Ha darált zabpelyhet turmixba rakok akkor az most szilárd kaja vagy nem?
Remélem még olvasod.
A natúr zabpehely (turmixolva is) azért jó, mert amellett, hogy lassan felszívódó szénhidrát, magas a rosttartalma (amúgy előbbi utóbbiból is következik).
A szilárd táplálék kérdése érdekes, nekünk az orvosin azt mondják, hogy a rost azért kell, hogy a belek könnyebben továbbítsák a béltartalmat. A rostok azért is jók erre a célra, mert sok vizet szívnak magukhoz, így nagyobb lesz a térfogat (és épp ezért kell sok vizet inni mellé!).
A térfogat tehát megvan, a szilárd táplálék tudomásom szerint ez okból kifolyólag lehet fontos.
ha a szájban megkezdődő előemésztés miatt aggódsz: az a fogak általi mechanikus őrlésből és a nyálban található (főleg szénhidrátbontó: amiláz) enzimek munkájából tevődik össze. (emellett az étel látványa, gondolata, íze, szaga, esetleg maga a vágy, hogy elfogyaszd - ezek a szádtól a beleidig mindenhol felkészítik az emésztőrendszert a táplálék befogadására, feldolgozására)
Tehát az őrlést a turmix elvégezte, ha a többi okoz aggodalmát, rágjad egy kicsit, vagy mozgasd a szádban. Ha még valami gyümölcsöt is rakás bele, az íze is jobb lesz, több nyálad termelődik, és még vitamint is viszel be, a további rostokról nem is beszélve. Amúgy a megfelelően pépes táplálékot a bélben található enzimek is remekül lebontják, de ne az evéssel spórolj időt.
remélem segített.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!