Kezdőoldal » Sport, mozgás » Versenyek, olimpiák » 30 évesen késő már belemerülni...

30 évesen késő már belemerülni a sakkba? Hobbi szinten játszok rendszeresen, de kizárt már ilyen korban magyar TOP 100-ba jutni?

Figyelt kérdés

2021. okt. 10. 13:02
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:

*4.1

Megveszed az első (komolyabb) sakk készletedet. Arra figyelj, hogy lehet tábla vagy vászon, de mindenképpen fide versenysakkkészlet legyen. Ha kicsit igényesebb vagy, akkor fa figurákat veszel. (A táblás sakkban eleve fa figurák vannak)

Meg persze veszel (digitális) sakkórát is.

A kettő együtt kb 30-50 ezer forint, de egyszeri kiadás, életed végéig, ha GM leszel, akkor is jó lesz.

*4.2

Megveszed Vámos Viktortól a sakktaktika haladóknak című 2 részes könyvet. Ebben tulajdonképpen csak feladványok vannak. A lichessen is rengeteg feladvány van, de azok nem fide partikból vannak.

Természetesen van "sakktaktika kezdőknek" (ez 3 kötetes) de ezt ki lehet hagyni, mert amiket megoldasz lichessen feladványok, azok bőven ezen a szinten vannak és nagyon jók is.

2021. okt. 13. 18:17
 12/25 anonim ***** válasza:
Soha sem keso. A chess.com-on lehet gyakorolni :)
2021. okt. 14. 08:41
 13/25 anonim ***** válasza:

Élőt is írjatok mert az ,hogy eléred 1300 esetleg 1600 fide es szintet viszonylag gyorsan az nem egy nagy teljesítmény ahogy korábbi hozzászóló írta

0-->2000-et lichessen (2 év alatt) bár hozzá teszem azért szép :smile:

de még is az nem ugyan olyan teljesítmény mint 2100 fide - 2300 fide fejlődni.

Legtöbb IM GM fiatalon kezdték (10 évesen) már öregnek számítanak:

Most a sakkozok nem az hír járja hogy teljesen hülyék.

Még is , hogy akartok olyan embereket megverni akik 6 éves koruktól versenyekre járnak top edzőjük van/volt beutazták az egész világot , több évtizedes sakk tapasztalata van és kommentálok szerint egy sakk tábla és egy sakkóra meg pár taktikai feladvány egy két taktikai könyv elég ,hogy GM legyen?

Nem mondom ha oda teszed magad 2000 fide meglehet 10 éven belül (Lichessen az 2400+)

De itt minimum egy közép/erős FM címet szeretne top/100 benne lenni.

Ez hagyjuk már ezt WOK baromságot mindent csak akarni kell pozitívan kell csak gondolni és meglesz.

2021. okt. 15. 09:16
 14/25 anonim ***** válasza:

#10 és #11 vagyok pár dolgot kihagytam, csak éppen dolgoztam és gyorsan leírtam ami eszembe jutott.

Szóval edző az majd fog kellene előbb-utóbb, de addig is el kell jutnod egy bizonyos szintig. Természetesen lehet edződ a nulladik szinttől, de nem sok értelme van, szerintem pénz kidobás.

Ha nem a nulladik szinttől van edződ, akkor ő abban fog tudni segíteni, és ez miatt fogsz fejlődeni, hogy egyrészt olyan anyagokat, elméletet, állásokat fog tanítani, amit biztosan nem láttál. Másrészt meg átnéz pár partitad, az újakat meg folyamatosan nézi és rávilágít a hibákra. De nem csak a neten kell játszanod. Itt rá is térhetünk az anyagi részhez.

A sakk az nem egy olcsó sport. El kell járnod versenyekre, edzéseket kell kivenned. Egy-egy verseny 7 forduló általában, ritkán több (9) vagy kevesebb (5) fordulóból áll. Egy nap 2 forduló fér bele, mert a klasszikus versenyek 90-90 percesek, és lépésenként kapsz 30mp-t. (Mivel a teljes játszmát a játszmalapra írnod kell, minden lépést, az ellenfelét is és a sajátodét is). Némely versenyeken a 40. lépést követően kapsz 30 perc bónuszt.

Szóval egy verseny 4 napig tart, az első forduló általában reggel 8-10 között kezdődik. Ha nem a közelben laksz, már előző éjszaka el kell menned a hotelba, amit korábban lefoglaltál. Egy éjszaka attól függ, hova mész 5-10 ezer forint. Az 20-40 ezer. A nevezési díj 5-10 ezer. Enned is kell, az napi 2000-2500. Oda vissza úttal is számolnod kell, mondjuk ha utazol oda-vissza 300 km-t, az vonattal-busszal 6-10 ezer forint. Kocsival ki tudja. Az alsó hangon 40 ezer, de lehet 70 ezer is.

Szóval egy verseny 40-70 ezer és ez fix összeg. Ettől csak több lehet. (És láttam már olyat is, ahol 30 ezer volt egy éjszaka a szállás. Pl ez: [link]

Igaz, itt 2 főnek 30 ezer, de ha egyedül mész akkor is 30, mert konkrétan 2 ágyas szobát bérelsz, így egyedül is ennyit kell fizetned)

Szóval egy verseny 40-70 ezer és sokat kell versenyre járnod, mert azokból fogsz tanulni és ugye még az edzések is ott vannak..

Plusz ott van még az a dolog, ha egyedül sakkozol a családban, akkor kábé senki nem fog megérteni. Mindenki nyaggatni fog, hogy mindig csak a sakk, más nem is számít, stb.

Meg néhány jó (magyar) könyvet tudok ajánlani, ezeket én nem ismerem és nincs meg, de mivel mozgok sakkozói körökben, ezért többek ajánlották, illetve volt, amit a kezemben is forgattam:

Magnus Carlsen 120 válogatott játszmája.

Ha egészen kezdő vagy és úgy lapozod, sokat nem fogsz belőle érteni. Nem baj ha megveszed, ahogyan haladsz előre és fejlődsz, úgy egyre többet fogsz belőle érteni.

L.M Szluckij - M.I Seresevszkij

A végjáték körvonalai

Mihail Seresevszkij

A végjáték stratégiája

Ezeket még megveheted, de azonnali fejlődést ne várj tőle, időről időre előveheted, ezeket kb 2-3 éven keresztül biztosan lapozni fogod, valamint még 5-10 évig vissza fogsz belőle nézni dolgokat. Én is tervezem ezeket beszerezni.

Az meg hülyeség, hogy nem tudod utólérni azokat, akik körbejárták a világot. Nem tudom rémlik-e a szuperintelligens gyilkos csődje a Colulmbo sorozatból, de ott mondta Columbo, hogy "Amikor beléptem a rendörségbe, hát, ott aztán ám valami rendkívül ügyes emberek voltak. Azt rögtön megállapítottam, hogy egy könnyen nem rúgok labdába velük, amíg azok ott vannak. De arra gondoltam, ha keményebben küzdök mint ők, könyveket olvasok, nyitott szemmel járok, akkor talán sikerül megállni a helyem. És sikerült."

Ez 100%-ban igaz a sakkra is, legalábbis ami a keményebb küzdést illeti. Manapság sokkal egyszerűbben és gyorsabban hozzá lehet jutni az információhoz, ott van a youtube, ott van a net. Rendkívül sokat és gyorsan lehet ezekből tanulni. Ameddig nem volt internet, addig sokkal lassabban lehetett haladni, és ott igaz volt az, hogy nehéz utolérni.

Egyébként ha már youtube:

Ezekből a youtube csatornákból tudsz sokat tanulni, ha tudsz egy kicsit angolul. Én is csak nagyon kicsit tudok, de 90%-ban megértem, mert a sakk szaknyelv egyszerű és könnyen meg lehet érteni, esetleg még meg is tanulhatod a sakk szakkifejezéseket.

-Agadmator csatornája

-Rudolf Anna csatornája (igen, ő magyar, de angolul stream-el)

-Chessbase India (erős akcentusa van a fickónak, de érthető)

-Cjx chess 17

-Gotham chess

Van egy magyar youtuber aki magyarul ad videókat:

-Siósakk néven találod meg youtube-on.

2021. okt. 15. 12:56
 15/25 anonim ***** válasza:

Siósakk videók készítője fide profilja szerint 2004 óta játszik és akkor kbé 11 éves volt és már akkor meg volt neki (1700)kedves előző ezt sokan benézik ,hogy kezdetbe gyorsan fejlődnek . de 2000 fide fölött már nehéz a fejlődés az eredeti kérdés , hogy

30 évesen késő már belemerülni a sakkba? Hobbi szinten játszok rendszeresen, de kizárt már ilyen korban magyar TOP 100-ba jutni?

és válasz erre egy nagy IGEN KÉSŐ

elméletileg nem lehelten, de gyakorlatilag szerintem könnyebb a lottón nyerni

2021. okt. 15. 13:50
 16/25 anonim ***** válasza:

Siósakk videók készítője most jelenleg 2273 fidéje és legmagasabb élője 2302 volt

Most azt mondod egy teljesen kezdő a 0-ról többet tud elérni mint Dávid

minimum 17 éves tapasztalattal.

2021. okt. 15. 13:56
 17/25 anonim ***** válasza:

Az nem biztos, de kellő kitartással, ugyan ennyi év alatt igen. De akkor a kérdező már közel 50 éves lesz.

Én személyesen ismerek egy embert, akinek ez sikerült 50 felett, most lett 50+ valahány évesen CM és persze még mindig képzi magát, úgyhogy nem lehetetlen. Persze minél idősebb vagy, annál nehezebb. De pl Anand is 51 éves, még is aktívan játszik és versenyzik.

2021. okt. 15. 14:51
 18/25 A kérdező kommentje:

Igazából a célom, hogy hivatalos versenyeken megálljam a helyem. Nem nagy versenyekre szeretnék járni, focipéldát felhozva NB3, Megye 1 szint.

Hol lehet majd regisztrálni, hogy a pontjaim vezetve legyenek? Esetleg az első hivatalos verseny után kapott pontok lesznek és a rendszerben leszek?

2021. okt. 15. 17:53
 19/25 A kérdező kommentje:
Hol tslálom a hivatalos versenyek listáját, valamint a jelenlegi magyar rangsort. Ki hanyadik mennyi ponttal? :) (üzenetbe is elküldheted)
2021. okt. 15. 17:56
 20/25 anonim ***** válasza:

A versenyeket a chess.hu-n találod a versenynaptár alatt.

Versenyekre úgy járhatsz, ha van versenyengedélyed. Versenyengedélyt úgy kaphatsz, ha leigazolsz egy klubbhoz.

Addig nem valószínű, hogy le tudsz igazolni, ameddig nem tanulsz meg alapszinten sakkozni. (ez kb Fide 1100-1200 pontot jelent, ami a neten kb 1500-1600. Ha eléred a neten az 1500-1600-as szintet, akkor elgondolkozhatsz azon, hogy le tudsz-e igazolni valahova. Kérdezz körbe, facebook-on is vannak sakkos csoportok.

2021. okt. 15. 18:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!