Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Melyik a jobb melledzes?

Melyik a jobb melledzes?

Figyelt kérdés

Fekvenyomas 4x6 Fekvenyom.egykezessel ferde padon4x8 Tarogatas 3x8 Áthúzás 3x8

VAGY

Fekcenyomas 5x6 Fekve.egy.ferdepadon 5x8 Tarogatas 3x10

2017. dec. 25. 20:35
 1/10 A kérdező kommentje:

Vagy talán ez? Fekvenyomás 4x6 Fekvenyomás egykezessel ferdén 5x8 Tárogatás 3x8 Tárogatás ferdén 2x8

(Szerintem ez a legjobb)

2017. dec. 25. 21:16
 2/10 anonim ***** válasza:
5 év távlatában mindegy.
2017. dec. 25. 21:40
 3/10 anonim ***** válasza:

Én csak sima vízszintes pados fekvenyomást csinálom.

-Ferde padot nem használok, nem hiszek benne, több szögből kell edzeni(felső mellben sem hiszek)

-tárogatást meg áthúzást pedig nem tartom olyan jó gyakorlatnak mint a fekvenyomást, ezért azokat sem csinálom.

Heti 7-8 sorozat(munkasorozat) fekvenyomás, nagy súly, 4-6 közötti ismétlések.

Egyre többen vagyunk hasonló véleményen. Keress rá: TSM

2017. dec. 25. 22:11
 4/10 anonim ***** válasza:

Aki nem hiszi, hogy van felső mell, végezzen 10x10 ismétlést ferdepados nyomásból közepes súllyal, és másnap érezni fogja.

Tudom, az izomláz a szokatlan terhelés jele, nem feltétlen jelenti azt, hogy hú, milyen jól leedzettem az izmot, viszont jelzi, hogy a tested melyik része terhelődött, ami nem dolgozott, ott izomláz sem lehet.

Ha még mindíg szkeptikus vagy, nézz meg egy anatómiai rajzot, ahol ábrázolva van, hogy a mell felső része a kulccsontról indul, az alsó része meg a szegycsontról.

A felső mell akkor aktiválódik, ha a könyököd vízszintesnél magasabban van, illetve, ha a tested szimmetriavonalát keresztezed, ezért van az, hogy a tolódzkodás egy nagyon jó mellgyakorlat az alsó mellre, de nem terheli kellőképpen a felsőt, a fordítottja az igaz a mellről nyomásra.

Ha még mindíg kételkednél, nézz meg valakit, akinek nagyon alacsony a testzsírja, és feszíti a felső mellét, pl:

https://www.youtube.com/watch?v=pE8H-viNQSw&t=252s

2017. dec. 25. 22:34
 5/10 anonim ***** válasza:

Van egy olyan, hogy mellizom. Az egy egész izom, ha összehúzódik akkor minden rostja összehúzódik.

A ferde padon bekapcsolódik a váll elég erősen és kevesebbet kap a mell, ha meg teljesen felemeled a padot már csak a váll dolgozik.

Hiába mutatod, hogy valaki ráveszít és látszik, mert ez genetika.

Franco Colombu:

[link]

Dorian Yates:

[link]

Egész életében ferde padon, profi testépítő Mr.O tele kokszal, és nem sikerült felső mellett építenie. A leggyengébb pontja a melle volt, szinte kiüresedik a felső része.

Ez még jobb kép, itt pont ugyan abban a pózban van(épp bicepszezik), mint Franco az első képen.

A mellizom egy egész. A mellizmot tudod növelni. Ha megnő a mellizmod értelemszerűen a felső része is nőni fog. De csak külön a felső részét. Ha Doriannak nem sikerült, akkor Józsinak naturálban sem fog.

2017. dec. 25. 23:00
 6/10 anonim ***** válasza:
12 sorozat fekvenyomás.
2017. dec. 25. 23:00
 7/10 anonim ***** válasza:
Bocsánat másik kép lemaradt: [link]
2017. dec. 25. 23:01
 8/10 anonim ***** válasza:

Nézd, a mell alsó, és felső részének a Pectoralis major-on belül külön latin nyelvű beosztása van, itt fel vannak sorolva a 2 funkciói, és vannak pontok amik nem egyeznek, tehát a két rész tud külön szerepeket betölteni:

[link]

[link]

Sry, Magyarul nem találtam, remélem nem gond.

Egyetértek, hogy a genetika fontos tényező, hogy kinél mennyire észrevehető, viszont anatómiailag a mell felső részének más a funkciója, (pl ahogy Jeff Cavaliere teljesen külön befeszíti a felső részt, nem genetika, hanem anatómiai funkciója az izomzatnak, hogy a könyék vízszintesnél magasabb pozícióban végezzen toló mozgást, és ebben a pozícióban az alsó rész nem aktív, a példát azért hoztam fel, mert alacsony a testzsírja, és így szembetűnőbb, hogy nem feszül az alsó rész, hisz nem előnyös neki a pozíció, ha mindenki lemenne 5% testzsírra, mindenkinél észrevehető lenne a különbség az aktivációban.)

mint az alsónak, az izomrostok iránya is más, mivel a mell két része különböző csontokról indul, így más, valamennyivel más irányban húzódnak össze az izomrostok a mell különböző részein.

Egy másik példa:

A trapézizom is végigfut a gerincen, mégsem lehet állítani, hogy egy gyakorlattal le tudnád edzeni az egészet, nem felesleges evezés mellé berakni vállvonogatást pl.

[link]

A nagy izomcsoportok azért indulnak több csontról, hogy mindenféle szögben képesek legyünk erőt kifejteni.

Egyetértek abban, is, hogy az elülső váll sok terhelést kap ferdepados nyomásnál, viszont nem végzi egyedül a gyakorlatot.

Láttam már ezeket a képeket, de ez csak annyi, hogy Franco-nak nagyobb volt közte a rés, ami igen, genetika, de ez nem avatkozik bele az emberi biomechanikába.

Dorian azért nem épített felső mellet, mert nem volt olyan a tapadási pontja, ez nem azt jelenti, hogy haszontalan volt minden felsőmell gyakorlat amit végzett.

Amúgy overhead press-nél vagy a vállból nyomásnál is nagy stabilizáló szerepe van a csiklyának és a felső mellnek, ezért fejlődhet úgy, hogy a fő gyakorlatod nem specifikus rá, más okozza a fejlődést, mint hiszed.

Egyszer csináld meg a 10x10-es dolgot amit előbb írtam, érdekel, mivel fogo magyarázni a csak felső mellben jelentkező izomlázat.

(Nem provokatívan írom, akár kipróbálod, és leírod, érdekelne.)

2017. dec. 26. 00:31
 9/10 anonim ***** válasza:

Kedves Foggy.

Sajnos még lemaradt az elemzésedből,hogy van külön gyakorlat felsőközép,belső/külső mell gyakorlat sőt ha nagyon jól számolom 8 részre is lehetne osztani ezt a hatalmas izomcsoportot mint a mell.(figyelem nyomokban iróniát tartalmaz)

Még mindig nincs olyan a mellnek hogy ferde padon felsőmellett,negatív padon alsó mellet (ami totál bullshit gyakorlat), tarogatas külső mellet,szűk fekvenyomas belső mell,de én jót rögöhök ezeken :D

Tény hogy a mellet úgy dolgoztatod meg jól,ha egyenes padon,ferdepadon nyomsz,tarogatsz és áthuzol is egy variácioba. De előttem már felhozták a TSM irányelvet is. Ők közismerten egy gyakorlat/izomcsoport kis ismétlés szám/nagy súlyra esküsznek. Fekve nyomnak egyenes padon. Akkor elveid szerint a “felsőmell” elmaradásba lesz de ha megnézed szép tömeget lehet így is felszedni mellre.

Ennyi erővel a tricepsz 3 fejére is különböző szögekből eddzel és így próbálod tökéletesíteni az edzést? vagy mi?:D kinézem belőled hogy youtubról már a bicepsz csucsosítást is kimaxoltad.

Imádom hogy rengeteget adsz a youtubra és még véletlenül se saját tapasztalatokat osztasz meg mester.:) így tovább 2018-ra!

Kellemes ünnepeket.

2017. dec. 26. 02:06
 10/10 anonim ***** válasza:

#9 Nem sikerült nagyon okosat írni.

"Sajnos még lemaradt az elemzésedből,hogy van külön gyakorlat felsőközép,belső/külső mell gyakorlat"

Nem maradt ki, hanem azért nem írtam, mert nincs rá tudományos bizonyíték.

"Még mindig nincs olyan a mellnek hogy ferde padon felsőmellett,negatív padon alsó mellet (ami totál bullshit gyakorlat), tarogatas külső mellet,szűk fekvenyomas belső mell,de én jót rögöhök ezeken :D "

Kijelenteni sikerült, érvelés lemaradt.

"Tény hogy a mellet úgy dolgoztatod meg jól,ha egyenes padon,ferdepadon nyomsz,tarogatsz és áthuzol is egy variácioba."

Tény hát.

"De előttem már felhozták a TSM irányelvet is. Ők közismerten egy gyakorlat/izomcsoport kis ismétlés szám/nagy súlyra esküsznek. Fekve nyomnak egyenes padon."

Az egyik legamatőrebb dolog valamire esküdni, nincs ilyen, hogy csak a nagy vagy csak a kis súly, vagy a sok vagy a kevés ismétlés kell, olyan van, hogy intenzitás és volumen, kész. Westside Barbell-re, Conjugate method-re és Louie Simmons munkásságára keress rá.

Tény, hogy egy jó gyakorlat a fekvenyomás, meg jó eredményt értek el valakik, ettől még nem lesz az eredmény a lehető legmaximálisabb, ha kizárólag csak fekvenyomsz.

Hiába edzenek valami tsm-ek így, valaki máshogy edz, és jobb eredményt ér el.

"Akkor elveid szerint a “felsőmell” elmaradásba lesz de ha megnézed szép tömeget lehet így is felszedni mellre. "

Persze, mert vállazásnál kap terhelést az is, csak nem veszik észre, hogy attól fejlődik valamennyire, ha direkt arra edzenének, valamennyivel még jobb lenne.

"Ennyi erővel a tricepsz 3 fejére is különböző szögekből eddzel és így próbálod tökéletesíteni az edzést? vagy mi?:D"

Mert szerinted miért van a tricepsznek is 3 különböző ponton tapadó feje? mert mind ugyanazat a funkciót töltik be? :D

Ezt a szöveget egy fizioterapeutának azért ne add elő, ha nem akarod, hogy laikusként kategorizáljon be.

"kinézem belőled hogy youtubról már a bicepsz csucsosítást is kimaxoltad. "

BIcepsz, biztosan nagyon meglep, de több tapadási pontja van,

Persze, nem fogod megváltoztatni a tapadási pontot, nem is szó szerint kell értelmezni, de tény, hogy az izomcsoport különböző részeit tudod úgy edzeni, hogy az egyik része nagyobb terhelést kapjon mint a másik, más pozícióban az izomcsoport más részei vannak mechanikus előnyben, ez van.

https://www.youtube.com/watch?v=mO70v8F9VeQ

"Imádom hogy rengeteget adsz a youtubra és még véletlenül se saját tapasztalatokat osztasz meg mester.:) így tovább 2018-ra! "

Egyrészt hülyeség azt állítani, hogy youtube-on nincs normális infó (lehet, hogy nem értesz angolul, bár nagyrlszét csak nézni kell annak amit linkeltem,) másrészt nem csak youtube-ról linkeltem, harmadrészt írtam személyes tapasztalatról már az első kommentemben, úgyhogy majd ha visszajössz úgy, hogy megtanultad feldolgozni az olvasott szöveget, meg kitolódzkodod a testsúlyod 2x-esét, akkor komolyabb vitapartnerként leszel kezelhető.

https://www.youtube.com/watch?v=HtV1FIPyTEw&t=455s

4:25-től nézd, ennél normálisabban elmagyarázvan, tanulmányokkal alátámasztva (a videó leírásában) látható anatómiakönyvekben.

2017. dec. 26. 02:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!