Horgászat közben lehet hangoskodni vagy elriaszthatja a halakat?
Ha normál hangnemben beszélsz a parton a haveroddal és 50 méterre dobáltok, akkor semmit se számít.
Ha viszont pár méterre van tőled az úszós cucc, akkor érdemes csendben lenni, de azért halkan beszélgethetsz,
Horgászom több, mint 40 éve, tapasztalatom az, hogy a halak képesek nagyon apró neszeket érzékelni, de nem mindig ugyanúgy reagálnak rá.
Voltak olyan eseteim, amikor egy-egy hosszabb ideig tartó mozdulatlanság után, csak a fejemet mozdítottam meg, vagy picit előre dőltem a székben, attól megriadt a közelben a hal, de volt olyan eset, amikor tőlem néhány méter távolságra lehelte az amur a nádast, nem zavarta, hogy mozgok a parton, csobban a szerelék.
Amikor többen is vannak a parton, ott több a mozgás, több lehet a halak számára zavaró inger, de nem törvényszerű, hogy ott, és akkor zavarni is fogja... de nem kizárható.
A halak is képesek alkalmazkodni, fognak halakat utak közelében is, ahol remeg a föld, ha éppen egy sok tonnás teherautó dübörög el, de lehet egy apró, idegen nesz a zajban már riasztóan hat.
Nem lehet kategórikusan kijelenti, hogy mi a zavaró, és mi nem az, legfeljebb csak annyit, hogy minden plusz zaj, mozgás plusz esély arra, hogy érzékeli a hal, és vagy foglalkozik vele, vagy nem.
Én is szoktam a parton beszélgetni, olyankor is fogtam már halat, de nem szeretem az autó ajtó nyitogatós, rádió hallgatós, haverokkal üvöltözős pecásokat, és azokat többnyire a halak is kiszűrik, mint a nem megszokott zajokat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!