Az idei olimpián hány olyan sportág volt, amelyeken a profik nem vehettek részt (ha akartak volna, akkor sem)?
A férfi labdarúgás? A spanyol csapatban szerintem csak spanyol első osztályban focizók voltak. Real Madrid, Barca, Sociedad játékosokkal voltak tömve.
2016-tól kezdve már profik is indulhatnak boxban (de amatőr szabályrendszerek szerint vannak a meccsek), úgyhogy a birkózás maradt az egyetlen tisztán amatőr sport.
Ez akkor sem a profizmussal kapcsolatos, ez csak egy kor szerinti szabályozás. Inkább ahhoz lehetne hasonlítani, mint ahogy a küzdősportokban/súlyemelésben a súlycsoportok lekorlátozzák a versenyzőket. (Csak súlyt lehet leadni, kort meg nem. :D)
Egyébként ez pont az UEFA lobbija, akik így szorítják vissza kicsit az olimpia jelentőségét, hogy a VB legyen a fő nemzetközi verseny a labdarúgásban. Más sportágakban folyamatosan enyhültek a szabályozások.
Te tetted fel rosszul a kérdést, hiszen a profizmushoz köze sincs a konkrét, életkori megkötésnek. Ha van egy profi is aki részt vett, akkor nem igaz hogy a profik nem vehettek részt.
De mindegy is. Tudtommal elvileg a birkózás az egyetlen sportág jelenleg ahol nem engednek profikat versenyezni. Bár szerintem a profizmust nagyon nehéz definiálni. Hiszen elvileg az a profi sportoló, aki csak a sportból él meg, illetve legalábbis az a fő bevételi forrása. Én nem hiszem hogy mondjuk a birkózásban remekül szereplő Lőrincz testvérek munka mellett sportolnának. Arról nem is beszélve hogy nyilván az államtól az eredményeikért jelentős összeget fognak kapni. Tehát már az a kérdés hogy ki a profi és ki az amatőr, nem tisztázott.
Emellett persze van például a fociban ez az U-23-as megkötés. Vannak olyan sportágak, mint a kosárlabda, tenisz, golf, ahol nem az olimpia a legfontosabb esemény, ezért sok profi kihagyja ezeket. De konkrétan a profizmus alapján nincsen több megkülönböztetés. Ökölvívásban sokáig így volt, de már ott is indulhatnak profik. Baseballban és golfban is profi versenyzők indultak.
Hátőőő, én is csak ilyen említés szinten láttam ezt az amatőr dolgot mindenhol, hogy profi ligában versenyzők nem indulhatnak.
Az tuti, hogy az ilyen professional wrestling ligások (értsd: pankrátorok) nem indulhatnak. De szerintem pl. UFC-ben lévő profik sem indulhatnak, de erre nem találtam egyértelmű választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!