Egyes országok sportolói miért a nemzeti zászlótól eltérő színekben versenyeznek?
Ezt egyébként én se értettem soha, de most kedvem támadt utánanézni. (Két perces kutatómunka, nyugodtan javítsatok ki.)
A hollandoknál a narancssárga az uralkodócsalád, pontosabban az Orániai-Nassaui házé, akik 1544 óta ültek a trónon. (Angolul a család neve Orange-Nassau, így picit egyértelműbb, hogyan kötődik ez a narancssárgához.)
Az olaszoknál hasonló volt a helyzet: ők a Savoyai-ház színeként kezdték el a kéket viselni, és ez megmaradt azután is, hogy az ország köztársaság lett. (Pláne, mert azóta a válogatott megkapta az Azzuri becenevet, és elég hülyén nézne ki, ha piros-fehér-zöldben játszanának).
A németek azért játszanak fehérben pl. fociban, mert amikor megalapították a szövetséget, még a piros, a fekete és a fehér voltak a nemzeti zászló színei.
Az ausztráloknál én nem találtam hasonló történelmi indokot. Lehet, hogy egyszerűen csak szerettek volna egyedibbek lenni (mert minden 2. ország a piros-fehér-kék valamilyen kombinációjában volt, megérteném őket amúgy). Mindenesetre általában azt szokták mondani, hogy a sárga meg a zöld a nemzeti viráguk színei (ennek a virágnak a nevét nem találtam magyarul, angolul golden wattle), de jelképezhetik az esőerdőket meg a homokos partvidékeket is, vannak még ilyen szép teóriák.
golden wattle (Acacia pycnantha) = akácia [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!