Melyik ismétlésszám lenne jobb teljestest edzésben?
Heti 2x van fekvenyomás és guggolás
Hétfőn 4x5 van ezekből.Pénteken is legyen ugyan így 4x5 vagy inkább 6x3?
Egy olimpiai bajnok mondta az edzésről.
"Addig kell csinálni, amíg úgy érzed, hogy meg sem tudsz mozdulni. És ezután kell elkezdeni számolni, a betervezett mennyiséget!"
Egy TV interjúban hangzott el pár éve. A nevére már nem emlékszem. De nagyon igaza volt. Csak így ér valmit bármiféle edzés. Az, hogy lazán megcsinálok párat, meg variálok, hogy ma kettő, holnap három, az nem jelent semmit. Amikor már kitartás, elszántság, lelki erő is kell, hogy folytasd és bírd folytatni, akkor kezdődik az igazi edzés.
Elgondolkodtál már azon, melyik edz jobban? Erőlködsz hogy fogcsikorgatva meglegyen 5-ször a 110, vagy megcsinálod 70-el 15-ször vigyorogva, amit később 20-30-ra is képes leszel felfejleszteni.
Nem vagyok híve a szakadásig feszített izmoknak. Sokkal inkább a közepes erőfeszítést igénylő, de sokszor és naponta végzett edzésnek. Persze ez jóval időigényesebb.
Egyébként nem készülök semmiféle versenyre, nem is edzővel, előírások szerint teszem. Egyszerűen csak jólesik teljesen lefáradni. Üdítő a sok ülőmunka után. Még aludni sem tudok rendesen, ha nem fáradok el naponta izomlázig. Ami egyre nehezebb, mert egyre több kell a teljes elfáradáshoz. Azután elfekszem egy kád olyan forró vízben, amit éppen csak hogy elbír a bőröm, és az izomlázat mintha elfújták volna.
Persze. CSináltam jó pár edzésprogramot, volt hogy kőkeményen ragaszkodtam az ismétlésszámokhoz. Abból mindig az lett, amit az előbb írtam. Voltak jobb napjaim, akkor pic_afüstnek éreztem mondjuk az említett 110/5-ös nyomást, és voltak sza_abbak amikor ha megszakadtam volna sem megy 110-be 5 ismétlés. Ha egy nagyobb időintervallumra kivetíted a megmozgatott súlyt, eredőben ugyan azt kapod, mint ha 110-el 5 ismétéseket nyomnál végig. Én csupán azt mondom, hogy nincs 2 egymást követő azonos edzésnap, mikor ugyan abban az állapotban fekszel a súly alá. Van amikor tök fitten jövök ki az irodából, van amikor olyan fáradtan hogy edzeni sincs kedvem, de ezt te is tapasztalod.
Végszóra: naturalban úgy, hogy hobbi szinten edzel (azaz nem rendeled alá az edzésednek az életed egyéb részeit), két edzés közötti felkészültségi állapotban akár 15-20% eltérés is lehet (erőben mérve). Ha van egy jó napom, mikor a betervezett 180/8-as felhúzásnál a sorozat végére marad bennem 4 ismétlés, miért ne csinálhatnék 10 fölötti sorozatot? Ez egy adott időpillanatbeli plusz amit izomfejlődés szempontjából szerintem ki kell használni. Ha meg már a 3. ismétlés után érzem hogy max. még 2 megy, az utolsó ismétléstmár nem szabályosan belehúzok összesen 6-ot, minek csináljak még 2-t teljesen szabálytalanul? Azért hogy meglegyen a 8 ami az edzéstervben van? Ennek nincs értelme, erre céloztam azzal, hogy ha nem megy akkor nem megy, nem tudsz mit csinálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!