Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Horgászat közben lehet hangosk...

Horgászat közben lehet hangoskodni vagy elriaszthatja a halakat?

Figyelt kérdés
2022. júl. 25. 20:48
 1/10 anonim ***** válasza:
24%
A víz alatt nem hallatszik a hang.
2022. júl. 25. 21:32
 2/10 anonim ***** válasza:
7%
A fehér ruházat állítólag nem ajánlott.
2022. júl. 25. 21:35
 3/10 anonim ***** válasza:
82%
Az igazi halbvzik mellett csak lábújjhegyen ajánlott elsettenkedni :) Ha hallja a hal, ha nem. Úgyhogy csak bátran hangoskodj, hadd durranjon szét a feljük :)
2022. júl. 25. 22:52
 4/10 anonim ***** válasza:
Nem kell viszont ha a part közelébe horgászol érdemes kerülni az ugrabugrálást meg az óbégatást szóval a pulyákat jobb otthon hagyni.
2022. júl. 26. 10:23
 5/10 anonim válasza:
78%
A víz vezeti a hangot, jobban is, mint a levegő! (Pl. a delfinek elég nagy távolságról tudnak ezáltal kommunikálni egymással. Vagy pl a tengeralattjárók keltette hangot nagy távolságból víz alatti mikrofonokkal -szonár- lehet érzékelni.) Miért ne lehetne, hogy a vizet elérő hangrezgést a halak megérzik? De lehet, hogy csak annyit fognak fel belőle, hogy valami ismeretlen hangkeltő van a közelben és óvatosságból odébbállnak.
2022. júl. 27. 10:51
 6/10 anonim ***** válasza:

Ha normál hangnemben beszélsz a parton a haveroddal és 50 méterre dobáltok, akkor semmit se számít.

Ha viszont pár méterre van tőled az úszós cucc, akkor érdemes csendben lenni, de azért halkan beszélgethetsz,

2022. júl. 27. 13:57
 7/10 Meton ***** válasza:
A víz felerősíti és nagyon messze vezeti a hangot, tehát ami a víz felett történik, azt a víz alatt sokkal erősebben lehet hallani. De a halaknak nincs fülük, viszont a vízben a leggyengébb rezgéseket is érzékelik. Az persze más kérdés, hogy mire hogy reagálnak, de az a biztos, ha csendben maradsz. Ha a hal rájön, hogy ott vagy a közelben, akkor aligha fogy a csalira ráharapni. Tehát nem jó, ha meghall, vagy meglát. Igaz, hogy nincs füle, de a hang rezgésből áll, amit érzékel.
2022. júl. 27. 21:20
 8/10 anonim ***** válasza:
95%

Horgászom több, mint 40 éve, tapasztalatom az, hogy a halak képesek nagyon apró neszeket érzékelni, de nem mindig ugyanúgy reagálnak rá.

Voltak olyan eseteim, amikor egy-egy hosszabb ideig tartó mozdulatlanság után, csak a fejemet mozdítottam meg, vagy picit előre dőltem a székben, attól megriadt a közelben a hal, de volt olyan eset, amikor tőlem néhány méter távolságra lehelte az amur a nádast, nem zavarta, hogy mozgok a parton, csobban a szerelék.

Amikor többen is vannak a parton, ott több a mozgás, több lehet a halak számára zavaró inger, de nem törvényszerű, hogy ott, és akkor zavarni is fogja... de nem kizárható.

A halak is képesek alkalmazkodni, fognak halakat utak közelében is, ahol remeg a föld, ha éppen egy sok tonnás teherautó dübörög el, de lehet egy apró, idegen nesz a zajban már riasztóan hat.

Nem lehet kategórikusan kijelenti, hogy mi a zavaró, és mi nem az, legfeljebb csak annyit, hogy minden plusz zaj, mozgás plusz esély arra, hogy érzékeli a hal, és vagy foglalkozik vele, vagy nem.

Én is szoktam a parton beszélgetni, olyankor is fogtam már halat, de nem szeretem az autó ajtó nyitogatós, rádió hallgatós, haverokkal üvöltözős pecásokat, és azokat többnyire a halak is kiszűrik, mint a nem megszokott zajokat.

2022. júl. 28. 16:03
 9/10 Avair2010 ***** válasza:
31%
Szerintem inkább csak a mozgást észlelik.
2022. júl. 31. 14:45
 10/10 anonim ***** válasza:
91%
A horgász nemigen szeret beszélni, mert az elvonja a figyelmét a zsinegről, a "kapásról", azt szereti inkább, ha a gondolataiba mélyedhet, ami persze ugyanúgy elvonja a figyelmét.
2022. júl. 31. 20:40

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!