Forma-1-ben miért nincsenek a futamok helyszínei logikusabb sorrendbe állítva?
Aki néz rendszeresen F1-et, biztos hallhatta, hogy utóbbi években a versenyzők, szerelők, folyamatosan panaszkodnak, hogy sok a verseny, sok a helyszín, leterhelt meg fáradt mindenki, stb.
Én elgondolkodtam, hogy ha ez ilyen probléma, akkor miért nem teszik olyan sorrendbe a futamokat ahol lehet, hogy az egymáshoz "közel" lévő helyszínek egymás után legyenek a naptárban?
Az idei szezonban pl. kezdték ugye az araboknál, aztán elmentek Ausztráliába, aztán átjöttek Európába (Imolai futam), aztán elmentek Amerikába (Miami), most visszajönnek Európába (Spanyol, Monacoi futam), majd visszamennek megint Amerikába júniusban (Kanada), és aztán ismét jönnek megint Európába.
Miért nem lehet ésszerűbben tervezni a futamokat? Egy csomó utazást megspórolnának, ha egy kontinensre csak egy időszakban mennének el, pl. azt a 4-5 Amerikai futamot sorozatban tudnák le. Vagy a szomszédos Európai országok lehetnének egymás után pl. Monacoi-Francia, Osztrák-Magyar, stb. asszem legalább a Holland-Belga egymás után van.
Mi értelme ilyen véletlenszerűen utazgatni a világ egyik végéből a másikba egész évben, 23 futamon keresztül?
A lehető leglogikusabban van megszervezve, hiszen minden csapatnak - magának a versenyszervezésnek is! - hatalmas költség a logisztika.
De a tervezésnél nem a földrajzi elhelyezkedés az egyetlen szempont amit figyelembe kell venni.
Szempont hogy az adott helyszín mikor szabad ( vagyis nem rendeznek ott akkor más versenyt), mikor várható ott a legnagyobb nézőszám, az adott ország mikor akar és mikor képes ott futamot rendezni, mikor lehet az időjárás miatt ott a legnagyobb eséllyel megtartható futamot tervezni, mikor alkalmas a helyszín a versenyzésre, időeltolódás... és még rengeteg tényező amit el sem tudunk képzelni.
Hidd el, nem véletlenszerű a versenynaptár, hanem hosszú egyeztetési folyamat eredménye, amibe mind a FIA-nak, mind a csapatoknak, mind a rendező helyszíneknek van beleszólása!
4
Ez nettó baromság. Európában talán prioritást élvez de nincs is az F1-en kívül jelentős versenysorozat, de amikor odamegy egy új helyszínre főleg Európán kívül, akkor nekik kell alkalmazkodni.
Az még szóba sem került, hogy az időjárásra is tekintettel kell lenni, mert a déli féltekén most kezdődik a tél, Ázsiában belehegedül a monszum, Amerikában a tornádó szezon, a jellemzően kánikulát hozó évszakok sok országban, stb.
És akkor még ott van az iszlám országok ramadanja, ami egy hónap.
Szerintem meg baromság ilyen hülyeségeket számításba venni mint NFL, mégis mi köze az F1-nek a focihoz? Aki egyiket akarja nézni az nézi azt, aki a másikat az meg amazt. Ennyi erővel soha ne rendezzenek a világon sehol semmit, mert épp ütközik az olimpiával, a foci VB-vel, az Eurovízióval, az amerikai elnökválasztással, a karancslapujtői SE 3. idegenbeli meccsével meg a tököm tudja... Teljesen logikus a kérdező felvetése, szerintem is nonszensz hogy Miamiból jönnek vissza Európába, utána két futam múlva mennek Kanadába vissza, aztán megint ide, utána ősszel meg megint az USA-ba (Austin)... nettő idő, pénz és energiapocsékolás + környezetszennyezés.
Az időjárás is hülye indok, pont az egyik legnagyobb baj hogy annyira impotens lett az F1 hogy ha leesik két csepp eső akkor már rögtön vége a világnak és nem lesz verseny, lásd mi bohózat volt tavaly Belgiumban... Nehogy még véletlenül legyen egy érdekes verseny, esetleg törjön 1-2 autó, mi lenne akkor... Nonszensz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!