Szeretnék horgászni, de nem tudom, hogy kezdjek neki?
Készülök a horgászvizsgára, csak abban vagyok bizonytalan, hogy milyen felszerelést vegyek, és hogyan és melyik horgásszövetséghez iratkozzak fel.
Nagy céljaim nincsenek, igazából csak chillezni akarok a vízparton, ha néha-néha fognék valamit amit otthon elkészíthetek, az remek lenne, viszont ezekben a szabályokban még bizonytalan vagyok, nem tudom, hol lehet horgászni, és az év melyik szakaszában kell kerülni az adott helyet (budapesti vagyok, szóval a Ráckevei Dunaágat, meg az Újpesti-öbölt néztem ki, de azt sem tudom, hogy mi a különbség a folyó víz és az állóvíz között, más technika, más felszerelés kell hozzá?)
Meg az sem világos, hogy milyen felszereléssel készüljek, hogyan tartsam karban, miket kell tartalmaznia egy "csomagnak", amivel már el lehet kezdeni, és kb. mennyi pénzt különítsek el rá?
Illetve bármilyen tanácsot, figyelmeztetést örömmel veszek.
Szia! Én azt ajánlanám neked, hogy amikor időd engedi menjél ki Ráckevére a Dunapartra, Újpesti öbölbe nézelödj hogyan horgásznak, beszélgess kicsit akivel lehet, nézd meg a felszerelést, ki hogy milyen halra horgászik.
Ezek után majd könnyebben átlátod azt ami nem világos most még.
Nem kell elsietned semmit, amúgy is lassan a horgász szezon vége felé leszünk, tavaszra meg ha a látottak halottak után is kedved lesz hozzá akkor megpróbálod! A szabályokat majd meg tanulod, le van írva minden, a folyó víz és az álló víz között a különbség ahogy a neve is mutatja az egyik folyik a másik nem :)) és igen a felszerelés is más hozzá. Meg nyugtatlak, általában mindegyik boton bal kézzel kell tekerni az orsót amin a damil van :))
Ó, ezt szomorúan hallom :( Azt reméltem, hogy télen is tudok majd horgászni, hiszen a víz nem fagy be.
A ráckevei Dunánál szoktam futni, az újpesti öbölnél úsztam nyáron a Dunában. Beszélgettem horgászokkal, de számomra kínai volt, amit mondtak, leginkább arról beszéltek, milyen csalit használnak, ami nekem majd csak később lesz releváns információ.
Egyáltalán nincs esélyem télen horgászni?
Folyóvízi horgászatot kezdőként nem ajánlom, mert lehet vele koppani, ugyanúgy, mint a nagyon nagy tározókkal, tavakkal.
Kezdésnek vegyél két botot meg orsót, ezek egyformák legyenek. Kezdésnek bőven elég két olcsó teleszkópos bot 3 méteres hosszal 50-100 gramm dobósúllyal, ezzel az elején tudsz fenekezni, úszózni, keszegezni, pontyozni, rablózni is. Az orsó legyen 40-es vagy 50-es méret, zsinórból egy erős 0,25-ös megteszi.
Amit még venni kellene azok horgok, ólmok, etetőkosár, úszó. Horgokból különböző méretűek kellenek keszegre, pontyra, rablóhalakra. Ez annyira nem egyszerű, mert a legtöbb gyártó mind eltérő méretszámozást használ, de ezt szemre is el tudod dönteni.
De ha bemész egy boltba, akkor tuti segítenek összerakni egy kezdő cuccot.
Annyi, hogy még vegyél merítőhálót, itt arra figyelj, hogy nagy legyen. Még kellhet egy haltartó is, ha elakarsz vinni halat.
Nem árt bottartó sem, ez lehet leszúrós is vagy egy állvány. Amelyik tetszik, válaszd azt.
A spiccbotozás szórakoztató, de mivel felnőtt vagy, gondolom szeretnél komolyabb halakat is fogni.
Először a helyeket keresd, ahová ésszerű keretek között ki tudsz járni. A helyhez kell megvenni a felszerelést.
Én is teleszkópos bottal kezdtem, utána próbálkoztam úszós horgászattal is matchbottal, de ahová később rendszeresen kijártam, oda egyik sem volt ideális. Szerintem az általad megnevezett helyeken a feederbotos technika lehet a leguniverzálisabb. Nem bonyolult, hülyebiztos, 4-5kg-s pontyot is ki lehet szedni egy 14-es horoggal, mert hajlik a bot.
Kezdetnek jó lehet egy pár 60-150g-s dobósúlyú bot, 5-6000-es orsóval, max.30-as főzsinórral. Ezzel már lehet nagyobb kosarakat is messzire dobni. Ha mégsem tetszik a horgászat, ezt a szerelést könnyebben el tudod adni, mint egy univerzális telóst.
Rengeteg videó van a feeder technikáról a Youtube-n. Először a keszegezést javaslom. Majdnem álló vizen 20-25 centis előkével, kis vékony horoggal, 3 csontival garantált a siker még a legolcsóbb etetőanyaggal is. A zsinort érdemes beakasztani az orsó klipszébe, és gyakorolni az egy helyre dobást. 3-5 percenként ütemesen újra dobsz, utána ha jön kapás, elég 10 percenként. Kijárt, kiült helyeken érdemes kezdeni a pecát, ott általában kapás is van, és az akadó is kevesebb. Nagyobb hal is beeshet ha olyan a hely, de arra mindenképpen jó, hogy megtanuld a spicc működését kapáskor.
A feederhez a fent említetteken kívül nem kell más, mint egy, de inkább több feederkosár, aminek a súlya a víz sodrásától függ, több féle horog, fluorcarbon előke zsinór-keszegezéshez elég a 16-20as, -a gubancgátló csövet kezdőként erősen ajánlom. Kell gyöngy, forgó, forgókapocs, gumistopper.
Ezeken felül kell majd egy haltartó szák, egy merítő szák, bottartó (a lidlis tripodot tudom ajánlani) kajás vödör, horgász doboz a cuccoknak, meg valami stoki.
A legtöbb tudnivaló fenn van a Yt-n, vagy a hely specifikus facebook csoportokban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!