Ha erőemelés mellett fejest akarok ugrani a küzdősportok világába, csinálhatom mindkettőt egyszerre és fejlődhetek mindkettőben?
A bjj nem jön be annyira,inkább a rendes birkózás tetszik,de ott meg csak gyerekekkel foglalkoznak komolyabban.
És a grappling meg a BJJ ugyan az?Mert van egy sportegyesület,ahol van BJJ edzés és grappling edzés is.Meg a kickbox tetszik még.
Régebben karatéztam,de az nem jött be és otthagytam 2 év után.
A grappling a testharc stílusok (BJJ, birkó, judo) összefoglaló neve. A BJJ is egy grappling stílus. Nagy az átfedés a kettő között: a BJJ-nem van “gi” és “no-gi” része, és ez utóbbit számítják azt hiszem a grapplingbe. Másfelől lehet, hogy a grappling edzésen olyanok is vannak, amelyek a no-gi BJJ edzésen nincsenek. Menj le és nézd meg. Gondolom, ugyanaz tanítja mind a kettőt. Valszeg a BJJ egy bővebb dolog, övrendszerrel stb. A grappling edzés meg az MMA testharc részére készíthet fel. Menj el és nézd meg mind a kettőt.
A box/kick-box teljesen más. Oda gyorsaság, fürgeség, és ehhez passzoló kondi kell, nem nem tipikusan erőemelő erőnlét. (Nálunk boxon tilos a versenyzőknek súllyal edzeni amúgy. Nem mintha nem edzenének azzal, csak nem reklámozzák az edző bának.)
Vannak elég kigyúrt kickboxolók pl.Mirko Cro Cop,rajtam meg azért közel sincs akkora izomtömeg,mint rajta
És az a grappling önvédelemre jó lenne?
Bjj-ben úgy tudom zömében földharc van és gyenge földrevitelek,az meg nem igazán való önvédelemre.
Erre nehéz válaszolni, mivel a küzdelmek 80%-a a földön fejeződik be, és ha nem tudsz földharcolni, akkor baj van. Másfelől, nagyon könnyű földre dönteni valakit, tehát ebből a szempontból is előnyös a BJJ.
Önvédelmi szempontból azonban a legfontosabb, hogy (1) tartsd a távolságot mindenáron, kerüld el a testharcot (és lehetőleg tartsd minél távolabb a támadót); (2) maradj talpon. Nem csak az előbb emlegetett földharc miatt, hanem azért is, mert ha vannak társai, akkor vesztettél a földön.
Az önvédelem amúgy nagyrészt illúzió azért, még profi küzdősportolókat is úgy leszúrnak mint a szilveszteri malacot. Ungvári az egyik legjobb judósunk, és [link]
Szóval ha mindenáron önvédelemre akar valaki berendezkedni, akkor szerintem a legjobb a lőfegyver és az escrima.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!