Mi a jó módszer a kukorica és a búza megfőzéséhez? Estére beáztatom a teljesen felöntött, kukoricával vagy búzával félig töltött lábast. Másnap kis lángon fedő alatt forralom amíg nem kezd el szétesni, majd leöntöm a keményítős vizet és tiszta vízzel átmosom, így nem fog a parton ragadni a kezem. Ezután zacskókba szortírozom és vákumozás után megy a mélyhűtőbe, vagy pecázni.
Van esetleg jobb módszer is? (sót a legvégén adtam hozzá egy kicsit, nem tuidom egyáltalán kell-e a főzéshez)
illetve ezt a főtt kukoricát miként lehet PVA zacskó-állóra megcsinálni? hiszen így főve a zacsiba rakva azonnal szublimálja. A nyers száraz kukoricát pva-zzam, ezt meg kupakkal, spombbal hajigáljam be inkább?
Nem vagyok híve a túlontúl variálásnak szemes etetőanyaggal való etetésnél vagy főzésnél. De kukoricánál jó ha szétrepednek a szemek,jobban kifejti a csalogatóhatását,kivéve ha törpés vízen próbálsz horgászni,mert akkor jobb ha csak megdagadnak a szemek,esetleg picit megreped de nem nyílik ki a szem. Búzánál max 2 egymást követő pecányi adagot főzök,ugyanúgy ahogy írtad. Mondjuk szombat-vasárnap peca,de vasárnap beszórom a maradékot is mert következő hétvégéig csak beerjed a búza meg nyálkás lessz,nekem a mélyhűtött majd újra harckészre élesztett szemes etető vagy akár az etetőanyag sem vált be annyira. Igyekszem eltalálni azt a mennyiséget hogy ne maradjon a nyakamon a cucc. Nem tudom mekkora távolságra akarsz etetni....így első olvasatra holtágra tippelek nálad. Én van hogy közelre pecázok nád elé vagy a túloldalra. Közelre egy egyszerű etetőlapáttal szórok nekik. Ha a túloldalra akkor vagy spomb vagy ilyen olcsóbb töltögetős etetőrakéta. Esetleg ha ragaszkodsz ilyen PVA-s megoldáshoz akkor próbáld ki a "Fagyi"-t...tejfölös pohárba beleszórsz egy jó adag kukoricát meg a felcsalizott horgot előkéstől,egy kis vizet bele aztán lefagyasztod az egészet. Ha gondolod belerakhatod az ólmot is,vagy később állítod össze ahogy szeretnéd. Kb ugyanúgy működik mint a PVA de nem érzékeny az idő előtti oldódásra,szépen elolvad a jég a vízben és a felcsalizott horog mellé lepotyog a kukorica,vagy akár búza/kukorica mix.
2020. júl. 1. 17:08
Hasznos számodra ez a válasz?
2/8 anonim válasza:
Én gázrezsón szoktm, mert az van itthon.
2020. júl. 1. 17:33
Hasznos számodra ez a válasz?
3/8 A kérdező kommentje:
Köszi, hát az egy 40 hektáros tó. Ma végre fogtam 2 tepsidévért és 1,5 kiló törpét, huszon valamennyi lett. Tehát, ha törpét akarok fogni akkor főzzem szarrá a kukoricát, ha nem akkor csak addig amíg az első szétesik, a többi meg olyan kerek lesz mint a cukkosüvegekben? A maradék megy a mélyhűtőbe, ez tuti. direkt többet szoktam főzni. Só kell a főzéshez egyébként?
Nekem semmi bajom a törpékkel, füstölve istenkirály, csak jó nagy legyen. A kicsik mennek a levesbe. De azért jó, ha fogok valami halkinézetűt is... pontyot már régen láttam.
2020. júl. 2. 01:14
4/8 A kérdező kommentje:
A főzés után mindenképen öntsd le a keményítős vizet (növényekre lenne a legjobb, ne pocsékold el ezt se) aztán a búzából egyél te is nagykanállal, nagyon finom!!!! Átzuhanyozod tisztáras, leöntöd és amennyire lehet szitán szárazra rázod. Kiporciózod zacskókba, matracpumpával levákumozod, görcsöt kötsz a zacsira vagy összegumizod és behajítod a fagyasztóba. Fontos, hogy ne legyen vizes, így morzsalékos marad, mint a gyorsfagyasztott borsó.
Kukoricát szintén így, de az nem olyan finom. :)
Eszembe jutott, hogy valami tartósítószerrel kéne főzni, hogy ne romoljon meg, esetleg hozzáadott cukorral?
2020. júl. 2. 01:21
5/8 Csabeszmester válasza:
Ha kifejezetten szereted a nagy törpéket akkor nem biztos hogy a kukoricás etetés/csalizás hozza meg a nagyját (persze vize válogatja,mert régebben holtágon-csatornán sima etetőkosaras cuccal,csaliként 2-3 szem csemegekukoricával vagy 1 szem üveges kukoricával tényleg szép törpéket fogtunk,élvezet volt rá horgászni mert sűrű kapás volt és tényleg pucolósak voltak 20-30 dekásak,nem a csikk nagyságúak amik manapság adják a fogás többségét). Ha szelektálni szeretnél akkor egyik botoddal csalizz halkockával (nem szelettel),kb akkorát mint a hüvelykujjad fele. Akár úszóssal,akár egy olcsóbb érzékeny pickerrel vagy feederrel horgászol eredményesebb leszel a méretüket tekintve. Lehet a 1,5 kilónyi 10 darabból jön össze :) Illetve befigyelhet bónuszként Süllő is. Nos azt mondják az okosak meg a profik (én nem vagyok egyik sem) hogy a sót nem szereti a törpe,rakják etetőanyagba és etetni/csalizni való kukoricába is. Hogy főzés előtt vagy utána azt nem említik. Én nem szoktam sózni,max ha nagyon kedvezni akarok akkor valamilyen élelmiszeripari folyékony aromát adok hozzá akkor mikor már picit megrepedtek a szemek a főzés végén,mikor még forró a víz és némileg zubog. Beleöntöm,aztán lecsukom a gázt alatta és ahogy kihűl a víz szépen magába szívja az aromát,lefedem a fazék tetejét aztán szépen hagyom kibontakozni a folyamatot.
2020. júl. 2. 13:41
Hasznos számodra ez a válasz?
6/8 A kérdező kommentje:
Kösz a tippet!
Betárazok jó sok kishalat, közeljövőben úgyis csak bringával tudok majd kimenni. Eszembe jutott, hogy kutyatáppal keverten kellett volna etetni... De mindig az van, hogy előbb a törpék jönnek, utána az összes többi. Ha nincs törpe, akkor aggódok, mert akkor egy döglött hal sincs a környéken.
De volt már, hogy egy kicsit elnyisszantottam, és beváltottam nagytörpére. (meg rákra és teknősre is)
2020. júl. 2. 17:32
7/8 Csabeszmester válasza:
Tegnapi élmény,pont a főzött kukorica apropóján. A csatorna ahova most járok kb 20-25 méter széles átlagban,van ahol duplája,van ahol egy rakósbotnyi távolság csak. Volt még a garázsban kb 1 kilónyi főzött kukorica ami rendesen beerjed már a hőségben,mondom elhorgászom már délután 5-től úgy 8-ig. Egyik botnak egy bolognait vittem amivel a sulyom szélén akartam kárászra,dévérre úszózni. Ide szórtam be a főtt kukoricát kézzel,meg 2-3 marék csemegekukoricát is. Csalinak csemege plussz csonti,majd a későbbiekben üveges mézespálinkás kukorica. Semmi dara csak a szemes. Háátt a 3-3,5 órás peca alatt jött egy csomó törpe (vegyes méretűek),meg 2 darab olyan 10 dekás karikakeszeg..nah mondom ennyit a sulyom széléről mint kiváló haltartóhelyről,pedig előtte való alkalmakkor cuppogott a ponty meg a kárász a nyiladékokban,meg ki is ugrott egy olyan 1.60-180kg-os forma tükrös. Na majd még variálok. A másik botom feeder volt,eléggé erjedt főzött darával a kosárban,csalitüske és rajta ilyen ananászos wafters 8mm-esben. Azzal csak úgy minden előetetés nélkül átdobtam csontra a szemközti nádfal elé. 5 perc múlva egy szákolós bodorka ami ment is vissza,majd egymás után jöttek a dévérek-kárászok 40-80 dkg között,ment is el kárászom akasztás után. Onnan mindössze 1 törpét fogtam de az szép darabos volt. Pedig pont arra számítottam hogy a darás etetésre jön a törpe és a szemessel etetve meg kevesebb de szákolósabb pikkelyes halat fogok fogni!! Mikor pucoltam a törpöket mindnek degeszre volt a bele tömve a csemegével és a főzött kukoricával is,valamint a haltartóba is öklendeztek vissza kukoricaszemeket...szóval imádják a kis dögök,legközelebb már csak ilyen félkeményre főzött kukoricát kapnak ugyanis láttam amúrmozgást is ahogy a belógó nádszálakat cibálják a sulyom szélénél.
2020. júl. 3. 10:09
Hasznos számodra ez a válasz?
8/8 A kérdező kommentje:
Nálam kukoricával-etetőanyaggal tömik ki magukat, de a darással, a nagyszeműt nem nyelik le. Sőt, ha a csontit-gilisztát kicserélem kukoricára, nem is fogok törpét, csak ritkán, de gumikukoricára még azt sem. Vissza a csonti-giliszta, egyből tépik. Amit még soha nem találtam törpében...az az ivadékhal és az ikra. HÁt ennyit arról, hogy ivadékpusztító. Nem, nem az, bezzeg a csuka! :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!