Fárasztás közben leakad a hal - mi lehet az oka?
Az utóbbi időkben két alkalommal is leakadt a hal fárasztás közben (folyóvízen, békés halra, kukoricára jött). Nyilván fogalmam sincs, mi lehetett, tippem szerint amur, ponty vagy márna - bitang erős volt, az biztos.
Mi(k) lehet(nek) ennek az oka(i)?
Laza zsinór? Nem megfelelő formájú horog? Horgász rutintalansága (nem vagyok a Nagy ho-ho-ho horgász, valljuk be, egy éve kezdtem igazán)?
Mire figyeljek legközelebb, hogy ne csak egy percig örüljek a halamnak?
Köszi a válaszokat. ;)
Az a horgászathoz tartozik, hogy esetenként lemarad a horogról a hal, rosszul akad.
Az, hogy pontosan mi is, amin variálni érdemes, a használt felszerelés függvénye.
Nagyobb horog?
Jobban tartja a halat, de arra meg lehet nem lesz kapás.
Más formájú horog?
Ki kell próbálni.
Hosszabb, rövidebb előke?
Talán.
Más csalizási mód?
Lehetséges.
És akkor még ott van az is, hogy bármit csinálsz, "foghegyesen" eszik a hal, leakad a horogról.
Ennek ezer oka lehet, legtöbbször vagy eleve rosszul akadt ( lágy szajszovetbe, külsőleg ) vagy meglazul a zsinór és ki tudja rázni magából a hal.
Jó akadás + feszes zsinór mellett szinte nem tud elmenni a hal. Ebből ugye előbbi nem a horgászon múlik.
Köszönöm a válaszokat.
Szerintem így utólag az én hibám, rossz reflex, illetve pech.
Mivel megindult a hal, mint egy tengeralattjáró, éppen állítottam egy kicsit a féken, amikor szembefordult a folyásiránnyal, így egy pillanatra nem volt feszes a zsinór.
Valószínűleg ekkor rázhatta ki a horgot a szájából.
A másik pedig egyértelműen ross akadás volt, mert teljesen feszes zsinór mellett akadt le, közvetlenül a kapás után, miközben éppen bevágtam (finom mozdulattal, nem rángattam, mint süket a csengőzsinórt).
Még egyszer köszi a segítséget, ezentúl jobban figyelek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!