30 évesen késő már belemerülni a sakkba? Hobbi szinten játszok rendszeresen, de kizárt már ilyen korban magyar TOP 100-ba jutni?
Innen 11-el találkoztam már, 2-vel játszottam is. :)
Volt egy 1900-as ellenfelem, őt egyszer legyőztem, ő meg egyszer legyőzte a Prohászka Pétert :D
Akkor én jobb vagyok, mint a Prohászka? :D
Erről jut eszembe: ha legyőzől nálad erősebbet, az korántsem azt jelenti, hogy jobb vagy nála. Van egy 2000-es ismerősöm, vele már több 100X játszottam, és 20-ból 15X kikapok, 3 remi és talán 2 győzelem, de inkább 4 remi és egy győzelem.
Szóval ha véletlenül beakad egy win, egyáltalán nem azt jelenti, hogy jobb vagy nála. Mindenki nézhet el valamit, egyszer GM Levon Aronian nézett el 15+10-es rapid partiban vezért. :)
Mindenkinek lehet rossz napja, mindenki nézhet el valamit.
Ez igaz is meg nem is.
Ha mind a kettő fél azonos szinten van, akkor nagy valószínűséggel remi. Akikkel én játszottam innen, természetesen kikaptam. Miért?
Ha nem azonos szinten vannak, valószínűleg az erősebb győz. Pl a 2500-as (GM) valószínű, hogy legyőzi a 2300-ast (FM).
De már egy 2700-as (GM) valószínű, hogy legyőz egy 2500-as GM-et. Miért? Egyszerű a válasz meg nem is:
Jobban tud sakkozni, mint a másik.
Ez ott merül ki, hogy jobb az állásértékelése, több motívumot ismer, azokat jobban és gyorsabban felismeri. Jobban megválassza a cseréket, ezek miatt erősebben játszik, mint a másik. Már egy CM (2200) nagyon erősen játszik, de még egy WCM (Women Canditate master) (2000) is nagyon erősen játszik. De ez még nem azt jelenti, hogy nem verhetőek.
És nem azt jelenti, hogy a GM-nek, vagy a 2700-as GM-nek nagyobb sakkelmélet lenne a fejében. Ugyan azokat az elveket ismeri, mint a 2000-es. Nincs olyan elv, amit csak GM-eknek tanítanak. Nagyjából fide 1600-1700-az a szint, ahol már minden sakkelvet ismersz. Ugyan azokat az elveket ismeri Magnus Carlsen is. De akkor mitől jobb Magnus Carlsen, mint egy 1700-as?
Onnan, hogy nem elég ismerni a sakkelveket, azokat alkalmazni is jól kell tudni.
Az erősebb úgy fogja elveri a gyengébbet (pl egy 2000-es egy 1700-ast), tök mind egy, hogy milyen színnel van, hogy:
-nem engedi meg a gyors cseréket. Ahol csak tud, kitér a cserél elől. Ez nem azt jelenti, hogy ha meglát egy cserét, nem gondolkodik el rajta. Ha jónak ítéli meg, akkor cserél. De általánosságban kerülni fogja, mert így tudja az állást bonyolítani. Törekedni fog az asszimetrikus állásokra, sok tisztet fog fenntartani, elképzelhető, hogy megbontja az anyagi egyensúlyt. Pl gyalogot áldoz, vagy minőséget. Az ilyen állásokat viszont nem könnyű kiértékelni. Ha nem könnyű, valószínű, hogy ő jobb tervet fog találni, mint a gyengébb. Ez miatt a gyengébbet hibára fogja kényszeríteni. És tulajdonképpen így nyer. Ha állja a sarat, akkor a középjátékot a csontig lerágja, ahogyan a végjátékot is csontig lerágja. Az erősebb gyorsabban fog lépkedni, emiatt a gyengébb időzavarba kerül, és legkésöbb a végjátékban ront, ha más miatt nem, akkor az időzavar miatt.
És így nyer a 2000-es az 1700-as ellen. Így nyer Magnus Carlsen a 2700-as ellen.
Jegyezd meg: mindenki verhető, még Magnus Carlsen is. "Csak" annyit kell tenned, hogy jobban bonyolítod az állást, mint az ellenfeled és egyszerűen erősebben játszol.
Ha a két játékos belemegy a gyors cserékbe, ahol már a 20-25. lépésnél alig van figura, abból egyrészt egyik fél sem fejlődik, mert nincsen miből tanulni, másrészt akkor persze, hogy remi. Ha Magnus Carlsen ellenem belemenne a gyors cserékbe, akkor én is kiremizném.
2000-el felett ha két azonos szintű játszik, akkor valószínűleg remi, mert valószínűleg egyformán fogják kiértékelni az állást.
Egyébként a sakk pszichológia is. Az erősebb végig éreztetni fogja a gyengébbel, hogy ő az erősebb. Végig ő fog dominálni, a játszmát irányítani. Emiatt is szorongatott helyzetben fogja magát érezni a gyengébb. Természetesen ez visszájára is elsülhet, pl ha az erősebb túlzott magabiztossággal ül le az asztalhoz "gyengébb nálam, úgy is elverem" címszó alatt, akkor simán lehet, hogy kikap. De általában nem ez a helyzet. Egy-egy verseny testileg-szellemileg megviseli az embert, én volt, hogy 8kg-ot fogytam egy 7 fordulós verseny alatt! Pedig zabáltam, mint az állat :D
Egyébként, én minden forduló előtt megiszok 2-3dc finom Tokaji bort (általában édeset). Ez segít ellazulni, és ha erősebbel, vagy szép, csinos, sexy csajjal kell játszanom (vannak, és bizony vannak olyan csinosak, hogy a sakk helyett másra szoktam gondolni) akkor nem feszülök rá nagyon a partira, és akkor hiába dominál(na) az erősebb. Egyébként nem szabad inni, és nem szabad alkoholos befolyásoltság alatt versenyezni, de nem szokták nézni. Ha valakiről feltételezhető, hogy ivott, akkor szondáznak csak, de csak úgy nem szoktak. Ez nem egy munkahely. Sőt, egyes versenyeken valamelyik játéknapra, a késő délutáni-kora esti órákra időzítenek be schnell versenyt is, ott meg szinte kötekező inni. Ezek jó hangulatban is telnek, van sör-bor bőven, ilyenkor szokott lenni zsíroskenyér, sütemények.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!