Testépítők! Mennyire ajánljátok a teljes kiőrlésű kenyeret mint szénhidrátforrás?
A rizs/bulgur/zab mellé szeretnék teljes kiőrlésű kenyeret is belevinni az étrendembe. A kérdésem az, hogy van e neki valamilyen hátránya/rossz tulajdonsága az előzőekhez képest?
Illetve mire figyeljek a vásárlásánál? Honnan tudhatom, hogy egy teljes kiőrlésű kenyér valóban az e, és nem csak valami karamellsziruppal színezett fehér kenyér? Milyen alapanyagoknak milyen %ban kell jelen lenniük benne, hogy ténylegesen teljes kiőrlésűről legyen szó?
Köszönöm előre!
Malátával tudják színezni. De ilyenkor nem is teljes kiőrlésűként van eladva és nincs is senki megtévesztve.
Barhol veszel kenyeret, finom pékárut rajta kell lennie egy cimkenek. A gyártó és forgalmazó, termék nevével és az összetételel.
Egy kenyér csak attól még nem lesz barna mert teljes kiőrlésű.
Rozs és búza liszt aranyát szokták változtatni. Amibe már egy kis rozs liszt is van, onnan kezdődik a barnaság.
Teljes kiőrlésűnek csak azt a termeket lehet hívni, amiben a magvak minden részét felhasználják a liszthez és az ebből készült termék lehet az. Ez a kenyér szét vágásánál a bélben, de már a külső részen is meglátszik.
Tehát attól, hogy valami barna, nem jelenti azt, hogy teljes kiőrlésű.
Rozs termékekben is van egy kevés búza liszt, alltlaban a név adó gabonának 80%ban kell tartalmazni azt aminek hívják. Csak azért kell bele egy kis búza liszt, mert anélkül olyan ragacsos borzadmány lenne (így is az) hogy nem lehetne megformálni, kigyúrni.
Gondolom mondani sem kell, hogy csak a felszivodas lassabb a hej rész miatt a teljes kiőrlésűeknél. Rostosabb, de én inkább eszek zabot mint kenyeret, pekarut. Mert bármit is eszel a pék gyártmányok közül az liszt, sütéskor egy csomó folyamat megy végbe amitől a kenyérnek nagyobb lesz a kaloria tartalma, (pl a héjon) mintha csak megennéd a gabonát. Ergo jobban jársz zabbal, korpával stb.
De attól sosem kell felned, hogy cukorral színezik! Ellenőrzik ezt rendesen, még az Albán pékségekben is. Nem sokáig maradna fent egy dzsunka pékség akik hulyitik a vásárlókat. Ilyennek nagyon megütheti az ember a bokáját.
Üdv! Egy pék testepito!
Gluténtartalmú, kinek hátrányos, kinek nem. Amúgy OK.
Nagyon egyszerű tk kenyeret sütni, bár a teljesen tk nekem túl tömör (legalábbis tönkölyből az, mással nincs tapasztalatom. a rozsot pedig nem szeretem, de az is tömörít), a félig fehér sokkal jobb. A fehér és a tk közötti divatos szakadékot én nem látom (tisztában vagyok a különbségekkel, de nem érzem úgy, hogy annyira rossz a fehér liszt, hogy inkább egyem a tőle csak kicsit különböző s a fehér részt ugyanúgy tartalmazó, de sokkal rosszabb kenyeret adó tk-t), de ez olyan, mint a gluténtéma, mindenki döntse el magának, mi fér bele az étrendjébe s mit hisz károsnak.
A sima (búza) tk kenyér nem sötét. Nyilván nem fehér, de nem különösebben barna, inkább világosabb drapp :) Legalábbis a mienk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!