Hallottatok erről?
Ki az erősebb?
Aki saját testsúllyal edz vagy aki súlyokkal?
Mind a kettőt hallottam már.
palilaci
"Kerdezek meg. Hogy lehet az, hogy mikor 63kgmal elkezdtem sajat sullyal edzeni, nem tudtam egykezzel fekvozni, de 2 ev gyurogatas utan, 90kgsan mar rohogve ment ugy, hogy csak fekvenyomtam?" Ez tök komoly kérdés?! Hogy lehet az, hogy kezdőként nem tudtál megcsinálni egy elég nehéz gyakorlatot, aztán 2 év edzés után meg tudtad?! Erre komolyan válaszolnom kell?! Elárulom, ha 2 évig saját testsúllyal edzettél volna, akkor is meg tudtad volna csinálni 2 év után, sőt, még sokkal hamarabb! (Nekem nem kellett hozzá 2 év!)
Oké, megpróbálom még egyszer utoljára elmagyarázni! Magadon biztos nem látod úgy, de nézz meg egy agyon kigyúrt, hatalmas, semmire se való izmokkal rendelkező embert, hogy milyen a mozgása hétköznapi szituációkban! Tiszta darabos a mozgásuk, olyan, mint az elefánt a porcelánboltban! Utána meg nézz meg egy streetworkoutost, hogy milyen a mozgása! Ég és Föld a kettő!
Kíváncsi lennék, hogy a szerinted "könnyű tornászgyakorlat" dragon flag-ből te tudnál-e többet megcsinálni a 90 kilóddal vagy én a 75el! Jó, nyilván még ha ki is próbálnánk, az maximum rólunk mond el valamit, de egyértelmű, hogy az nyerne, aki saját testsúllyal edz! A súlyzós edzésnél annyit csinálsz, hogy behajlítod a karod, aztán kinyújtod (vagy a lábad), ehhez aztán nagyon nagy mozgáskoordináció kell! Ezzel szemben ott pl. a dragon flag (vagy még millió másik saját testsúlyos gyakorlat), amihez a testedben minden izom, ízület és idegpálya olyan összehangolt működése kell, hogy érdekes, ezt a "könnyű tornászgyakorlatot" nagyon kevesen tudják rendesen megcsinálni! Súlyzós edzéssel egy darab ilyen gyakorlat nincs, ami ennyire összehangoltságot követelne meg!
Vagy ott van például a már emlegetett human flag, arról azt mondják, nagyobb testtömeggel nem lehet megcsinálni, fizikailag képtelenség! Nem lehet, és kész! Akkor mi a fenére jó az a hatalmas izomtömeg?! Sajnos egy bizonyos határ után minél nagyobb izomtömeged van, nem egyre több mindent tudsz megcsinálni, hanem egyre kevesebbet! Azaz semmire sem jó! Pláne, ha mögötte szétcseszett ízületek és zéró idegi támogatás van!
Ennél jobban tényleg nem tudom elmagyarázni!!!!
A 130 kilós emberek emelgetéséből meg ne induljunk ki, nem életszerű helyzet!
Anyád a nyugdíjkedvezményes csicska gyerek. 30 vagyok nagyokos. Egy egyetem termékről van szó.
Ha hallgató vagy akkor még ennél is olcsóbb 1000/ hó!
Amúgy van nálunk egy nyugdíjas bácsi is. Ő anno pár évtizeddek ezelőtt súlyemelő volt. Olyan 70 körül lehet és lejár edzegetni.
"Oké, megpróbálom még egyszer utoljára elmagyarázni! Magadon biztos nem látod úgy, de nézz meg egy agyon kigyúrt, hatalmas, semmire se való izmokkal rendelkező embert, hogy milyen a mozgása hétköznapi szituációkban! Tiszta darabos a mozgásuk, olyan, mint az elefánt a porcelánboltban! Utána meg nézz meg egy streetworkoutost, hogy milyen a mozgása! Ég és Föld a kettő! "
Ki beszélt agyon gyúrt testépítőkről?
Palilaci judos én bringazok. Más sportokban használjuk ki a súlyzóval szerzett izmunkat. Ez a funkciója. Funkcionális az izmunk.
Te mire használod a strítwörkáutos sittes tested? Csinálsz humán flaget. Ok, nehéz gyakorlat ezt elfogadtuk, tök ügyes vagy. Mi a funkciója amitől funkcionális lesz ? Mit ad az neked? Ne gyere idegekkel meg ízületekkel, azok mindig dolgoznak ha hiszed hanem.
Jah és igen még lehet selérülni futás közben vagy foci közben akár és nem guggol mindenki a teremben 200 kg val. Túlzó dolgokkal példálózol. Nem sokan guggolnak 200 al aki meg igen az tudja, hogy kell évek gyakorlata van a háta mögött...
Továbbiakban nem vitázok veled. Egyszerűen nem érdemes, tipikus fegyencedzés hívő vagy aki már már szektás szintén tolja a bullshitet amit a könyvbe odavakartak neki...
Ha valakit érdekel az olcsó konditerem privátba írok elérhetőséget. Vannak olimpiai rudak, evezőpad, atlas gépek. Pici lepukkant hangulatos hely. Csak azért írom ezt ki, hogy lássa mindenki, hogy nem kamuzok.
Na pá
"de nézz meg egy agyon kigyúrt, hatalmas, semmire se való izmokkal rendelkező embert, hogy milyen a mozgása hétköznapi szituációkban! Tiszta darabos a mozgásuk, olyan, mint az elefánt a porcelánboltban!"
Naturalban senki nem fog akkora izomtomeget magarapakolni ami barmiben is hatraltatna. Ne a testepito elsportolokbol indulj ki, hanem az atlag terembejarokbol. De erre is van tokeletes ellenpelda, itt van egy koxos, brutalisan nagy izomtomegu testepito akire pont illik a leirasod megis megcsinalja a mutatvanyokat:
https://www.youtube.com/watch?v=s0wWstfuo44
"Kíváncsi lennék, hogy a szerinted "könnyű tornászgyakorlat" dragon flag-ből te tudnál-e többet megcsinálni a 90 kilóddal vagy én a 75el! Jó, nyilván még ha ki is próbálnánk, az maximum rólunk mond el valamit, de egyértelmű, hogy az nyerne, aki saját testsúllyal edz!"
Hu baratom jar a nobeldij. Ennyi erovel te meg gyere huzd fel a testsulyod ketszereset. Ha sajatsulyos gyakorlatokat csinalsz, raadasul konnyebb is vagy 15kgval, akkor jo hogy jobb leszel a sajatsulyos gyakorlatokban. Tudod olyan ez, mikor az 50kgs hulyegyerek vaganykodik, hogy felbirja magat rangatni a rudon 10x.
Mondjuk nem hiszem, hogy ennyire egyertelmu lenne ki tud tobbet abbol megcsinalni, felesleges ezen versenyezni is, mert semmi ertelme.
Ha tetszik, ha nem, ezek az egykezes fekvo/egylabas guggolas, front lever, back lever, dragon flag megsem kozelitik azt, amire egy atlagos szertornasz kepes.
Azert irtam, hogy konnyu gyakorlatok, mert nekem gyakorlas nelkul konnyen megy, aki meg nem tulsulyos es raszan heti 4x1 orat az eletebol, az 2-3 honap alatt megtudja csinalni.
"
A súlyzós edzésnél annyit csinálsz, hogy behajlítod a karod, aztán kinyújtod (vagy a lábad), ehhez aztán nagyon nagy mozgáskoordináció kell! Ezzel szemben ott pl. a dragon flag (vagy még millió másik saját testsúlyos gyakorlat), amihez a testedben minden izom, ízület és idegpálya olyan összehangolt működése kell, hogy érdekes, ezt a "könnyű tornászgyakorlatot" nagyon kevesen tudják rendesen megcsinálni! Súlyzós edzéssel egy darab ilyen gyakorlat nincs, ami ennyire összehangoltságot követelne meg!"
katonai nyomas, fekvenyomas, guggolas, felhuzas, lokes, szakitas
Csak hogy parat emlitsek. Nem mindenki pumpalgat gepen meg izolalgat bicepszre.
De megsugom, huzodzkodasnal is behajlitod a karodat es hatrahuzod oket, ugyanugy mint egy dontott torzsu evezesnel. Fel kellene mar fogni, hogy terhelesek vannak es nem attol lesz jo egy gyakorlat, hogy a tested vagy egy kulon suly adja a terhelest, hanem attol, hogy osszetett es tudsz benne fejlodni.
"
Vagy ott van például a már emlegetett human flag, arról azt mondják, nagyobb testtömeggel nem lehet megcsinálni, fizikailag képtelenség! Nem lehet, és kész! Akkor mi a fenére jó az a hatalmas izomtömeg?! Sajnos egy bizonyos határ után minél nagyobb izomtömeged van, nem egyre több mindent tudsz megcsinálni, hanem egyre kevesebbet! Azaz semmire sem jó! Pláne, ha mögötte szétcseszett ízületek és zéró idegi támogatás van! "
Jujimufu, kali muscle, Hannibal Lanhman hirtelen csak ennyi koxos jutott eszembe akiknek hatalmas izomteggel is megy. De ha szukseges mondok meg vagy 10 embert, mondjuk felesleges mert igy is racafoltam arra amit irtal.
"A 130 kilós emberek emelgetéséből meg ne induljunk ki, nem életszerű helyzet!"
:DDD ezt mondd egy birkozonak, brazil jitsusnak, szambosnak aki kiprobalja magat egy nagyobb ellenfellel szemben, ha mar egy judokanak nem hiszed el :DD
Nalunk van 67 dobas annak a fele legalabb nagyivu, ergo "fel kell emelni" az uke-t. Technika ide vagy oda, egy ellenallo emberhez aki 50kgval nehezebb, oda kell az ero is, epp ugy mint a technika. Szoval nekem pont eletszeru.
Vagy mesz az utcan, lefognak. Mit csinalsz? Beallsz kezenallasba mert az annyira funkcionalis? :DD
Elkellene mar ezt felejteni. Ha fekvozol meg huzodzkodsz, azokon kivul mast nem gyakorolsz. Minden gyakorlat funkcionalis. A fekvonek az a funkcioja, hogy a torzsmerevito izmokkal feszesen tartva a testet karhajlitasokat vegezzunk. Ezt a feladatot a mellizom, a vall elulso feje es a tricepsz latja el.
Mit lehet vele nyerni? Erosebb toloizmokat es torzset, amit uszasban lehet hasznalni.
Ha fekvenyomsz, vagy tolodzkodsz akkor kb ugyan ott vagy. Csak nem a fekvoben leszel jo, hanem a masik kettoben.
De ez mar dedo kategoria.
Ajj nem hiszem el, hogy nem értitek ennyire most már!!! >.<
Palilaci, akit linkeltél, az pont, hogy nem csinál semmi összetettebb mozgást! Alap dolgok, persze, hogy meg tudja csinálni!
(A másik, hogy nekem az sem életszerű, hogy megyek az utcán és lefognak, nem tudom, te hol laksz, itt nem ez az emberek szabadidős tevékenysége! De mindegy, ebbe ne menjünk bele, mert nem ez a lényeg!)
A lényeg, hogy nem ismeritek az idegrendszer működését!
Az idegrendszer úgy működik, hogy ha te megtanulsz valami új skillt (akár szellemi, akár fizikai dolgot), az ahhoz szükséges idegsejtek között kialakulnak új idegpályák, így sokkal gyorsabban tudnak kommunikálni az idegsejtek, azaz egy idő után egyre gyorsabban és biztosabban tudod megcsinálni azt a képességet! Pl. ha te megtanulsz korcsolyázni, akkor kialakulnak ilyen idegpályák azok között az idegsejtek között, amik a láb izmainak mozgásáért felelnek, az egyensúlyérzékelésért felelős idegsejtek, a mozgáskoordinácóiért felelős idegsejtek stb. között! Ha elég ilyen idegpálya létrejött, akkor mondhatjuk azt, hogy megtanultál korcsolyázni!
(Ezért van az, hogy ha valaki pl. 10 évig abbahagyja a korcsolyázást, és utána újra előveszi, kb. fél óra alatt belerázódik, nem kell neki megint egy-két hónap, mert a korábban kiépült, nem használt idegpályák reaktiválódnak, nem kell újra kiépülniük! Vagy ha valaki abbahagyja az edzést, majd újra elkezdi, másodjára sokkal gyorsabban izmosodik, mert az izomnövekedésért felelős idegsejtek között már ott vannak az idegpályák! Nem pedig az "izom emlékezete" miatt, ahogy a broscience mondja...)
A lényeg:
Attól, hogy te behajlítod a karod, majd kinyújtod, vagy csinálsz hasonló, egyszerű mozgásformákat (tök mindegy, hány kilóval), soha nem fognak olyan idegpályák kiépülni, mint olyan komplex finommozgást igénylő gyakorlatoknál, mint pl. a dragon flag! Szóval ne mondjátok azt, hogy a súlyzós edzésnek is ugyanakkora az idegi támogatottsága, mert ez nagyon nem igaz!
A mozgás pedig, mint minden, agyban dől el! Az izom csak eszköz ehhez! Láttam én már vékony kb. 65 kilós gyereket is olyan dolgokat megcsinálni, hogy csak tátottam a szám! Pedig ha nektek lenne igazatok, meg ennek a "minél több izom, annál jobb"-féle súlyzós mentalitásnak, akkor neki szinte semmit nem lenne szabad tudnia megcsinálni! Mégis meg tudja, mert gyerekkora óta ezt csinálja, mert funkcionális izomzata van, mert nagyon jó az agyában a mozgáskoordinációért felelős idegsejtek közötti idegpályák kiépítettsége, mert van egy erős ízületi alapja (meg gondolom alapból is jó a genetikája)!
Az izomzat egy eszköz, az idegrendszer kondícionálása a legfontosabb, abban pedig a saját testsúlyos edzés magasan veri a súlyzósat! Emiatt hiába van kisebb izomtömege egy saját testsúlyos edzést végző embernek, jobban tudja használni! Ezt jelenti a funkcionális izomzat! Az izomtömeg növelésének csak egy határig van értelme, utána már többet akadályoz, mint használ!
Ha már így sem értitek akkor végképp nem tudom máshogy elmagyarázni!!!!
Akit linkeltem az pont megcsinalja azokat a gyakorlatokat ami szerinted nem menne neki.
Egy dragon flag kozel sem annyira komplex mint egy szakitas.
A sajatsulyos edzes meg egy ido utan alkalmatlan eronevolesre mert nem lehet a vegtelensegig neheziteni. Persze ha nem aggatsz magadra plusz sulyt. Ez volt a kerdes. Attol meg, hogy valaki tud dragon flagezni, semmivel nem lesz fejlettebb az idegrendszere mint egy sulyemelonek. Csak arra az egy adott mozgasra. Ezt kellene mar megerteni.
Az utcai szitut meg ne forgasd ki, nekem az kell mint mar mondtam, hogy egy nalam joval nagyobb embert tudjak mozgatni. Ehhez nem kell az utcara menni, eleg leugrani mondjuk a birkozokhoz. Az ehhez szukseges erot pedig sulyzos edzessel fejlesztem. Mint minden
testharcot komolyan gondolo sportolo. Mert ha en 100+kgt akarok emelni, ahhoz nekem nem eleg a 90 kilommal huzodzkodni meg dragon flagezni mert egyszeruen nincs hozzaszokva az idegrendszerem es az izomzatom a nagyobb terheleshez.
Semmivel nem vagyok elorebb mozgaskoordinacio szempontjabol sem egy muscle uppal mint egy fekvenyomas+evezes
komboval.
Aki meg nagyobb terhelest tud megmozgatni, legyen az a sajat teste vagy egy kulso tomeg, az erosebb.
Felesleges ezt vagy azt valasztani, mindkettonek van elonye es hatranya. Otvozni kell a kettot es kihasznalni a pozitiv tulajdonsagaikat. Nem pedig szektaskodni egyik vagy masik mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!