Szerintetek nem felelőtlenség az ilyen?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Sperseus válasza: pontosan kérdező.
Amúgy akinek van esze, az nem csinálja, de nem a szalmonella a legnagyobb gond, amitől tartani kell a nyers tojásnál.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nem felelőtlenség pontos ismeretek nélkül elhinni, hogy a nyers tojástól (friss) szalmonella fertőzést lehet kapni?
Én nem tudom a statisztikákat, de nem túl hiteles számomra, hogy ha minden nap ennék nyers tojást, akkor majd ez a baktérium bekerül a szervezetembe ÉS megfertőz.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Nem is írtam, hogy nyersen kell enni a tojást.
De ami érdekes, a csirkeállomány valami 40%-a fertőzött szalmonellával itthon (muter járványügyes).
Ehhez képest valamiért mégis azt írod, hogy a fertőzés esélye minimális. Nocsak? :D
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Mégsem lesz 40%-a szalmonellás annak, aki eszi, sőt, elhanyagolható töredéke csak, ha ésszel csinálja.
Mindazonáltal már önmagában a szalmonella veszélyért sem enném, cseszheti az ember az addig elért eredményeit, ha pont bekap 2 hétreegy véres cifrafosást és infúzióval kell benne tartani a lelket.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
"a csirkeállomány 40%-a fertőzött"
Azzal nincsen baj,hiszen sütéskor,főzéskor ugye a baktérium eltűnik,gondolom nem eszi senki nyersen a csirkét .. :DD
Ugyanakkor egy ismerősöm is ma mondta,ő így csinálta nyáron. És szerintem felelőtlenség. Akkor inkább szánjon rá az ember 5 percet,míg megsüti rántottának,és úgy még finom is...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Ezt nincs kedvem leírni már este, bemásolom a body builder cikkét:
Lépjünk most túl egy pillanatra a szalmonella veszélyén. Ma már szerencsére elég korszerű fertőtlenítési eljárásokon esik át a tojás, mire a polcokra kerül. Megjegyzem, így sem 0% az esélye a dolognak, de tény, hogy nem ez a legfontosabb probléma. Mindenesetre azt azért gondold át, mielőtt legurítod a „tojásturmixot” hogy pár nap alatt elveszíteni hónapok kemény munkáját, na az nem valami szívderítő dolog.
A fontosabb problémát az avidin nevű enzim jelenti. Ez a tojáésfehérje egyik alkotóeleme, mely bár nem túl nagy mennyiségben található meg abban – kevesebb, mint 0,5%-át adja – hatása annál problémásabb.
Egyrészt, az avidin képes megkötni a biotint, ezzel megakadályozza annak felszívódását. Ebből kifolyólag vitaminhiányos állapotba kerülhetünk. Az avidin azonban hő hatására elveszti aktivitását, így főtt tojásfehérje esetében ezzel a veszéllyel nem kell számolnunk. Egy-nulla a főtt tojás javára.
Mi jöhet még? Hiszen egy „sima kis vitaminhiányt” még sajnos sokan figyelmen kívül hagynának, legalábbis a tapasztalat ezt mutatja... Nos, a kellemetlenebb hír – legalábbis a mi szemszögünkből – hogy a tojásferhérje egy része nyers állapotban az emberi szervezet számára gyakorlatilag emészthetetlen, ezáltal haszontalan, sőt, megterhelő. A hő hatására ezek az emészthetetlen fehérjefrakciók denaturálódnak, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a tojásfehérje emészthetősége jelentősen, akár 40%-al is javulhat. Kettő-nulla a főtt tojás javára.
Végezetül pedig számoljunk egy kicsit! Egy tojás legyen mondjuk 30 Ft (jelenlegi árakat figyelembe véve). Egy tojásban kb 6-7g fehérje van. Egy turmixban nem baj, ha van kb 30g fehérje, persze az egyéni szükségletek függvényében. 5 egész tojás, az tehát 150 Ft – alsó hangon – és akkor még nem is vettük figyelembe, hogy nem tanácsos az összes sárgáját beletenni, koleszterintartalma miatt. Aki több fehérjét szeretne beletenni annak még több tojást kell beáldoznia egy 30g-os fehérje adag biztosítása érdekében. Legyen mondjuk 8 db, az 240 Ft. (Már csak zárójelben jegyezzük, meg, hogy ezzel meg az az apró probléma van, hogy a fehérjefrakció értékesebb részei pont a sárgájában találhatók)
Hogy is állunk tehát? Minimum 150 Ft egy turmix, és akkor még nincs benne semmi, amivel ihatóvá tetted – persze van aki olyan hárdkór hogy lenyomja simán natúrban, de lássuk be hogy ők a kisebbség. 6150 Ft jelenleg egy 920g-os tejsavófehérje, nem is a leges legolcsóbb kategóriából, ennek egy adagja kerül kb. 200 Ft-ba.
Akárhogy is számoljuk, olcsóbban jövünk ki egy közepes árú tejsavófehérje koncentrátummal, mint az olcsónak hitt nyers tojásos turmix esetében, ha azt is nézzük, mennyi fehérje szívódik fel az olcsónak hitt tojásturmixunkból! Kiütéses vereség. Persze lehet mondani, hogy „én csak két tojást teszek a turmixba”. Oké, remek, van 14 gramm, rosszul felszívódó, és egyéb problémákat okozó fehérjéd, ahelyett hogy akár csak ugyanennyi, tehát 14 gramm remekül felszívódó és hasznosuló tejsavót innál, olcsóbban... Érdemes átgondolni!
Mint ahogyan azt is, hogy ha kész tojásfehérjét veszel (NEM a gyári tojásport, amivel sokan próbálkoznak, hanem az erre a célra kifejlesztett étrendkiegészítőket), melyben megvan a tojásfehérjében és sárgájában található minden előnyös tulajdonsággal bíró fehérjefrakció, ellenben nem tartalmazza a sárgájában található zsírt, még azzal is kb. ugyanott vagy anyagilag, ha mindent összeszámolsz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!