsinórral horgászik. Ezeknek a szakítószilárdsága 4-8 kg. A 30-as zsinórokra általában 9-13 kg szakítószilárdságot írnak rá. Azonban tudni kell, hogy ez nagy kamu!! Ha egy 30-sas zsinór elbír 6-7 kilót, az már nagyon jó teljesítménynek számít. De ez a szakítószilárdság tökéletesen elegendő arra, hogy akár egy 18-20 kilós pontyot is merítőbe terelj!
Nézzétek meg a www.halzona.hu honlapon a damiltesztekről készült videókat. Sokat meg lehet tudni!! Nekem már nem fontos zsinórvásárlásnál a szakítószilárdság, hisz tudom, hogy egy 25-30-as zsinór már elegendő a kapitális halak horgászatához( normális fárasztási technika mellett)
Sokkal fontosabb a csomótűrése, memóriája és a kopásállósága. Hiába veszel egy 13-15 kg szakítójú zsinórt, ha annak a kopásállósága egyenlő a nullával és "elolvad a vízben"!
Amúgy az a a bizonyos SPRO flourocarbon sem bír annyit. Ha a cégek azonban kevesebbet írnak rá, akkor nem tudják eladni! De annyit biztosan bír, amennyi szükséges! JA és a fluorocarbon zsinórnak soha nem lesz természetes mozgása, mert olyan merev, mint egy drótszál!
Én kifejezetten szeretem a fluorocarbon anyagú előkezsinórokat, pont a drótszerű merevségük miatt. Ahogy Milán is írta, a merev és viszonylag rövid (20 centi) előkére kötött horgot a hal nem tudja olyan egyszerűen újra- meg újra kiköpni, ha a szájába került. Én vagy a Cortest, vagy a Climax 25 méteres tekercseit veszem, ezek 40-es vastagság mellett tudnak kb. 10 kilót. Tehát a fluorocarbon szakítószilárdsága kissé alulmarad a normál monofilénál, ellenben nagyon jól bírja a súrlódást, dörzsölődést. Ez nem elmélet, hanem az elmúlt 5 év tapasztalata (azóta használok kizárólag ilyen előkezsinórokat pontyozni 35-40-es, de még süllőzni is, 25-30-as vastagságban). És amit talán nehéz elhinni, de a halakat a legkevésbé sem zavarja a zsinór merevsége. Haverom, akivel gyakran együtt jártunk pontyozni, mindig vékony fonott előkéket használt, bűndrága angol cuccokat, és semmivel nem volt több kapása, mint nekem (ellenben több félbemaradt kapása!).
A merev, 20 centis előkét egy 120 grammos fix ólommal kombinálva használom. 10 kapásból 8 megvan. Horogméret 1-es, 2-es. Nem szeretem a kisebbeket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!