Napi 2200kcal, ebből 500kcal fehérje,1500kcal szénhidrát és 200 kcal zsír. Mennyire jó ez?
Nem egyik naprol a masikra kellene ilyen mertekben valtoztatnod az etrenden. Amugy 370g ch-t en is soknak talalok. Ez tobb, mint 5*testtomegkg ch. Ez a nagyon nehezen hizo emberek szintje. Ha ennyivel fogsz kezdeni nagy valoszinuseggel nagyon be fogsz zsirosodni.
Kezdj eloszor 3*testtomek kg ch-val, azaz 210-220 g-mal. Es ha nem jon a havi 1 kg plusz, akkor emelheted. A zsir viszont nagyon keves, abbol 70g-ot kellene bevinni (630 kca). A feherjebol is mehet 20g-mal tobb.
Akkor tisztázzuk, hogy semmi gond ennyi szénhidráttal, valóban akár tomegeleshez is elég, ha nem gyors az anyagcsere, de valakinek semmi. Én például volt hogy 1000g ch-t ettem naponta, igaz fizikai munka mellett.
Mindenkinek magának kell beloni a mennyiséget a céljainak megfelelően. Az igaz, hogy ha nem akar valaki komolyabb izomtomeget, akkor kevesebb is elég lehet. De ha edzel, akkor ez messze nem túl sok.
A sok zsírt nem mindenki bírja, illetve a ketonokból nem nyer olyan hatékonysággal energiát a szervezet, mint a glukozbol. Én legalábbis ezt tapasztaltam. A ketozis nem egy alapallapota a szervezetnek. Ha viszont nincs ketozisban, és kevés a Ch, akkor a fehérjéből (aminosavakból) lesz, ami nettó veszteség. Mondjuk ez inkább csak intenzív fizikai munka mellett állhat fenn.
Lényeg a lényeg, nem kell félni ilyen mennyiségektől, ha megy az edzés rendesen.
Kérdező!
Ha a kalóriákból akarsz kiindulni, én a saját tapasztalataim alapján a klasszikus 20% fehérje, 30% zsír, 50% CH energiafelosztást javaslom. Nem írtad, hogy hány kiló vagy. A fehérje 20%-nál 107 gramm, ami valószínűleg kicsit kevés lesz. Ahogy írták is előttem, dobj rá 20 grammot.Ne foglalkozz vele, hogy elmásznak tőle a kalóriák, a fehérje máshogyan metabolizálódik (mások ezzel nem értenek egyet, ők azt mondják, a kalória az kalória).
A CH 50% esetén 268 gramm. Kezdetnek elég annyi. A zsír pedig 72 gramm lenne. Ha nem is tolod fel a zsírt 70 grammra, akkor is kevés a magadnak előirányzott 20 gramm. Ilyen mennyiségnél valószínűleg a tested fog magának átalakítani CH-ból zsírt, miközben a hormonális folyamataid akadoznak majd. Nem tudom, miért parázol a zsírtól. Nem a zsírtól leszünk zsírosak!
(Google: hogyan leszünk zsírosak lyle mcdonald, első találat; ajánlom a szerző többi cikkét is, mert megválaszolja a kérdésed)
Célszerűbb lenne a makrotápanyagokat számolnod. Ha izmosodni is szeretnél, állítsd a fehérjét 2 gramm/ttkg-ra (az sem baj, ha az állati és növényi együtt ad ki ennyit. Lehet, nem is kell több). A zsír legyen minimum 1 g/ttkg a ch pedig 4 gramm. Átlag embernél itt kezdődik az óvatos tömegnövelés, ha sport is megy a kaja mellé. Jól írják előttem: 1500 Kcal CH-tól valószínűleg bezsírosodnál, főleg, ha hirtelen állsz rá erre a mennyiségre (bár nem tudom, hogyan néz ki most az étrended). Ha kevés a 4 gramm ch 1 gramm zsír, akkor növeled a CH-t és vagy zsírt.
Mindenki más. Van aki zsírról is jól elvan, van akinek CH kell, hogy energikus legyen. Ahogy előttem is írták, van akinek extrém szélsőséges megoldás is működött. Én nem tudok zsírról üzemelni (próbáltam; fokozatosan; nem ment). Tapasztalatom szerint 3-4 gramm CH kell az aktív sporthoz (nekem legalábbis). Moneznek meg simán megy minimális, zöldségből nyert CH-val és sok fehérjével. Különbözőek vagyunk.
Indulj ki a fenti általános ajánlásból (2, 4, 1), aztán találd meg, ami neked a legjobban bejön. 200 Kcal zsír nagyon kevés!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!