Zabpelyhet mivel kombináljam, hogy teljes láncolatú fehérjét kapjak?
Nem kell kombinálni semmivel.
Minden növényben meg van minden aminosav, pusztán más arányban, mint az állatiban... az állati fehérje amino profilja kb kiegyenlített míg az egyik növényben ebből van kevesebb a másikban abból... de ha eszel rendes mennyoséget, nem koplalsz) akkor nem létezik olyan, hogy fehérje hiány.
Előző, épp ez a gond, hogy nem jó az arány.
Simán össze lehet hozni fehérjehiányt, egyeseknek hús mellett is megy, de növényi étrenden még könnyebb.
Én azt olvastam, hogy ha elég fehérjét viszel be ÉS a lizin mennyisége is OK, akkor nagyon nehéz fehérjehiányt összehozni. De ha valaki csak gabonát tol ész nélkül, akkor gond lehet a lizinnel és az elég komoly.
Természetesen rengeteget számít az ember kalóriakerete (sőt az étrendjének a típusa). Van, aki már a rizsből és a zöldségekből egész sok fehérjét visz be, kis keretnél sokkal inkább rá kell menni a fehérjedúsabb ételekre.
Azt viszont nem tudom, mi történik, ha valaki beviszi a szükséges aminosavakat, de mivel aránytalanul, némelyik aminosavból bődületesen sok lesz... Lehet, hogy bekavar valamit, lehet, hogy inkább csak terheli a szervezetet... Ha vegán lennék, biztos tudnám, de túl kényelmes az élet az állati fehérjéimmel s növényi étrenden is sokkal jobbnak tartom a komplettálást.
Majd 10 éve vegan vagyok... jöttök itt folyamatosan ezekkel... hogy "ha csak gabonát tol ész nélkül"...
Egyszerűen nem életszerűek ezek a példák... nincs olyan ember aki csak gabonát tol ész nélkül... ha normálisan kajálsz normális ételeket eszel, nem koplalsz, nem vagy anorexiás... és a szervezeted is egészséges... akkor semmilyen körülmények között nem lehet fehérje hiányod...
"Azt viszont nem tudom, mi történik, ha valaki beviszi a szükséges aminosavakat, de mivel aránytalanul, némelyik aminosavból bődületesen sok lesz.."
Ez megint egy idiótaság... aki tolja mintaszerűen a csirke rizs brokkolit... az talán nem viszi be a rizzsel a növényi amino savakat és nem állna fent ugyan úgy az aránytalanság?...
Szerencsére a 4milliárd év evolúciónk kicsit összetettebbé tette ennél az emésztésünket mint, hogy csak úvy gyűlljön meg gyűlljön a fehérje...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!