Távdobó és nem távdobó orsók között mekkora a különbség?
Nézd meg az említett két orsó dobjának a kialakítását.
Látványos a különbség, a Longbow ún mély dogos kialakítású, a 8K sekély dobos, másképpen rakja a zsinórt a dobra, ami ráadásul tekintélyes méretű is.
A távdobás egyik titka, hogy könnyebben pereg le a 8K-ról a zsinór, a többi pedig ugyanúgy, mint bármelyik másik orsónál (zsinór vastagság, minőség, a felszerelés összehangoltsága, dobás technika, stb)
Fizikai törvény minden egyes részlet.
Köszönöm a választ!
Tudom, hogy mitől távdobó egy orsó, engem gyakorlati tapasztalatok érdekelnének. Tehát, hogy sokkal nagyobbat lehet e dobni egy távdobó orsóval, mint egy hagyományossal úgy, hogy méretileg kb egyformák, és a felszerelés többi eleme ugyanaz.
Hasonló méret esetén a dob kialakítása miatt valóban van esélyed távolabbra dobni.
Ennek oka is egyszerűen a fizika, a sekély, de nagy méretű dobról lepergő zsinórnak kisebb a súrlódása.
Folyóvízen horgászva, ahogy írtad is, nincs szükség nagy dobásokra, sőt többnyire értelme sincs.
Feederesek, bojlisok "specialitása" elsősorban a 100 méter körüli, vagy azon is túli horgászat.
"Az első válaszolót nem igazán értem"
Hát akkor ez van, akkor nem érted. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!