Mit ajánlotok ebben a helyzetben?
Kb. egy éve kezdtem edzeni, látszódnak is a hatásai, viszont majdnem 20 éve szívműtött vagyok, teljesen panaszmentes, egy kivétellel.
Ahogy egyre nagyobb súlyokkal kezdtem el dolgozni, észrevettem, hogy mellezés után pár órán át légzési nehézségeim vannak, illetve napokig "elnehezül" a mellkasom (nem egészen olyan jóleső módon, mint más izmok edzése után).
Ezek után elmentem az amúgy is esedékes éves kontrollra, ahol megállapították, hogy valamelyik szövet a szívnél megvastagodott, ami valószínűleg az edzés következménye. De hogy ez konkrétan mitől van, nem tudott mit mondani, csak annyit, hogy inkább hanyagoljam a súlyzós edzést, mert attól elvileg visszaállhat az eredeti állapot viszonylag hamar.
Más testrészek edzésekor viszont nem tapasztalok semmilyen problémát, és lehetőleg nem is szeretnék megállni. Szerintetek mi lenne a helyes? Eszembe jutott, hogy átváltok a "kisebb súly-magasabb ismétlésszám" kombóra, az talán kevésbé megterhelő. Esetleg saját súlyos edzésre, vagy kettlebellre váltás (ahol kisebb súlyokkal dolgozunk) jobb lenne számomra?
Itt ne vegyél semmilyen választ komolyan mivel szerintem senki sem orvos és komoly dolog is lehet.
Elmondom a véleményem:
"Rendszeres testmozgás hatására a szív tömege megnő, erősödik a vér keringető képessége, javul a test, a sejtek oxigénellátottsága. Az élsportolók szíve nagyobbra nőhet, mint a szívbetegeké, sőt, amerikai szívgyógyászok szerint, ha a szív egészséges, akkorára nőhet, amekkorára akar. A sportszív kialakulása a szervezet intenzív fizikai terhelésre adott természetes válasza. Az „igazi” sportszív feltétele az egyébként egészséges szív!" Ez az orvosok szerint nem a legjobb egyes kutatók szerint pedig egészséges(én nagyon nem az orvosok pártján állok). Úgy gondolom bármilyen edzést végeznél a szíved nőne/erősödne tehát ez ami kialakult folytatódna. Hogy konkrétan a betegségedre milyen hatással van azt nem tudom. De alapvetően szerintem nem rossz dolog.
Panaszodra reagálva: Mellezés része a fekvenyomás? Milyen gyakorlatokat szoktál csinálni ? Fekvenyomást hoyg végzed? Mellkasodra nem nehezül rá a súly?
#2 Annyiban másabb az én helyzetem, hogy korábban éveken át rendszeresen kerékpároztam és úsztam, és ezektől semmi bajom sem volt, sem érzetre, sem a vizsgálatok megállapítása szerint.
Amúgy mellezésnél elsősorban fekvenyomásra építek (a sima padon kívül valamelyik másik dőlésszögű padot minimum használom egy edzés alkalmával + sima súlyzókkal is mindig nyomok fekve) emellett tárogatásból szoktam egy gyakorlatot csinálni, általában gépen.
Sportorvos kompetens ilyen ügyekben, vagy ő csak hivatásosakkal foglalkozik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!