Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Feltaláltak e már olyan...

Feltaláltak e már olyan sportgépet, ami kiváltja a fekvenyomást, ugy értem ugyanazt lehetne vele csinálni mint a body builderek a fekvenyomopadon, de annak veszélyei nélkul (nem nyom agyon a suly) akkár egyedul is othoni környezetben?

Figyelt kérdés
Nem vagyok komoly testépitö, ezért kérdezem van e már ilyen találmány? Mer ha nincs lenne egy ötletem
2016. jan. 9. 12:38
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Ez tök jól hangzik, csak nem.

Egyrészt oké hogy van a ti termetekben VALAMILYEN gép, ami netán szr. Ettől függetlenül a mozgást nagyon jól lemásolja, és ez volt az alapvető kérdés.

Köze nincs a fekvenyomáshoz? Én nemtom te hogy szoktál fekve nyomni, nem mutatod meg nekem? Lehet én csinálom rosszul.

"Azok a nyomó gépek jók, amiknél lábbal rásegítesz, hogy kiemeld a súlyt, és utána tudsz nyomni."

Ez csak egy plussz funkció, így nem kell segítséget hívni esetleg kiemeléshez. Az ülő gépekre jellemző ez (legalábbis én ott láttam), mert ott mélyen ül, és fix az alsó pont. Viszont ott is úgymond "bele tudsz ülni" a súlyba, hogy kimozdítsd.

Megjegyzem akkor gond van ha szériázáshoz valakinek segítség kell kiemeléshez, akár gépen akár padon nyomsz.

"Ha nincs ilyen funkciója, nagyon mélyről (általában mélyebbről mint ha teljesen mellkasodra van engedve a rúd) kell kivenni a súlyt, és ez nagy súlynál szétszedi a váll ízületedet."

Ez meg nettó baromság. Megkérdem először is: csak valami broscience alapján mondod hogy szétszedi a vállad, vagy van is alapja?

Másrészt a gépek állíthatóak, az is hogy milyen mélyről induljon.

"Valamint sok gép nem szimmetrikus, akár milyen merev mozgórészt, akár milyen kiegyensúlyozott csapágyazással teszel bele, mindig féloldalas lesz."

A rúddal végzett gyakorlat szimmetrikus? Nem. Problem?

Amit meg írtál hogy így csapágyazás úgy mozgórész nettó baromság megint. Látom hogy mechatronikai mérnök vagy, de ha tanultál illesztéseket (amit pedig kellett), tudod hogy ez nem valós probléma amit írtál.

Amit pedig egy elméleti gépről írtál tök jól néz ki egy laikusnak, csak egyrészt felesleges mert:

-indokolatlanul drága, még magához képest is (hát még egy fekpadhoz képest)

-nincs semmi előnye a szabad súlyhoz képest

-optimalizálni, és automatizálni akarsz egy olyan folyamatot, amit ugyan lehet, de a hatásfok amit ezzel nyersz elenyésző, vagy 0. Mindezt tök drágán.

Áh mind1 elméletben tök jól hangzik, de a megvalósítás is rengeteg problémát vet fel, illetve a haszon amit hoz elenyésző.

A mellgépek azoknak vannak, akik vagy sérülés miatt, vagy edzőpartner hiányában egyedül akarnak nyomni, biztonságosan. Ami gépek pedig a piacon kaphatók teljesen megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. otthon meg legegyszerűbb ha beteszel 2 széket, vagy akármit magad mellé, ha elejtenéd a súlyt, legyen mi megfogja

2016. jan. 9. 16:26
 12/18 anonim ***** válasza:

Ez a 4. edzőterem ahova rendszeresen járok, a tulaj évente cserélgeti a mellgépeit, csak a szabad súlyos gépek az állandók. Így volt szerencsém már 8-10 ülő, és legalább még egyszer ennyi fekvő nyomó géphez. A rudas fekvenyomást egyik sem tudja helyettesíteni, lekövetni, mivel fekvenyomás közben térben mozog a súly, nem síkban. Éppen ezért írtam egy olyan ötletet, ahol gyakorlatilag szabadon mozog a súly, csak akkor segít ha megálltál. Amég rajtad nem marad a súly, gyakorlatilag egy fekpadon nyomsz szabadon rúddal.

Ezek a fekvenyomó gépek, hogy mindenki ki tudja használni a mozgástartományát, úgy vannak megcsinálva nyilván, hogy tudd állítani az indulási pozíciót. Fekvőknél a teherkart, ülőknél a háttámlát állítod általában. De ez nem jó, mivel ahhoz, hogy ne te legyél a teremben a kopogó szellem (minden 2. ismétésnél hozzácsapod a súlyt a tartóhoz ami jobb esetben gumipogácsával csillapítva van), meg dinamikusan tudj nyomni, lentebb kell megfogni a súlyt, mint a nyomási minimumod. Ha onnan kell kivenned, mondjuk oldalanként 60-80kg (de van aki 100-120al is megpakolja mert bőven 200 fölött nyom fekve) tárcsát, az igen is szétszed a válladat.

2016. jan. 9. 16:45
 13/18 anonim ***** válasza:
Drága lenne az a gép? MIkor egy Hoist nyomógép 6-700 eft súly nélkül? Ne viccelj már. :) Gyakorlatilag egy fekvenyomó pad fölötte egy kerettel, amin van egy ~500 eft értékű vezérlés.
2016. jan. 9. 16:46
 14/18 anonim ***** válasza:
13. És szerinted melyiket venné meg egy hobbi testépítő, csak azért, hogy egyedül (is) nyomhasson fekve? A linkelt 60 ezer ft-ost, vagy a te 600 ezer forintos találmányod? Aki meg nem hobbi testépítő, hidd el, általában van partnere a fekvenyomáshoz.
2016. jan. 9. 16:58
 15/18 anonim ***** válasza:

Én csak vázoltam egy alternatívát, nincs itt semmi féle találmány. Csak kifejtettem, hogy egész egyszerűen meg lehet oldani. Mondjuk ha olcsó hajtást, olcsó PLC-t teszel bele, nem Siemens meg Omron árkategóriát, talán feleződik az ár. És igen, rohadt sok teremben költenek fél milliót fekvenyomó gépekre, nem is egyre. Attól hogy valaki nem versenyző, még nyomkodhat 120-150kg-al, vagy meg-meg próbálhatja a 150-200-as nyomásokat, és akkora súlynál én pl. már nem is bízok segítőben. Azért az a segítő is kevés aki 1,5 mázsával evez.

Nem a profiknak van erre szüksége, bár nekik is segítségre lehet, mivel tuti pontosabb mint egy segítő.

2016. jan. 9. 17:02
 16/18 anonim ***** válasza:

Igen, végülis ha kiválasztod a legdrágább túlárazott gépet ahhoz képest nem sok.

Viszont ha veszel egy fekpadot meg 2 széket... ez a másik szélsőség. Remélem érted mire célzok.

Megjegyzem te kihagytál a géped árából pár dolgot, pl: az előállítás költségét. A munkadíjjat, a rezsit, a márka díjját, illetve a gyár költségét. Mert ez is mind pénzbe kerül. Mérnöknek ne kelljen már az ilyesmit magyarázzam hogy a termék hány %át adja ki mindez.

Persze ha te a sufniban csinálsz ilyet több tétel kihúzható, de az eszközök amikkel csinálod, a te időd, és a rezsi ugyanúgy költség. És megjegyzem nem olyan könnyű egy ilyen vezérlését belőni mindennek megfelelően, de ebbe már tényleg nem megyek bele.

A gép is akkor annyi, amikor te felkelsz mint Rich Piana. Csak amit te leírtál nem 500, hanem 620 kijelző nélkül (valami kezelőfelület pedig kell). Még ha nem is kötekedek a leírtak költségével, akkor is vezetékek, biztonsági felszerelés, elektromos szekrény, borítás, festés. Ez mind kell, és még közben kerülne elő pár egyéb költség. Tudom mert gépgyártásban van tapasztalatom. Az előre kalkulált ár nagy egységek alapján mindig egy +10-20%-ot jelent annak függvényében, hogy mennyire aprólékosan számoltál előzetes költséget. Így összvissz legalább 1,2 misire tenném az egész projectet. Alsó hangon. Ha nem hiszel nekem kérj árajánlatot pár cégnek akik gépgyártással foglalkoznak.

"A rudas fekvenyomást egyik sem tudja helyettesíteni, lekövetni, mivel fekvenyomás közben térben mozog a súly, nem síkban."

WAT? Egyre ridegebb amit írsz, vagy csak nem értem. Most ezt oldalról nézve mondod, vagy hogy?

A kötött pálya nem rossz. Nagyon sokan nem tudnak fekve nyomni annak ellenére hogy egy nagyon egyszerű gyakorlat. Én inkább több embert ültetnék a gépekre mint lássam hogy fekve nyomás után fájlalja a vállát. Nem azért mert sokkal nyomott, hanem mert nem tudja hogy kell.

Teljesen hogy tudná egy kötött pályán mozgó gép helyettesíteni a korlátok nélküli nyomást? Ez nem is célja az ilyen gépeknek. Leírtam már hogy mire valók, de elmondom hogy a kötött pálya is mire jó: sokkal jobban tudsz a célizomra koncentrálni, és biztonságosabban emelsz mivel nem arra figyelsz hogy JÓL csináld, ÉS ne ejtsd magadra. Ez ennyire egyszerű.

Még mindig nem tudjuk hogy miért cseszi szét a vállakat... gyanítom hogy csak úgy gondolod hogy ezt teszi. Ezzel sincs baj, csak akkor így írd, és ne tényként közöld.

Az meg hogy kopogószellem meg akármi... Be kell állítani rendesen azt a gépet. Nem egyszer dolgoztam ilyenen, nem kopogtam rajta (ejteni főleg nem kell), és a mozgástartomány se szenvedte kárát, maximum 1-2 centivel néha egy rosszabb gépen, vagy amikor 2 beállítás közé estem. Persze ilyenkor is mehetsz mélyebbre mert nincs rúd a mellkasodnál végpontnak, segíthetnek kiemelni, a vállad mobilitása pedig amúgy se engedi ennél lejjebb a karod hogy tényleg sérülésveszélyes tartományból kelljen erőlködj. Ha neked volt ilyen problémád valamit rosszul csináltál. Vagy ismételten: 5mpre segítséget kérsz.

"Csak kifejtettem, hogy egész egyszerűen meg lehet oldani."

őőőő nem? ez sehol nem egyszerűbb. + 1 sorozat az egyszerűbb.

Egyébként pedig mindenkinek annyival kell nyomnia, amennyit még biztonságosan tud kezelni. Meg lehet nézni mennyi a baleset ilyesmiből eredendően, mennyi a halálos baleset, és fel lehet tenni a kérdést: kell e ez?

Értem én mit mondasz, de mint írtam: drága, és minimális az az extra teljesítményt amit el is érsz vele.

Ettől nem fogsz gyorsabban fejlődni. És ugyanezt a gépet kiválthatod egy extra sorozattal (time over tension). Ugyanúgy el fog fáradni az izmod, csak nem 120 al nyomtál fekve egy gépen, hanem 100 al anélkül.

2016. jan. 9. 17:25
 17/18 anonim ***** válasza:

Teljesen jogos amúgy amit írsz, mármint az árral kapcsolatban. Mi is gépgyártással foglalkozunk, valóban nem számoltam bele mindent. :)

Én egy prototípust magamnak ha a munkaidőt nem számolom, fél misiből előállítanék, de valószínűleg én nem használnám. Mivel én sem megyek el maxig, negyed évente 1x nyomok maxot, segítővel. Ha meg csinálok egy 5-10 ismétléses sorozatot, nyilván érzem, mi az ami még kimegy, mi az ami rajtam marad. Mondjuk én szerintem ehhez az is hozzátartozik, hogy egy olyan súlya alól amibe belenyomsz 5-6 ismétlést, fel tudj kelni, ha rajtad marad. Ettől függetlenül azért kipróbálnám, hogy be lehetne-e lőni egy útmérő-nyomatékmérő-szervó hármast, hogy tényleg éppen annyit és abban az időpontban segítsem amit kell. Tudna-e jobb lenni egy segítőnél. Véleményem szerint, amilyen követelmények vannak az iparban, ez gyerekjáték lenne. És annyira nem bonyolult szabályozás, hogy hű de komoly PLC vagy hű de nagy terhelhetőségű szervó-hajtás-csörlő kéne, hiszen csak pár 100kg-ról beszélünk. A leírt árakat el lehet osztani kettővel, csak mi Kollmorgen-Siemens duoval dolgozunk, az meg nem éppen olcsó.

De ez a gépgyártás is olyan, hogy a megrendelő is csomó valójában haszontalan opciót, funkciót kér bele, ami az adott termék legyártásához, előállításához teljes mértékben szükségtelen, csak a gyártott alkatrész vevőjét akarja lenyűgözni. De még mi is teszünk bele extraként, az ár növeléséhez fölösleges dolgokat, csak hogy lenyűgözzük a közvetlen vevőt, minél magasabb áron el tudjuk adni. Ráteszel 4-5 darab csili-vili állapot vagy folyamatjelző lámpát a gépre, és egy 100-ast hozzáírhatsz az árhoz. Kell neki egy jó reklám meg design, és már is eladod dupla áron, mint a valóban túlárazott Hoist, Hammer Strength pl. Bár előbbi tényleg jó, de ettől függetlenül szar az ár-érték arány. Na az ilyen termekbe, ahol nem számít a gépekre költött pénz, tökéletes lenne, biztosan mindenki azon nyomna fekve, nem a padokon. :D

2016. jan. 9. 20:17
 18/18 anonim ***** válasza:

#9-10-es vagyok.

Tessék, készen is van:

[link]

Csak az általam vázolt verziótól abban tér el, hogy nem csőrlőt+sodronyt mozgatunk 2 szervóval, hanem valószínűleg 2 golyós orsóval a két tartót, ami jóval drágább egy csörlőnél. Ott van a gépen a paraméterezhető kijelző is.

;)

2016. márc. 3. 00:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!