Miért változott ennyit Michael Schumacher megítélése?
Mert sokan azt nem szerették, hogy "mindig" nyert, és unták a versenyeket. Én mondjuk pont nem, mert én mindig neki és a Ferrarinak szurkoltam (pont akkor kezdtem nézni az F1-et, amikor leigazolt a Ferrarihoz). De azt akkor is elismerték, hogy kiemelkedően jó.
Az idő meg sokmindent megszépít. Pár régi "botrány" feledésbe merült (emlékezetes ütközésekre gondolok) vagy legalábbis a súlya csökkent.
Még annyit hozzátennék, az aktív versenyzők népszerűsége és az utólagos megítélésük általában nem egyezik. (a másik véglet Räikkönen, aki az utolsó pár évét leszámítva szinte az egész karrierje során túl volt értékelve, ezt most már sokan elismerik). Schumacher nem volt a legszimpatikusabb versenyző, a pályafutását jó pár botrányos húzás beárnyékolta, a rivális versenyzők és azok autóinak gyengesége miatt pedig sokszor nem szembesült komoly kihívásokkal, de bizonyos érdemei vitathatatlanok. Egy minden addiginál profibb és precízebb hozzáállást honosított meg a Forma 1-ben, aminek nem csekély szerepe volt a sikereiben.
Ja még valami: akit tragikus balszerencse ér, azzal hajlamosak jobban szimpatizálni és túlértékelni az emberek.
Tényleg voltak csalások a Schumacher körüli dolgokban a pályán még a 2000-es években a Ferraris időszakában, de ez nem az Ő sara, hanem a vezetőség döntései, akik a favorizálása miatt kivételeztek vele - vegyük például a 2002-es Osztrák Nagydíj befutóját Barrichello-val szemben, vagy amikor a 2003-as Európa Nagydíjon a sóderágyba ragadva kiemelés helyett visszatolták a pályára és még így is kizárás helyett folytathatta a versenyt!
Bár mindig nagyon örült a győzelmének, azért benne volt az elégedettség is, hogy Őt kevésszer és nehezen lehet legyőzni, és borítékolta az újabb VB-címét!
De mindez csak a Ferraris időszakához köthető, a Mercedes nem miatta lett sikeres, a 2010-es évek elején, amikor ott versenyzett, a Mercedes akkor még nem tudott ütőképes autót fejleszteni!
Az én megítélésem vele kapcsolatban akkor lett pozitívabb, amikor összehasonlítottam Hamiltonnal: ugyanígy többszörös világbajnokként Hamilton már annyira beképzelt volt, öröm helyett szinte természetesnek vette a győzelmet és a VB-címet! Mielőtt a Mercedes leszerződtette volna Russell-t, Hamilton nyilatkozta, hogy örülne, ha Bottas maradna a csapattársa, mert Bottas “nem jelent rá veszélyt”. Egy igazi versenyző nem így áll a dolgokhoz, hogy ölébe hulljon minden, hanem megküzd érte, élteti a versenyszellem! Schumacher ezzel szemben sokkal normálisabb volt, pozitívan állt a dolgokhoz, és a vereségeket is lazábban kezelte!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!