Miért nem szabad hazavinni bizonyos súly felett a pontyokat?
1. Nem finom.
2. Más is szeretne fogni kapitális példányokat.
Tipikusan ilyen nagyhalas bijlis helyeken mint Háromfa, ott korlátozzák be.
Ők pl. máshonnan is vásároltak nagyobb halakat, nyilván nem azért, hogy valaki felegye.
Sok év, mire egy ponty 10-15 kilóra megnő. És ez mind kárba vész, ha jön Húshorgász Henrik, és hazaviszi megenni.
1 értelmetlen el inni mert nincs jó íze
2. A nagy hal vonzerő a horgászoknak, mindenki nagyít szeretne fogni de kevés van. Ha haza lehetne vinni még kevesebb lenne.
3. A nagy hal sokat ívik, biztosítja a szaporulatot. Mivel adott környezetben sikeres volt (nagyra nőtt, régen megél) így velelmezheto, hogy előnyös a genetikaja az adott vízhez, ezért előnyös is ha ez a hal ívik.
Egyre több vízterületen vezetnek be elvihető maximális méretre korlátozást, de országosan nincs egységesen korlátozva.
A kereslet-kínálat rendesen megbolondította a piacot, és a feketepiacot, az extra méretú pontyok olyan szinten túlárazottak, amiért egyesek komoly büntetéseket is hajlandóak kockáztatni.
A horgászat, a horgásztatás komoly üzletág lett, és véleményem szerint félre is siklott a rendszer, az nem természetes, hogy kis tavakba összegyűjtenek sokkal több, és termetes méretű halat, amelyekkel folyamatosan a fogd meg - engedd vissza játékot játsszák.
Az üzlet mindent felül ír, az állatvédelmi törvény ott senkit nem érdekel, pedig az a játék állatkínzás, sok halnak a szája rojtosra van szaggatva a sok horog ütötte sebtől.
Nem az a probléma, hogy egy bizonyos méret miatt vissza kell engedni a halat, hanem a természet ellenes környezetben horgásztatás, természet közeli állapotban lévő vízre a pecások egy része ma már ki se hajlandó menni, túlzsúfolt tavakon élvezik a horgászatot, ahol nm egyszerűen csak sok hal van a vízben, hanem a halak körül van egy kevés víz is, forgatni, levegőztetni kell a vizet, hogy a halak ne pusztuljanak el.
Az extra méretű halakat pedig nem lehet könnyen beszerezni, és ha sikerül a kialakult helyzetben nagyon drágák, a meglévő állományt próbálják megtartani az elviteli tilalommal - ami, ismételem nem lenne probléma, ha nem olyan környezetben tartanék, ahol nincs megfelelő életterük (kis méretű, sekély tavakra gondolok, nem a nagy területű, megfelelő vízmélységű tározókra)
5 pontyról volt szó. Az agyonetetett halak elhíznak, zsírosak. Ezek olyanok, mint otthon az etetett tyúkok.
A csukát nem szokták agyonetetni, ragadozóhal, elvileg finom a nagy, nekem még nem sikerült fogni. Ez igaz süllőre is.
Nem csak az agyonetetett ponty zsíros. A kapitális, 10-15kg fölöttiek is. Öreg a húsuk, nem véletlen, hogy a szakácsok is a 4-5kg-s pontyot kedvelik: könnyű vele dolgozni, nagyok a szálkák, de nem zsíros annyira a húsa.
Horgászat szempontjából viszont egy 10+os vadvízi ponty nagy élmény tud lenni. Ezért és a szaporulat reményéért-a vad vizek ingadozása nem tesz jót az ívásnak-több pontyos természetes vízen is van méret korlátozás. Az ilyen halak élve elvitele már nem is szabálysértés, hanem bűncselekmény kategóriába esik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!