Hogyan lehet felkészülni egy versenyre mentálisan, lelkileg?
Igaz én mást sportolok, de nálunk ez így megy:
Verseny előtt egy nappal van az utolsó edzés. Edzés után elmegyünk egy olyan helyre ahol nyugodtan le lehet feküdni/nincs zaj és le lehet kapcsolni a villanyokat. Nyugtató zenét hallgatunk és képzeledben "eljátszuk az egész versenynapot". Reggel felébredek, reggelizek stb.. elindulunk a versenyre, bemelegítek stb.., aztán képzeledben végiggondolom magát a versenyt, felveszem a versenyruhát, elindulok a pályára, aztán végiggondolom mit kell majd csinálnom a versenyen.
Versenynapon pedig fontos, hogy a bemelegítés, a sportban megszokott dolgok (bocs én nem ismerem a Muay Thai boxot, csak a magam sportágáról tudok beszélni) rutinok legyenek. Ne probálj meg új dolgokat, csináld ugyanazt a bemelegítést amit edzésen is. Ez biztonságot add. Járd körbe a sportcsarnokot (vagy ahol lesz a verseny), ismerkedj a tereppel. Ha többen vagytok, akkor érdemes olyan dolgokat csinálni ami felpörgett, de nem stresszel. Pl. játékos bemelegítések, tánc, különböző harcikiáltások (bocs tényleg nem tudom ezeknek mi a normális neve :-) ).
Én még szoktam alkalmazni egy jó meditációs dolgot:
Feküdj le, csukd be a szemed és képzeld el álmaid parkját. A parkban senki más nincs csak Te. Gondolod végig hol van a park, mik vannak benne (fák, virágok stb..). A parkban van egy lépcső. Lemész rajta (szépen lassan gondolod végig, hogy lemész). Amikor leértél egy szökőkúthoz érsz. Az mellet van egy láda. Odamész kinyitod. A ládába helyezd el az összes dolgot amire nincs szükséged: izgalom, stressz, félelem stb. Aztán szép lassan csukd be és menj vissza a lépcsőn. Nyisd ki a szemed majd a versenynapon ha izgulsz gondoloj arra, hogy minden rossz ott van a ládában. Lelkileg nekem segíteni szokott. Ha nem is használod ezeket, hasonló dolgokat érdemes kitalálni mert sokat segít. Ja és hajrá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!