A fehérjepor szavatossága lejárt. Van ennek jelentősége a gyakorlatban?
Van egy nagy zsák, kb fél évre elegendő fehérjeporom, ami a rábélyegzett szavatossági idő szerint egy hónappal ezelőtt lejárt. Kidobni nem akarom, inkább elhasználnám.
Van a gyakorlati életben szavatossága? Vagy nyugodtan használhatom? Lejárati idő után ártalmas lehet, vagy csak max. nem fog érni semmit?
Elsősorban olyanok válaszát várnám, akiknek nem csak tippjük van, de tudják is a választ a kérdésre - előre is kösz mindenkinek! :)
A szavatossági idő az az idő, amire a gyártó szavatolja a terméke minőségét, azaz inkább egy minimum, mint maximum időpontot jelöl.
Tehát a megfelelő tárolás mellett addig biztosan jó a termék.
A fehérjéknél ez általában 2 év és év/hónapra van megadva, ami az adott hónap utolsó napját jelöli.
Ez nem azt jelenti, hogy másnapra (egy éjszaka alatt) megromlik...
Tapasztalataim szerint nagyjából 10-20% nyugodtan hozzáadható a lejárathoz, azaz ha 2 évig jó, akkor 4-5 hónapig még fogyasztható általában.
De ha megváltozik az íze, állaga, illata, akkor inkább ne edd meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!