Miért van/volt olyan sok finn autóversenyző az F1-ben/Rally-ban? Miért olyan sikeresek a motorsportban?
#1-es vagyok.
Na meg kb. nemzeti sport ez a finneknél. Olyan nekik mint nekünk a foci.
"a többi országban az átlag életszínvonal meg jóval alacsonyabb"
Hollandia és főleg Kanada mint alacsonyabb életszínvonal... Hmmm. Nézd meg azért ezeknek az országoknak mekkora az egy főre eső GDP-je. Amúgy az én feltételezésem a saját kérdésemről: Szerintem azért annyira jók az autósportban, mert a gazdasági és földrajzi adottságaik tökéletesen alkalmasak arra, hogy megtanulják mi a klasszikus autóvezetés már nagyon kicsi koruktól kezdve. A hideg skandináv téli hónapokban lehet bügykölni a Ladától kezdve a BMW-n át a Porsche-vel bezárólag, amit aztán lehet ütni, vágni a kietlen havas/saras szerpentineken, földutakon. Raikonnenel is volt egyszer egy interjú és elmesélte, hogy az első autója egy Lada volt! Namár most egy olyan országban, ahol az idő, pénz és a hobbi célú szaktudás sem akadály ott komplett kis versenyműhelyek születhetnek a kertvégi garázsban. És talán a "kényesebb" európai/angolszász országok körében nem honosodott meg ez a felfogás a betondzsungel mélyén. A falusi kissárc is előbb tanulja meg már 12 évesen vezetni a Ladát vagy apuci E46-os bömösét a "határban" csapatva, mint a halvérű belvárosi huszoniksz éves egyetemista gyerek, aki be van sz**va minden sávváltástól és parkolástól.
Szerintem egyértelműen a csúszós utakon való közlekedés a magyarázat a vezetési tudásra.
Az északi országokban a nemzeti rally bajnokság legalább harmada -de lehet, hogy még több is. havas/jeges verseny. Nálunk egy sem. :(
Vagyis a skandinávoknál már a kezdetektől kialakul egy olyan vezetési készség, amit lehet ugyan utánozni, de utolérni sosem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!