Kezdőoldal » Sport, mozgás » Vizi sportok » Finomszerelékkel akarok...

Finomszerelékkel akarok horgászni. Method feeder vagy hosszú előke? Methodnál simán horogva tűzve a csali (pl: csonti)jó? Methoddal is tudok igazán kicsi halakat fogni, vagy csak hosszú előkével?

Figyelt kérdés
Mert nem a 15kg ponty a fő cél, hanem akár a 3dkg-s kárász is jöhet, nyílván kisebb horogra. Csak methodos horgászfilmekbe mindig nagy halat lát az ember, de ahol én horgásznék nem igazán jellemzőek a 10 kg feletti halak, ezért gondolkozok a sima hosszú előkén, de a method is szóba jöhet ha csalitüske meg egyéb dolgok nélkül horogra tűzve is tudok csalizni.

2021. ápr. 7. 19:07
 1/9 anonim ***** válasza:
32%

A hal nem tudja,hogy milyen módszerrel vadászol rá. Én fogtam 2 kilós pontyot spiccbottal is, pedig csak kis kárászokra és snecikre mentem.

Kis horog kell és meg van oldva.

Methodnál nem kell hosszú előke,mert pont az a lényege, hogy közel legyen a horog a kosárhoz,plusz ez nem nagyon fogja befolyásolni azt, hogy mekkora hal harap a horgodra.

Szerintem nyugodtan rakhatod a csalit a horogra,ha ráfér. Ha kisebb halakra mész,akkor még előny is szerintem.

2021. ápr. 7. 20:45
 2/9 anonim ***** válasza:
38%

A method modszer ket fo motivumon alapul: A csali a bejuttatott etetoanyag kupac tetejen varja az ehes halakat es a csali annyira ki van konnyitve, hogy a halom tetejen lebegjen es szippantasra elsők kozott keruljon a hal(jellemzoen ponty) szajaba. Ezt barmilyen lebego anyaggal elerheto. Az aprosag nem szippantani fog, hanem turja a halmot es kicspkedi belole a neki tetsző szemcseket. Ha eleg konnyű a horgod a csaival, az elsok kozott lesz, amivel talalkoznak.

Ha nagyon nem akarsz hajszalrlokvel es tuskevel bibelodni, akkor legalabb kis hungarocell golyokat vennek, amiket addig faragnek, hogy egy kezmoso vodorben probalgatva el nem erem, hogy ne emelje el a fenekrol a csalit(neha azert azt is erdemes kiprobalni), de a horog tomegét kompenzalja. Azt is lehet a horogra tuzni. Görbüljön!

2021. ápr. 8. 07:27
 3/9 anonim ***** válasza:
23%
Én soha nem értettem ezt a dolgot. A snecit megfogod egy gallyal damillal meg horoggal. Minek ezt túl bonyolítani?
2021. ápr. 8. 11:42
 4/9 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat.
2021. ápr. 8. 18:54
 5/9 anonim ***** válasza:
34%

Meg kell tanulni elkülöníteni a lényegest, a számodra lényegtelentől.

A horgászfilmek többsége reklám, marketing céllal készül, burkoltan, vagy nem is burkoltan termékbemutatót tartanak, a horgászat csak a körítés.

A horgászatban is vannak divat irányzatok, volt időszak, amikor a match botos horgászat volt a sláger, de már nagyon régen a feeder lett az, és azon belül nálunk az erős távolsági dobálásra alkalmas felszereléseket kezdték reklámozni, előbb hosszú előkés, majd a rövid előkés method módszerre koncentráltak főleg.

Legyenek önálló gondolataid, mérd fel azt, hogy neked melyik módszer az előnyösebb.

Kezdődik azzal, hogy egyáltalán feederre van neked szükséged?

Nem a feeder finom szerelékes horgászat alapja, hanem a különböző úszós technikák: spicc, rakós, match, bolognai, vagy akár "klasszikus" botokkal, különböző stílusú úszókkal, az adott körülményekhez igazodva.

Nem az úszós módszer a nyerő, fenekezni szeretnél, de ha valóban kisebb halakat is szeretnél fogni, akkor lehet elég a picker, vagy a feederből a finomabb, érzékenyebb verziók (sajna többnyire azok a drágábbak is)

Az, hogy method, vagy hosszú előkés, az utolsó részlet, a különbség a végszerelékből adódó előke-hossz eltérés, ami egy adott vízterületen is változhat, hogy az adott időszakban melyik az eredményesebb.

A method rövid előkés stílus, ott nem is nagyon kísérleteznek az előke hosszának változtatásával, főleg a csalikkal variálnak és ritkán használnak élő csalit, csontit, gilisztát, versenyeken pl tiltott is. A method "hazai pályája" a jól telepített tavak, ahol sok a hal, perceken belül megtalálják a csalit. Természetes vizeken, főleg folyó vízen method szerelékkel horgászni az etetőanyagot az "előírt arany szabálytól" eltérően ragadósra keverten lehetséges, de az már nem methodozás, csak method szerelékkel horgászás.

A hosszú előkés szereléknél az előke hosszával nagyon széles skálán lehet mozogni, a rövidtől az akár méter fölötti előke hosszig, sokszor van jelentősége, milyen hosszú az előke, mennyire apró a horog, a csali .

2021. ápr. 9. 00:17
 6/9 anonim ***** válasza:
25%

Ahogy azt felettem írták a method technika arra épül, hogy egy lebegő / kikönnyített csalit a hal felszippant. A ponty, kárász és tok felszippantja a csalit (és a horgot), de a keszeg pl. nem, az turkál.

Úgyhogy ha ezekre pecázol ott szerintem egy hagyományos kosár és előke hatékonyabb lesz, mint a method. Továbbá a sima hosszú előkéhez nem kötelező a lebegő csali, de a methodhoz igen.

A method viszont sokkal hatékonyabb lesz pontyfogáshoz.

2021. ápr. 9. 08:11
 7/9 anonim ***** válasza:
28%

Tökmindegy. ha van hal akkor lehet fogni, ha nincs, akkor nem lehet fogni. A 3 kilós ponty spiccbottal nálam is kipipálva, és ugyanazzal a bottal-horoggal az 5 centis vörösszárnyú is.

A lavórtavasdi nem horgászat.

2021. ápr. 10. 12:52
 8/9 anonim ***** válasza:
0%
Már hiányzott a lavor tavas idióta...
2021. ápr. 10. 13:15
 9/9 A kérdező kommentje:
Mindenkinek, de főleg 5. válaszolónak külön köszi az infót, nagyon kultúrált megfogalmazás.
2021. júl. 14. 11:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!