20 évesen melyik sportban érhetek el nagyobb sikereket?
Sziasztok!
20 évesen melyik sportban lenne esélyem, hogy nagyobb versenyeket, esetleg világbajnokságokra kijuthassak??
(eddig karatéztam de azt 2éve abbahagytam..)
Kajak-kenu, evezés, tenisz, vívás, íjászat ami érdekelne elsősorban de más is..:)
Ha az emberi teljesítmény oldaláról vizsgálom, akkor egy 20 éves embernek evezésbe még lehet esélye. (Volt egy kevés példa 19-22 évesen kezdett evezős olimpiai bajnokokra)
Anyagi oldalról viszont a helyzet más.
20 évesen, ha elkezdesz egy sportágat (akármelyiket), akkor annak az esélye, hogy szponzori támogatást kapj abszolút 0.
A sportágat tehát csak akkor van lehetőséged versenyszerűen űzni, ha a szüleid kiemelkedő anyagi helyzetben vannak és támogatnak.
A XXI. századi élsport legminimálisabb (!) költségei:
5 ezer Ft tagdíj
80-100 ezer Ft sportolói étrend
10 ezer Ft sportmasszőr
5 ezer Ft sport pszichológus
5 ezer Ft sportorvos
évi 350 ezer Ft edzőtábor
5 ezer Ft öltözködés
5 ezer Ft egyéb utazások
5-10 Ft forint egyéb kiadások
Összesen: havi 162 ezer forint
Ha nem evezésről lenne szó, akkor azt mondanám, hogy a fenti kiadásokkal kell edzened LEGALÁBB 5-6 évig és ezt követően lesz esélyed szponzort találni. De mivel evezésről van szó, ezért a helyzet rosszabb. Egy szegény ország népszerűtlen sportjáról beszélünk, ezért itt elégséges szponzori támogatás sincs, még akkor sem, ha te vagy a világ legjobbja. A Varga-Hirling duó, miután 2005-ben világbajnok lett, másfél évig tartó 60 ezer forintos szponzori támogatásban részesült. Értelemszerűen ez azt jelenti, hogy még ebben a kiváltságos helyzetben is ki kellett kipótolni családi oldalról legalább 200 ezer forintot fejenként, havi szinten.
Azon túl, hogy a sportágban tehetséges leszel, a kérdésre a választ te és a szüleid tudjátok megválaszolni.
Ha 6 évesen kezded el, tehetségesen, támogatással, akkor is minimális esélyed van, hogy vb-n vegyél részt. Ha még ráadásul sikeres is szeretnél lenni arra még kevesebb az esély.
Én csak hobbi szinten edzek, versenyzek és nekem is rámegy havi 100 000 de néha több is havonta. Eleinte senki nem támogat, az edzői díjak egy vagyon, felszerelés, utazás a versenyekre stb..
Sportolni, versenyezni nagyon jó, de ne erre építsed a jövőd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!