Élelmiszermérnökök, orvosok, orvostanhallgatók és egyéb hozzáértők! Biotin vs. Tojásfehérje?
A tojásfehérje hőkezelt állapotban abszolút nem gátolja a biotin felszívódását vagy csak kevésbé gátolja, mint nyersen?
A biotin jól csak májból, tojássárgájából és dió- ill. mogyorófélékből szívódik fel (a biotinra nagy szükségünk van, a természet mégis összerakta a tojássárgáját, mint forrást a fehérjével, mint felszívódást gátló tényezővel, ez ám a paradoxon).
Ha reggelre zabpelyhet eszek egész főtt tojással és dióval, akkor mi hasznosul a biotinból?
Igen, nyersen nem engedi az avidin enzim felszívódni a biotint. Ezek tények, lehet rajta vitatkozni, hogy paradoxon, de ez a biokémiai könyvekben is így van írva.
A kígyóméreg is fehérje, még sem jó nekünk. Akkor ez is paradoxon? Vagy egyes gombákat sem ehetünk meg. Szóval a természetben előforduló növényeket, gombákat, fehérjéket bizony nem mind nekünk találták ki.
A "paradoxont" csak agyfuttatásból írtam, nem kételkedem abban, hogy a tojásfehérje nyersen odaver a biotinnak és nem is készülök nyersen tojásfehérjét inni :)
Arra vagyok kíváncsi, hogy a sütéssel/főzéssel teljesen rendbe tesszük-e a tojásfehérje biotin felszívódást gátló hatását vagy jobb, ha a nem kombinálom a tojásfehérjét semmivel, amivel biotint szeretnék bevinni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!