16éves vagyok. Hyper Mass 5000 használok egy ideje. Ma a bőr gyógyaszom megtiltotta, mert állítólag volt pár betege, hogy táplálékkiegészítőtől kaptak mell rákot. Tudni akarom, hogy ez lehetséges-e? Csak olyan írjon aki ért is hozzá (pl. Doktor)
4. vagyok. Nekem a napi 250g tejsavófehérje koncentrátum az standard ( bár mostanság nem edzek, ergo nem is eszek annyit). Tehát nekem is van tapasztalatom. Sőt, kísérletezős időszakomban volt hogy lement napi 500 g szójafehérje izolátum (semmi haszna nem volt, mert akkoriban egyáltalán nem figyeltem a mikronutriensekre, még kezdőként mindenfélével kísérleteztem)
Szóval csak ismételni tudom a válaszomat. Amibe esetleg bele lehet kötni, azo az adalékanyagok. Ha félsz tőlük (sztem nem kell), akkor vegyél külön natúr tejsavófehérje koncentrátumot, meg gyors szénhidrátot, és lesz adalékmentes tömegnövelőd. Aki meg a fehérjébe is beleköt, azt élből ki kell röhögni és ott kell hagyni. Az már a hibás agyműködés tünete. :D
-iMPAKT-
Attól,hogy bevizsgálják,még nem lesz egészséges az aszpartám,az aceszulfám-k,a hidrogénezett növényi zsír,ezt nekem senki ne mondja.A dohányleveleket is gondosan válogatják a reklám szerint...nyilván nagy különbség van a kettő között,csak azt akarom mondani,ne legyünk naivak,mert sajnos olyan világot élünk,ahol általában a legutolsó dolog ami érdekli a gyártókat,forgalmazókat,az a vevő egészsége.Amiből pénzt lehet csinálni,amellett nem fognak elmenni.Magyarázat pedig mindig van,amivel el lehet oszlatni a kételyeket.Mit keresnek egyáltalán ilyen anyagok egy olyan termékben,aminek az egészségről kellene szólnia? a táplálékkiegészítőnek eredetileg az lenne a lényege,hogy csak tisztán a hasznos tápanyagokat tartalmazza.A rendszeres cukorfogyasztás pedig kedvez a rák(és egyéb betegségek)kialakulásának is.Rákgyógyításnál szoktak is olyan módszert alkalmazni,hogy kiéheztetik a ráksejteket,tehát megvonják tőlük a cukrot.És egyébiránt ugyanúgy feldolgozott élelmiszerekről beszélünk mint amilyen a sok bolti cucc,amik eleve nem a legegészségesebbek,de ez csak egy dolog.
Kérdező,ha mindenképpen orvosi véleményre vagy kíváncsi,tedd fel itt a kérdésed:
14-es!
Az aszpartám káros mivolta eleve erősen vitatott.
A többi adalékanyag is, amit írtál, jóval nagyobb mennyiségben található meg a többi, "normális" élelmiszerben, mint egy tömegnövelőben. Innentől kezdve értelmetlen a kiegekről kockázatforrásként beszélni.
Az edzés után fogyasztott cukornak pedig semmilyen káros hatása nincsen, az azonnal az izmokba kerül, amiknek szükségük van rá.
Csak megjegyzem, hogy nekem edzés és fizikai munka mellett szükséges 10-12g/tskg szénhidrát, bizony! Ha kevesebbet eszek, energiahiány lép fel, és nem tudok regenerálódni, illetve fejlődni. Tehát még csak nem is a mennyiségekkel van baj. Akkor van baj, ha tartósan, jelentősen több a kalóriabevitel, mint amire szüksége van az embernek. Ebből következik, hogy az edzés után fogyasztott cukor NEM tartozik ebbe a kategóriába.
(Sokszor lehet hallani, hogy a testépítő, túlkalóriás étrendben is kockázatot látnak bizonyos, túlevéssel összefüggésbe hozható betegségekre. Ez azonban nem állja meg a helyét. A testépítő étrend nem nevezhető ilyen szempontból túlevésnek, ugyanis az edzés során keletkező mikrosérülések hatására megnő a tápanyagigény. Ez a fejlődés egyik alapja. Ergo a jól belőtt tömegnövelő étrend annyi kalóriát biztosít, amennyit a szervezet igényel. Persze a gyakorlatban általában van valamekkora zsírosodás, de ha odafigyel az ember, akkor ez nem jelentős, illetve az edzés például az inzulinérzékenységet is a helyén tartja).
Az edzés utáni 50-80 g cukortól senkinek nem lesz semmi baja.
"Mit keresnek egyáltalán ilyen anyagok egy olyan termékben,aminek az egészségről kellene szólnia? a táplálékkiegészítőnek eredetileg az lenne a lényege,hogy csak tisztán a hasznos tápanyagokat tartalmazza."
Én se örülök nekik, de valós kockázatforrásnak nevezni egy tömegnövelőt még mindig ökörség.
Egyébként erre javasoltam a saját összeállítást. Abban nincsenek adalékok. És akkor teljesen nyugodt lehet az ember.
Önmagában a feldolgozottsággal sincs probléma. A kenyér is feldolgozott. Sőt, a nyersen fogyasztandó ételeken kívül minden az. Én például a lencsétől meg a zabtól meghalok, pedig mind a kettő egészségesnek van nevezve (és akinek jó, annak az is).
A testépítő étrend eleve a kevésbé feldolgozott, természetes ételekre épít.
Ezek mellett a kiegekben levő adalékoknak elhanyagolható a jelentősége. De mondom mégegyszer, natúr fehérje+ gyors szénhidrát, és a probléma abszolút kilőve.
A gyártók nyilván a piaci szempontokat tartják szem előtt, ehhez mindegyikük azt használ fel, amit még megengedhetőnek tart. Mert ha a delikvens talál egy finomabb tömegnövelőt, akkor ezentúl azt veszi ugye. Sokan nem néznek a dolgok mélyére, hanem ilyen szempontok alapján döntenek. Persze ettől még tilos lenne egészségtelen összetevőket használni, erre van a törvényi szabályozás. Amibe bele lehet kötni, hogy pl kölcsönhatás van a kettő között, de most ezt hagyjuk. A lényeget már leírtam.
Meg lehet kérdezni orvosokat is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy némelyikük véleménye sokszor előítéleteken és tévinformációkon alapul, ezért nem releváns. A végzettség semmire sem garancia.
"A többi adalékanyag is, amit írtál, jóval nagyobb mennyiségben található meg a többi, "normális" élelmiszerben, mint egy tömegnövelőben. Innentől kezdve értelmetlen a kiegekről kockázatforrásként beszélni."
Azért azt nem mondanám,hogy értelmetlen.A kevesebb sz..r attól még sz..r marad,hogy kevesebb.És ugye tudjuk,hogy sok kicsi sokra megy/mehet.
"Az edzés után fogyasztott cukornak pedig semmilyen káros hatása nincsen, az azonnal az izmokba kerül, amiknek szükségük van rá.
Csak megjegyzem, hogy nekem edzés és fizikai munka mellett szükséges 10-12g/tskg szénhidrát, bizony! Ha kevesebbet eszek, energiahiány lép fel, és nem tudok regenerálódni, illetve fejlődni. Tehát még csak nem is a mennyiségekkel van baj. Akkor van baj, ha tartósan, jelentősen több a kalóriabevitel, mint amire szüksége van az embernek. Ebből következik, hogy az edzés után fogyasztott cukor NEM tartozik ebbe a kategóriába."
Rendben van,hogy az izmokba megy edzés után.És nem is a mennyiséggel van a probléma,ha valaki fel is használja a kalóriákat.Megfelelő mennyiségű szénhidrátra szükség van,ezzel teljesen egyetértek.Itt a minőséggel van baj.A finomított cukor nem egészséges.De hajlok arra,hogy azzal is egyetértsek,hogy natúr fehérje+gyors ch DE CSAK EDZÉS UTÁN(ezt a kérdezőnek emelem ki,ha esetleg nem lenne neki egyértelmű,hogy mikor igya)mert ennyi belefér,ha egyébként egészségesen étkezik,amennyire csak lehet.
"Önmagában a feldolgozottsággal sincs probléma. A kenyér is feldolgozott."
De van.És a kenyér sem éppen a legegészségesebb.Minél feldolgozatlanabb egy étel,minél inkább megőrzi eredeti állapotát,annál több tápanyag marad meg benne,és annál kedvezőbb a szervezetnek.De hát ilyen ez az iparosodott világ amiben élünk,úgyhogy megváltani én sem tudom,én is eszem néha kenyeret amellett,hogy törekszem a minél több nyers étel bevitelére,és bizony érezhetően pozitív hatása van,több az energiám,jobb a közérzetem,kevesebbszer vagyok beteg.
"Meg lehet kérdezni orvosokat is, de a tapasztalat azt mutatja, hogy némelyikük véleménye sokszor előítéleteken és tévinformációkon alapul, ezért nem releváns. A végzettség semmire sem garancia."
Ezzel sajnos egyet kell értsek.Amíg valaki olyan gyógyszereket alkalmaz,amiknek a mellékhatásai sokszor nagyobb problémákat okoznak,mint maga a betegség,addig ne a tápkiegekben legyen szakember,hanem előbb ezekről mondja ki,hogy rákkeltőek,és a többi...
"De van.És a kenyér sem éppen a legegészségesebb.Minél feldolgozatlanabb egy étel,minél inkább megőrzi eredeti állapotát,annál több tápanyag marad meg benne,és annál kedvezőbb a szervezetnek.De hát ilyen ez az iparosodott világ amiben élünk,úgyhogy megváltani én sem tudom,én is eszem néha kenyeret amellett,hogy törekszem a minél több nyers étel bevitelére,és bizony érezhetően pozitív hatása van,több az energiám,jobb a közérzetem,kevesebbszer vagyok beteg. "
Ezzel egyetértek, ezért írtam a nyersen fogyasztandó ételeket.
De azért írtam pl a lencsét, mert azt pl muszáj feldolgozni, nyersen mérgező. Sőt, nekem még főzve is.
Azt, hogy önmagában a feldolgozottsággal nincs baj, elsősorban a fehérjeporokra értem. Ugyanis ott koncentrálásról, kivonásról van szó, ami szükséges, mert 12 %-os savópor nem jó semmire.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!