Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Mekkora lehetett a hal, ami...

Mekkora lehetett a hal, ami majdnem behúzott a vízbe?

Figyelt kérdés

Történt egyszer, hogy Meredek part, végig kőrakással, a mélység már a partól 5 méterre 7-8 méter lehetett, a sodrás sebes volt. Ez egy kőrakás befelé a partól a Dunába ugy Kb 20 métert, és Kb 30 méter széles, középen feltöltve. (Lakihegyi kőrakásnak neveztük régen) Ott megakadt egy "valami" nagy dög, ami megemelt űltömben a kőről, és akadályt nem érezve csak emelt és emelt, így ment lefelé komótosan. Nem számítva erre és a bottörést el akartam kerülni, szakítottam a vékony zsinórt, ami egyébként sem bírt volna ki egy ilyen nagy dögöt. Kérdésem az lenne, hogy szerintetek mekkora lehetett ez a hal? Akkoriban 17 lehetett (vagy 25 éve) és máig beleborzongok az "élménybe" És foglalkoztat, vajon hány kiló lehetett a vélhetően harcsa, ami meg sem érezte hogy én csimpaszkodok a 80 kilómmal a zsinór másik végén...

Szerintetek? :)

2021. jún. 6. 17:29
1 2
 1/13 A kérdező kommentje:
A íráshibákért elnézést kérek, de remélem így is ki lehet bogozni a kérdést.
2021. jún. 6. 17:31
 2/13 anonim ***** válasza:
44%
Egy huszonöt kilós harcsa is nagyon meg tud indulni, főleg ha besegít neki a sodrás. Igazából a felszerelés és a fárasztási technika dönti el hogy mit alakít a hal a zsinór végén. Ezért a kérdésedre nem lehet igazán válaszolni, a halad bármekkora lehetett 15 és 100 kiló között. Én pergetek, fogtam már 15 kilós harcsát 10-30 grammos Gold Star bottal, monofil zsinórral, ezzel a cuccal kb. 15 percig tartott a fárasztás. Míg egy másik, 25-ös harim a 15-50-es boton, fonott zsinóron 5-6 perc alatt megadta magát. Harcsánál nagyon fontos a fárasztási technika, a bot alsó harmadával kell emelni a halat, ki kell használni a cucc teljes terhelhetőségét.
2021. jún. 6. 17:58
 3/13 A kérdező kommentje:
Igen én is úgy érzem hogy ez minimum 15 lehetett. Egyébként majdnem egyenesen és lassan lefelé vitte, ez másodpercenként kb. 10-max 15 centi lefelé menet lehetett, és semmit nem érzett abból hogy én ott csimpaszkodok a boton... Szó szerint semmit... Ültömben megemelt a kőről Kb. vagy 10 centit. Szerintem ha nem szakítom a zsinórt, simán behúz a vízbe, és még uszni sem tudok... Egyébként Egy 1 centiszer 2 centis, (talán közepesnek mondható) horoggal, amin giliszta volt, azzal akadt meg, Szóval csak úgy heccből dobáltam ott, cél nélkül szinte, és vagy 2,5-3 méteres eresztékkel, úszón, kis úszóval. 2-3 dobás után jött ez a kapás, harcsára jellemző módon... Ezután úgy otthagytam a dunát az nap mint az állat, mert nagyon megijedtem.
2021. jún. 6. 18:21
 4/13 A kérdező kommentje:
Nem inkább lassabb volt másodpercenként, ami 5-10 centit jelent... Azért írtam le,mert akit érdekel annak ez érdekesség. És azért tudom ennyire, mert ezen dolgokra még elég jól emlékszem. Nem csoda... :D
2021. jún. 6. 18:22
 5/13 A kérdező kommentje:
Csak az foglalkoztatott mind ez idáig, hogy vajon mekkora lehetett ez a "szörny"... mert ezek azok...
2021. jún. 6. 18:24
 6/13 anonim ***** válasza:
44%
#2 vagyok. Felesleges megijedni, azért van fék az orsón hogy használd. Ha jól be van állítva akkor pont nem törik a bot, nem szakad a zsinór.
2021. jún. 6. 18:26
 7/13 A kérdező kommentje:

Hát ez az, nem volt az sehogyan sem állítva :D

Csak heccből, vagy az még jobb kifejezés, hogy bohóckodásból dobáltam meg ott a nagy sodrást egy nem oda szánt szereléssel :D

2021. jún. 6. 18:30
 8/13 anonim ***** válasza:
65%
Egy 80 kilós embert (ha nem magától esik orra) egy uszozashoz használt vékony monofil zsinór nem tud megemelni meg "behúzni a vízbe" - mivel elszakad. Ez sima fizika, ha csak nem 60-as fonott zsinórral uszozol akkor bármekkora lehetett a hal. Egy 5 kilós dunai nyurga vagy amur is nagyon erős ám..
2021. jún. 7. 14:40
 9/13 A kérdező kommentje:

8:

Igen kicsit ellentmondásos a dolog, de hidd el nem itt és most találtam az egészet.

Ez nem ma történt, írtam is, így csak emlékekre hagyatkozom. Nem tudom milyen volt a zsinórom, de az TÉNY, hogy megemelt ültömben úgy, hogy ment befelé/lefelé. A súlyomat is saccoltam, mert nem emlékszem így 20-30 évről vissza mennyi lehettem, (lehet hogy nem 17 lehettem, hanem több... igen, ink. több, de ez mindegy is) de Kb 70-és max 80 között lehettem. És igen, tényleg megemelt a kőről, nem tudom mennyire, de úgy 5 centire biztosan. a botot lenyújtottam a mély vízbe, és szakítottam a zsinórt. Elég durva volt...

2021. jún. 7. 21:13
 10/13 anonim ***** válasza:
44%

Egy pillanatig nem kételkedem a szavadban. De az agy furcsa játékokat tud az emberrel játszani - pl. felugrottál és a húzás miatt azt hitted megemelt a hal, pedig nem. A TÉNY az, hogy egy 20, max 30-as monofil zsinór egyszerűen túl gyenge ahhoz, hogy egy 80, de akár 70 kilós embert megemeljen. Ezt te magad is könnyedén tesztelheted, próbálj meg 20 kilót rákötni egy gerendára - el fog szakadni a zsinór. A rántás ennél inkább nagyobb igénybevétel, tehát még előbb fog elszakadni. Ellenben ha lendületből állsz fel akkor az a 5-6 kilónyi erő amit kifejtett rád a bot érezhető hatalmas rántásnak...

Egy nagyott húzott rajtad egy ki tudja mekkora hal, nem reagáltad le és megtépett. Ez az, ami mindenkivel megesik - nem is egyszer.

2021. jún. 7. 21:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!