Csokoládé A hétvégén főztem kukoricát etetni, 1 napot ázott, aztán 3 órát főtt amíg szét nem pattant 1-2 szem, majd miután kihűlt hordóba raktam azzal a vízzel smibe főtt, és 3 kis pohár kefírrel illetve 2 pohár sóval meghintettem aztán megkavartam?
A mai napon adtam még hozzá 3 nagy pohár kefírt, mert kevésnek láttam.
Szerintetek elrontottam? Még nem igazán büdös, csak az ázott kukoricát érezni, sajna csak ma sütött rendesen a nap.
Valószínűleg nem rontottad el, de teljesen fölösleges drágítani a kefirek hozzá adagolásával.
A kefir oltóanyag, feltételezve, hogy élőflórás, de nem a kefirtől fermentálódik a kukorica, hanem az elszaporodó tejsav baktériumoknak kell megfelelő környezetet biztosítani.
Azt meg döntsd el, hogy savanyú, tejsavas, vagy büdös, vajsavas erjesztés a célod... utóbbi esetben tedd ki a napfényre a cuccot, ha sürgetni szeretnéd a folyamatot.
Az mindkét esetben alap, hogy a kukoricaszemeket ellepi a folyadék, ha nem, akkor penészt nevelsz rajta.
Az elmúlt napokban nem volt nagyon meleg.
Türelem.
A két pohár só mondjuk nem kevés, és ha ráadásul jódozott, akkor az hiba.
A kovászos uborkát is a jódozott sóval szokták elrontani.
A baktériumoknqk nem barátja a jód, de kősóból sem kell annyi.
Ha néhány napon belül nem indul be az erjedés, akkor se dobd a kukába, a hal megeszi.
Elsőre át os siklottam a só fölött, csak később ötlött fel, hogy a jód megölhette a baktériumokat.
Nézz után a a tejsavas erjesztés, és a vajsavas erjesztés mikéntjeinek.
A tűző napra kitett kukorica jó eséllyel, büdös, tömény lábszagú lesz. a halak szeretik a szomszédok nem - az a vajsav.
A tejsav melegen, de nem a tűző napon, levegőtől elzártan szaporodik.
Tejsavas erjesztéssel készül a kovászos uborka, vagy a silózott kukorica is.
Egyébként annyira egyszerű, hogy oltóanyag (kefir) nélkül is beindul az erjedés, ha a körülmények ideálisak.
Azt nem tudom, hogy végül is most nálad mitől büdösödik, az erjedés gázfejlődéssel is járó folyamat, pezseg a lé.
Ezzel én már nem kísérleteznék tovább, csinálj egy másik adagot
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!