Tönkölybúza fehérje tartalmát számoljam vagy sem?
A minap lecseréltem kedvenc puffasztott rizsemet puffasztott tönkölybúzára és meglepetésként ért hogy majdnem kétszer annyi - 15,9 gramm - fehérje van 100g-ban mint a puffasztott rizsben.
Számoljak vele vagy sem?
"A jó fehérje az, amely mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezt nevezzük teljes értékű fehérjének és csakis ezek alkamasak izomépítésre. A testépítők által fogyasztott hagyományos, állati eredetű fehérjeforrások ilyenek.
A növényi fehérjék soha nem teljes értékűek. Hiába számolod bele az étrendbe, ezzel csak csalsz, mert x mennyiségű növényi fehérje a hiányzó aminosavjai miatt nem felel meg ugyanannyi állati fehérjének, és váltószám sincs arra, hogy hányszor annyi zöldbabot vagy zabpelyhet kell enni, mint csirkét. "
TL;DR:
Csak a teljes értékű fehérjeforrásokat kell számolni, a növényieket nem.
--gömb--
Nem igaz, hogy nem teljes értékűek a növényi fehérjék. Megvan bennük minden esszenciális aminosav, pusztán az arányok nem olyan kedvezőek.
Aki nem hiszi, járjon utána az ndb.nal.usda.gov-on.
Ennek okán én mindig beleszamolom a növényi fehérjét is. Főleg, hogy mostanában nincs állati feherjeforrasom.
Amikor 250g proteinpor és egy kiló liszt volt az etrendem, akkor 320 grammnak számoltam, mert nem mindegy, hogy 200g, vagy 320. Még az is érződött, ha a liszt helyett rizst ettem, az -40g fehérje kilós tételnél, mondjuk inkább akkor, ha nem volt annyi tejsavofeherje.
Persze az a biztos, ha a 2g megvan allatibol, nagyobb keretet ad a fejlődéshez.
Azt lehetne mondani, hogy novenyivel egyutt legyen meg 2,5g, és akkor nincs gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!