Milyen a jó parittyázó bot?
Parittyázás:
Etetési technika, abban az esetben alkalmazandó, ha a nagy távolságra történő horgászássorán csak a partról van mód etetésre.
A mechanika egyerű. Egy erős, kb.:200 gramm dobósúllyal rendelkező bot végére akár hagyományos csúzli kosarat, akár un. parittya kosarat erősítünk, és a hagyományos szerelék bedobás elvei szerint a készregyúrt etető gombócokat elhajítjuk. A kosármindössze 15-20 méterre repül, míg a gombóc akár 80 méteren túl is.
Nos tömren ennyi lenne :)
És mivel a gombóc kb 15-20 geka, nem tom jó lehet-e egy 100-200-as bot.
Értelek! nos ez új volt...
Szerintem egy 3,9-4,2 m-es "Surf" jellegű bottal biztos jól boldogulnál. Ezek általában 3 részesek, és 100-200, ill. 100-250 gr. dobósúlyúak. Tengerparton használják, a 100-200 grammos ólmokkal ellátott fenekező cuccokat 100 méterekre behajigálni.
Ezek az ún. spod botok. Akár 5 libra fölötti tesztgörbével. Ezek alkalmasak parittyázni illetve rakétás etetésre.
Azért ezeknek az ára elég magas, ahhoz hogy az ember ilyet tartson kizárólag etetésre.
Viszont egy 3.5 méter körüli 200-300 gramm körüli bot alkalmas lehet. Vagy ahogy fentebb is írták, egy surf bot teljesen alkalmas lehet a célra.
Parittyás etetésre gerinces, 100-200 gramm vagy 150-250 gramm dobósúlyú botok a megfelelőek. Ha bojlis horgászbotról beszélünk, akkor már megfelelő lehet a 3.5 librás bot is, azonban én ezeket a botokat inkább rakétázásra használom. Úgy vélem, hogy a parittyázásra a 100-200 grammos botok tökéletesen megfelelnek. Azonban nem csak a dobósúly, hanem a bot hossza is nagyon számít. Minél hosszabb botot használunk, annál nagyobb távolságot tudunk elérni. Mivel bojlis módszerrel horgászok,és 3.6-3.9 méteres botokat használunk etetésre, neked is ezt ajánlom. Ennél rövidebb bottal már nagyon nehéz lenne nagy távolságra etetni.
Remélem, hogy tudtam segíteni!!!
Görbüljön!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!