Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Megtudnatok mondani hogyan...

Megtudnatok mondani hogyan lehet kiszamolni hogy mennyi szenhidratot es feherjet viszek be a szervezetembe egy nap?

Figyelt kérdés
2016. jan. 3. 07:27
 1/10 Cortez70 ***** válasza:
100%
Megnézed tápanyagtáblázatban az adatokat. Minden alapanyagnál megtalálod, hogy 100 grammjában mennyi a fehérje, ch és a zsír. Beírod googleba, hogy tápanyagtáblázat és kiad párat. Az értékek a nyers alapanyagokra vonatkoznak, ezért is kell mérni és számolni főzés előtt. Pl megfőzöl 10g rizst amiben van kb 80g ch, de főzés után lesz belőle vagy 250-300g mivel vizet vesz fel főzéskor. A tápanyagtartalma nem változik, ugyanúgy 80g ch lesz benne, de ha nem mérted le főzés előtt, akkor visszafelé már nem tudsz pontosan következtetni, hogy mennyi volt eredetileg. A hússal is ez a helyzet. Megveszel 100g csirkét, van benne kb 24g fehérje, de ha megsütöd, akkor is ennyi lesz benne. A sütéskor vizet veszít, tehát ha nem mérted le előtte, akkor nem tudod, hogy nyersen mennyi volt, mivel nem mindig ugyanannyi vizet veszít. így nem tudsz az eredeti tömegre következtetni, tehát nem tudod pontosan meg, hogy mennyi fehérjét ettél.
2016. jan. 3. 07:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
Így van ahogy Cortez írja, ez most nagy macerának tűnhet, de egy idő után rutinszerű, az alapok a fejedben lesznek.
2016. jan. 3. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:
És a kész ételeknél mennyit számít, a sütés közbeni tápanyag bomlás, illetve ennek ellensúlyozására a könnyebb emészthetőség? És hogyan mérték ki az átlagos tápanyag értékét?
2016. jan. 3. 13:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 Cortez70 ***** válasza:

Nem bomlik sütés közben a tápanyag. A fehérjeszerkezet megváltozik, de ettől még az aminosavak megmaradnak, amiből újra tud épülni a mi izomzatunk is. Sütéskor a víz, zsír és minimális fehérje ami kisülhet, de ez utóbbi elhanyagolható. Nem számolunk vele.

Úgy tudják megállapítani a kalóriaértékét a kajáknak, hogy tudják az alapanyagoknál, hogy mennyi fehérjét, zsírt és ch-t tartalmaz.

Fehérjetartalmat is sokféleképpen lehet mérni, pl:

a nitrogéntartalom,

a peptidkötések,

az aromás aminosavak,

az UV-abszorpció,

a szabad amino-csoportok,

a fényszórás, vagy

a festékkötési kapacitás detektálása.


A zsírméréseknek is megvannak a módszerei,pl butirométerben. De ezekhez már egy könyvet kellene inkább kiolvasnod, nem lehet röviden.

2016. jan. 3. 13:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
Cortez, szerintem kár leírni is, csak az okoskodás a lényeg. Te úgysem értesz hozzá, a szakmádnak véletlen sincs hozzá köze.
2016. jan. 3. 13:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 Cortez70 ***** válasza:
Hát ja, élelmiszermérnök vagyok. Viszont gyógyszergyárban dolgozom, úgyhogy inkább már azon a területen vagyok otthon, minőségbiztosításban.:)
2016. jan. 3. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:

Utolsó válaszoló:szerintem normálisan kérdeztem valamit, ami érdekelt, nem pedig okoskodás volt. Lehet sokan trollkodnak meg okoskodnak, de nem kell egyből ugrani.

Cortez: köszönöm a részletes választ, duplán ment a zöld.

2016. jan. 3. 14:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
Akkor bocsánat, kötekedésnek hittem.
2016. jan. 3. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 anonim ***** válasza:
Semmi gond.
2016. jan. 3. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 A kérdező kommentje:
En is koszonom
2016. jan. 3. 16:08

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!