Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Hogyan csináljam ezt végig?

Hogyan csináljam ezt végig?

Figyelt kérdés

18 éves fiú vagyok, fél évet edzettem, valószínűleg ekto-endo keverék vagyok. Muszáj voltam abba hagyni, anyagi- és egyéb okok miatt. Már 3 hónapja nem ragadtam súlyt, sőt, nem is sportoltam a heti 2 alkalmon kívül a satnya tesiórákon. Szép volt, jó volt, jött a "tömeg" is, meg a zsír és erő is. De a az utolsó 2 hónapban megállt a fejlődés, hiszen nem volt keret étrendre, most pedig már edzeni sem. Karácsonykor lesz egy kis pénzem, most is van kb 15k Forint, amiből tudnék minimálisan gazdálkodni. A gondom az, hogy 20%-os testzsíron vagyok, ami nem is zavarna, ha nem undorodnék attól, hogy olyan a formám, mint valami téglatest, és az arcomon egyáltalán nem körvonalas a feljött zsír miatt. Már nagyon nem bírom ezt az állapotot, ha kell, akkor is meg akarok szabadulni a zsírtól, ha újra 33-as karom lesz. 178/82 az adataim. 38-ról 37,2-es kar, mert abbahagytam.

Nincs rajtam sok izom, sőt, ez szinte semmi, de nem vagyok legalább vékony, csak ez a zsír zavar.. Ti mit tennétek ilyen helyzetben? Már nem tudok várni, ezen agyalok hónapok óta, és rossz így tengődni nap mint nap, hogy zavar a külsőm, főleg az arc. Mellesleg már volt egy diétám, és legelsőnek onnan fogytam, szóval ez lehet egy kis előny, hogy "genetikailag úgy vagyok elrendezve, hogy ott kezdje először a testem főként égetni a zsírt". Ez személyes tapasztalat, tényleg ott kezdődött először látszani, hogy "fogyok", arcról, kiélesedett, körvonalasodott. Tehát nem hiszem, hogy sokat kéne fogyni. Saját testsúllyal tudnék edzeni, csak ez a pénz kevés, 15.000Ft..

Mit tegyek szerintetek? Várjak karácsonyig, hátha kapok kis pénzt, aztán? (nem kell nagy összegekre gondolni, nem vagyunk egy gazdag család, félárvaként meg főleg..)

2014. dec. 7. 19:55
 1/10 anonim ***** válasza:

Abból a 15 ezer forintból vásárolj magadnak minőségi kaját, amúgy meg edd azt, ami van otthon. Ha olyat főznek otthon, ami nem 'clean', edd meg, aztán edz úgy, mint egy bivaly. A saját pénzedből pedig vegyél fehérjedús kajákat. Így elkerülheted, hogy izomból fogyj. Nézd meg mindig, hogy mi az akciós, így sokáig kitart a pénzed. Pl van, hogy 450g-s natúr joghurt 120 forint, kefir ugyanez, rizs is olcsó, csirkemell is szokott akciózva 1000 forint kg-je lenni (tehát egy étkezésnyit megúszol 300 forintból). Amikor a tojás akciós, azt vedd. Fél kg zabpelyhet múltkor 250 forintért vettem a cba-ban. Puffasztott termékek is irtó olcsóak.

Elég rossz kifogás ez a nincs pénzem dolog. Otthon laksz, kérd meg anyudékat, hogy ne kutyasz*ros coopos májkrémet vegyenek, meg "mindennapi sertés párizsit", virslit, fehér kenyeret, hanem túrót, teljes kiőrlésű termékeket, gyakrabban süssenek húst vagy bármi...

Amikor én elkezdtem edzeni elég hiányos ismereteim voltak az étkezésről, de úgy is sokat fejlődtem. Helyes táplálkozással ezerszer hatékonyabb az edzés, de ha heti 5-6x elmész kocogni, ahhoz nem kell speciális étrend, egy kis kalóriaszámolgatással és jó fehérjebevitellel simán lemehet a testzsírszázalékod.

2014. dec. 7. 20:12
 2/10 A kérdező kommentje:
Könnyű azt mondani, hogy vegyen májkrém helyett húst, de azért nem olyan egyszerű. Jó, mondjuk annyira azért nem állunk rosszul, hogy májkrémet együnk, szokott lenni heti 1-2x hús, de a szalámis szendvics az alap a suliba.. A nokedli meg disznóhúsleves is alap vasárnap a cukorral teli süteménnyel együtt. tojást azt tudok egy héten 2-3 alkalommal csinálni, mert az van itthon, de húst, túrót, zabot, rizset magamnak kell, amik nem is drágák a húson kívül..
2014. dec. 7. 20:23
 3/10 A kérdező kommentje:
Igen, erre már én is gondoltam, hogy csak simán kocogjak, meg számoljak egy kis kalóriát, meg vigyek be több fehérjét, csak akkor gondolom fele-fele arányban menne izommal együtt a zsír.. Mindegy, lehet ez lesz, ha nincs más.
2014. dec. 7. 20:24
 4/10 anonim ***** válasza:

Számolod a mikrotápanyagokat, ha nincs meg a fehérje, akkor azt kipótolod (előbb kaptál már ötleteket).

Otthon mehet a saját testsúlyos edzés és a futás/kocogá (utóbbi nyilván nem otthon :D).

Nem kell ezt túlbonyolítani.

Kb. 8 kg felesleged lehet, az 2-3 hónap leadni, egyáltalán nem vészes.

2014. dec. 8. 10:15
 5/10 anonim ***** válasza:
Bocs, előbb rosszul írtam, szóval nem a mikro-, hanem a makrotápanyagokat számolod.
2014. dec. 8. 10:16
 6/10 Pörölyfej Béla ***** válasza:
Jó lenne ha tudnál csinálni súlyokat. Vagy 4K-ért már lehet húzódzkodórudat venni. Esetleg vehetsz két 10 kilós egykezes súlyzót. Esetleg ha van méhtelep a közelben onnan is szerezhetsz vasat. Aztán valakivel egy üveg sörért meg összehegeszteted. Az a baj, hogy a saját súly egy idő után kevés lesz, tehát megint meg fogsz állni.
2014. dec. 8. 16:19
 7/10 anonim ***** válasza:
Az ektomorfok nehezen veszítenek izmot. Ha sikerül tartani az 1g/tskg fehérjét naponta szerintem nem igazán fogynál izomból. Persze rendesen kell kajázni mellette, hogy ne a fehérjét alakítsa át cukorrá a szervezet és azt égesse el. Meg próbáld a fehérjét is beosztani. Reggelire, edzés előtt, lefekvés előtt lassabb felszívódású fehérjét egyél, edzés után pedig gyorsat.
2014. dec. 8. 17:38
 8/10 A kérdező kommentje:
Megpróbálom majd úgy, ahogy az utolsó válaszoló írta, mert nem lesz pénzem 2g/tskg fehérjére, max 1,5g/tskg, de igen, ezt is tudom, hogy saját testsúllyal nem fogok fejlődni sokáig, csak diétázni szeretnék, hogy ne legyek dagadt. Aztán egyszer, ha lesz biztonságos anyagi hátterem folyamatos bevétellel, akkor nekiállok keményen edzeni végre, ami már olyan, mint egy álom..
2014. dec. 8. 19:57
 9/10 anonim ***** válasza:

Egyébként nézd meg a fegyházakban lévő emberkéket.

Itt a keményebb, szigorított börtönökre gondolok, ahol nincs gyúrós shop, nincs bent semmiféle pénznem, nem tudnak kintről becsempészni koxot, szteroidot, stb. Ott is diabetikusok, szakemberek állítják össze a rabok étrendjét (amit amúgy rengetegen nem tudnak), hogy meglegyen a rendes mikro és makro tápanyag bevitel. Viszont hogy tudsz te annyit enni egy börtönben, mint ahogy meg van írva a nagykönyvben? Mennyiséget vagy időpontokat tekintve. Nincs olyan, hogy beosztod a kajád kisebb adagokra. Nincs edzés utáni, kelés utáni, lefekvés előtti ilyen-olyan felszívódású fehérje/ch még szilárd kaja formájába se sokszor, nemhogy turmixolj, nincs bivalyerős táplálékkiegészítő tabi, speckó étrend mint ketogén diéta, edzés előtti bepörgető vagy bármi. Még is van izom, rengeteg, a kemény munka árán. Sok mindent megcáfol. Neked még így is sokkal több lehetőséged van arra, hogy elérj egy jó testalkatot, mint nekik. Eddzél, ne fossál, ha nem tudod minden étkezésed hajszál pontosan betartani. Lesz eredmény. Jobb fizikumot fogsz elérni kemény edzéssel, mintha csak sírnál és nem csinálnál semmit, mert nincs elég vagy megfelelő minőségű tápanyag. Másrészt úgy se versenyszinten akarsz testépíteni, hanem szimplán "nem akarsz dagadt leni" a te szavaiddal élve.

De említhettem volna példának a nagyon régi testépítést, ahol sokkal kevesebb elméleti tudással rendelkeztek, mint most, nem voltak ilyen kiegészítők mint most, még is bivaly erősek voltak olyan testalkattal, mint a mostani testépítők.

Vagy az egyik barátom, aki fegyencezik és annyit alkoholizál rendszeresen, amennyitől én tíz kg-t fogytam másfél hónap alatt, amikor elmentünk nyaralni a haverokkal és abbamaradt az edzés. Ő bármikor lenyom tízujjas plancheből három fekvőtámaszt. Na hogy is van ez?

2014. dec. 9. 14:37
 10/10 Pörölyfej Béla ***** válasza:
A sittre eleve kigyúrva mennek be. De azért van benne valami. Nem is mindenki egyforma, idővel a hátrányaidból fogsz előnyt kovácsolni és ez érvényes az élet minden területére. Sok sikert!
2014. dec. 9. 22:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!