Kezdőoldal » Sport, mozgás » Versenyek, olimpiák » A mai ausztrál F1-es versenyen...

A mai ausztrál F1-es versenyen mire volt jó, hogy a végén a biztonsági autó mögött mentek még egy kört?

Figyelt kérdés

Egyszerűen nem értem a döntés logikáját. Hiszen előzni nem lehetett, versenytempót nem lehetett menni, csak gurultak egy levezető kört a biztonsági autó mögött. Csak nem értem, ez azon kívül, hogy fogyott még egy kis üzemanyag, mi volt a cél...

Sanci 5 másodperces büntetését megoldhatták volna pl úgy, hogy a piros zászlós megszakítás előtti idejéhez adják hozzá. Vagy akár hogy 5 helyes visszasorolást kap alapból. Csak emiatt felesleges volt húzni az időt.

Valaki értette, hogy mi az indok?

2023. ápr. 2. 11:47
 1/5 anonim ***** válasza:
Az, hogy akik kimentek a pályára és fizettek a jegyért, még egyszer lássák a mezőnyt. (Elengedhették volna azt az 1 kört (vagy akár az utolsó 2-3 kört is, el is kellett volna), de akkor elkezdhettek volna egyes fillérb*szó nézők pampogni, hogy "de hát ők 58 kört fizettek ki")
2023. ápr. 2. 12:37
 2/5 A kérdező kommentje:
Na de hát ez mekkora hülyeség már! (Nem rád értem, hanem azokra a nézőkre.) Korábban is volt rá példa, hogy nem ment végig a teljes versenytáv és nem volt belőle balhé. Az a plusz egy levezető kör, amin nincs is verseny, már olyan mindegy lett volna szerintem...
2023. ápr. 2. 12:49
 3/5 anonim válasza:
60%
Elvileg a szabályzat így szól, hogy ezt meg kellett tenni. Más kérdés, hogy a ferség, az emberség, az nem ezt diktálta, és ez már szerintem is felesleges volt.
2023. ápr. 2. 13:24
 4/5 anonim ***** válasza:
Ha engedték azt az egy kört, akkor viszont nem értem Alonso-t, miért a 3. helyre rangsorolták vissza, mikor gyakorlatilag a mezőny végére került, mikor kiforgatta Sainz...ha már így döntöttek, hogy engedik az 1 kört, akkor viszont úgy kellett volna felállni az SC mőgé és begurulni, ahogy a piros zászló pillanatában voltak. Így feleslegesnek éreztem meg értelmetlennek a dolgot, ha annyira ragaszkodtak a dologhoz, akkor meg úgy csinálták volna, ahogy minden más versenyen, hogy aki hátraesik egy baleset miatt azt nem visszatenni az azelötti poziciójába. (mielött valaki azt hiszi Alo ellendrukker vagyok, hát nem sőt amikor Schumi-t verte 2-szer neki szurkoltam :) ).
2023. ápr. 2. 19:31
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

A szabálypontokat követték. A versenytáv nem lehet rövidebb, mint 305km, kivétel Monacó. Muszáj volt még 1 kört menni, hogy leinthessék a futamot.

A büntetéskiosztásnál is egyértelmű a szabály. Mindössze 2 esetben lehet letölteni időbüntetést. Az első a kerékcsere alkalmával történő letöltés, ami kötelező. A második lehetőség akkor kerül szóba, ha a pilóta nem áll ki a boxba, akkor utólag kell a futam után hozzáadni az 5-öt. Ennyi a mozgástere ennek a szabálynak.

És a felmerült kérdésekre is reagálva:

Ha a versenytáv nem megy végig, annak rengeteg oka lehet, de valami oka van mindig. Általában a legtöbbszőr az időjárás, vagy az időlimit ami 2 óra(nettó versenyzés, körözés), piros zászlóval 3 óra (bruttó idő).

Az emberség és a fair-ség döntött 2 éve, az F1 legnagyobb botrányába, és a versenyigazgató állásába került. Valami sportszabályzat vagy a sportkódex pontjával alá kell támasztani minden indoklást, de még a pitiket is.

A visszaeséses pozíció meghatározás nehezebb téma, mert szubjektív is lehetne (de nem az). Az utolsó egyértelmű bizonyosággal meghatározható sorrendet veszik figyelembe. Viszont ez a pont nincs leírva a szabálykönyvben, ezért a bevett gyakorlat az, hogy ez a pont maga a célvonal. Tehát 1 kör el kell teljen, és az FIA azt tekinti hivatalos sorrendnek, ez egyébként máskor is előfordult, és ugyan az az eljárás ilyen esetekben mindig. Mivel a rajt után hamar lett piros zászló, a sorrend a legutolsó célvonal átlépés volt, ahol Alo még a 3. volt.

2023. ápr. 2. 20:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!