Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Mennyire veszyes a Dunaban uszni?

Mennyire veszyes a Dunaban uszni?

Figyelt kérdés
Kicsi korom ota csabitanak az ilyen fajta dolgok, hisz szuleimmel amiota tudom magam 3 hetet a tengeren toltunk es mar 4x is lattam olyat, hogy valakit ki kelljen menteni vagy 1x halalesetet is lattam. Nagyon jo uszo vagyok, hisz 12 eve jarok uszni es amikor az eggyik tragedia tortent en is a vizben voltam es en csak egy enyhebb huzo erzest ereztem befele a tenger fele. 2 13 ev koruli gyerekt viszont akik matracon foltak bevitt eleg jol majd beborultak es ugy kellett kihozni majd lelegezteto gepre tenni oket.Tavy egy szigeten voltam a csaladdal es volt 3 szikla bent a tengerbe egy olyan jo 1200 meterre. En meg beusztam. Kb 30 perc volt mig kiertem csak nem tudtam teljesen odaig uszni mert a nagy hullamok hozzacsapodtak. Amijor visszausztam akkar azt vettem eszre, hogy a tenger huz visszafele es kb 1 ora volt mig kijutottam. Mondanom se kell, hogy el is voltam faradva:)) Viszont ami erdekel az az, hogy a Dunan mennyire lehet durva, mert a tenger az reszben allo viz hullamokkal de a Duna az meg folyo es gondolom erosebb aramlatok vannak. A heten is 2-en belefulladtak. Engem az erdekel, hogy ha peldaul at akarnam uszni az mennyire veszelyes ha jo uszo vagyok es nem panikolok? 20f

#Duna #Szabadviz
2022. jún. 10. 00:15
 1/10 anonim ***** válasza:
87%
Nagyon veszélyes! Ne tedd!
2022. jún. 10. 00:18
 2/10 A kérdező kommentje:
Hat ez igy nagyon jo, egy dohanyosnak is ha megmondod, hogy ne dohanyozzon, mert tudorakos lesz es meghal attol meg szivja:)) Engem itt a kockazatok erdekelnek a veszelyes kategorian belul, meg velemenyek olyanoktol akik probaltak. De kosoznom a jo szandeku felto szavakat ment a like:))
2022. jún. 10. 00:20
 3/10 anonim ***** válasza:
90%
Tényleg nagyon veszélyes. Nagyon erős a sodrása, áramlatok, örvények is lehetnek, úszó hordalék, faág,farönk egyéb. Én a helyedben ellenőrzött körülmények között próbálnám meg, pl néha szokott lenni duna átúszó verseny.
2022. jún. 10. 03:56
 4/10 anonim ***** válasza:
89%

A tenger sem olyan állóvíz, mint egy kisebb tó, ott is vannak áramlatok, amelyek akár tragédiát is tudnak okozni.

Az általad leírt esetből is lehetett volna akár tragédia is, ha egy távolabbi sziklához úszol be, és fel sem tűnik, hogy azért olyan könnyű az úszás, mert az áramlat is segít... no, de visszafelé meg akadályoz...

A folyókban úszás is veszélyes, de általánosítva majdnem értelmetlen is a kérdés.

Bizonyos helyeken, bizonyos vízállásnál át lehet úszni a Dunát is megfelelő technikával, taktikával, de nem a sodrás ellen dolgozva, hanem annak segítségével... ebből az is lehet, hogy a túlsó oldalon kilométerekkel lentebb érsz partot.

Viszont a Dunán van hajóforgalom, és azok nem biztos, hogy észre vesznek egy vízben úszkálót, nem csak a sodrás, örvények jelentenek veszélyforrást.

Ahogy már írták, időnként vannak szervezett Duna-átúszó programok, megfelelő biztosítással, ott érdemes elsőnek próbát tenni.

2022. jún. 10. 05:27
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Először is Dunában és a tengeren is ajánlott jelzőbójával úszni. A Dunánál számíts arra, hogy lejjebb fogsz átérni,nha átúszod, illetve nagyon figyelj a hajóforgalomra. Még az örvényekre vigyázz, a helyes taktika, ha örvénybe kerülsz, hogy nem küzdesz ellene, hagyod, hogy levigyen, majd oldalra kidobjon. Akkor szívás, ha egymás mellett több örvény van.
2022. jún. 10. 08:55
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

A Duna Tulln és Dunaújváros közötti szakaszát többször is végig eveztem már. Minden részén úsztam már a Duna ezen szakaszának (kivéve a városi szakaszokat). Fenti szakasz sokkal tisztább, de nagyon erős sodrása van. Gyakran olyan szinte hogy az ember egy helyben úszik.

Lejjebb nyugisabb de így is erős sodrása van. Műtárgyak (híd, befolyó, vízkivételi hely, kövezés, sarkantyú stb) közelében nem úszunk. Az tilos!

2022. jún. 10. 09:06
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Egyik évfolyamtársam volt nagyon jó úszó és vízilabdázott is. Egyszer a haverjaival eldöntötték, hogy átússzák a dunát (nem tudom pontosan, hogy melyik részén, mert én sose éltem Budapesten). A fele körül járhattak, amikor egy örvény lehúzta mindkettőt. A haverját kidobta az örvény az évfolyamtársamat nem. A szlovák határnál találták meg a holttestét, a haverját az egyik sétahajós húzta ki.

Véleményem szerint ez szerencse kérdése, a történtek után nem ajánlom. Ha mégis úgy tennél remélem, hogy nem találkozok veled az interneten tragédia címszó alatt

2022. jún. 10. 16:35
 8/10 anonim ***** válasza:
100%

A Dunának ezer arca van. Más, amikor árad, más, amikor apad, szakaszonként is változik. Akármilyen jó úszó lennék, csak ellenőrzött körülmények között úsznám át, csak a megfelelő helyen.

Áradáskor sok a hordalék, hatalmas fatörzsek úsznak a víz alatt. Amikor beáll és letisztul, akkor a megfelelő helyeken, mint a régi szabadstrandok, lehet úszni a Dunában, de lehetőleg a parthoz közel ajánlott. A hajózási útvonalat még csónakkal is nagyon körültekintően kell keresztezni, szinte évente van belőle tragédia.

2022. jún. 13. 20:33
 9/10 anonim ***** válasza:
100%
én kajakozom, a Dunán rengeteg a korhadt faág a víz alatt, ha beleszorulsz vagy megvág téged vagy beleütöd a tested. Alacsony vízállásnál pedig helyenként 1 méteres az iszapréteg, abba is beletudsz szorulni. Többi veszélyt leírták. Én is úsztam már át, nem volt semmi gond, de ismerni kell a Dunát. Előtte más folyókon gyakorolnék.
2022. jún. 18. 20:19
 10/10 anonim válasza:
Pont most fulladt meg egy 16 eves lany mert derekig belementek es a kopforgalom miatt keledkezo sodras elsodorta. A hugat egy fiu kitudta menteni. Nem ajanlom
2022. júl. 1. 10:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!