Mért baj ha egy fehérjében sok a szója?
Egyébként megnéztem több oldalt is ezzel a proteinnel kapcsolatban. Nagyon fura, hogy
egyik helyen azt írják szója és calcium kazein egy másik helyen pont fordytva írják az összetételt.
Az egyik heylen azt írák tartalmaz glutamin, BCAA-kat, ami ugye hát persze hoyg tartalmaz, hiszen minden protein tartalmazza. ( contains BCAA and glutamine)
Az össztétel felsorolsnál (ami kötelező lenne) nincs feltüntetve, hogy plussz BCAA és Glutamin, és azokból mennyi!!
De végül is engem egyáltalán nem érdekel sem a biotech, sem pedig, hoyg milyen szója-szar-ságot eszel. Erre a gondolat sorra ellenben kénytelen vagyok reagálni, ne hogy tévhitben maradj.....
"
De annyira odavagy ezért a 74-159-es BV ért. Ez is kezd elavult lenni, csak azért szeretik mert ezen olyan nagy szám(jó a savónak, rossz a szójának és még nem is %-os érték), míg a PDCAAS szerint meg a szója egyenértékű(ez a whey businessnek rossz). A visszatartott nitrogén(N2) alapján van. Nyilván ha beviszed azokat az aminósavakat amikből kevesebb van a szójában(kevert) nem 74%-a fog hasznosulni.
"
Több módszer létezik a fehérjék minőségének megállapítássára. A protein BV értéke azt jelzi, hogy a megevett fehérjéből mennyi marad a szervezetben és mennyi ürül ki nitrogén formájában. Sportolók számára tehát a BV érték, de a legtöbb szakértő szerint is ez a mérvadó. Az általad jelzett PDCAAS a fehérje emészthetőségét vizsgálja, olyan módon, hogy a másodrendű, növényi fehérjék jobb minőséget kaphassanak.
Amennyiben azt nézzük hoyg egy WPC80 ca. 104-es BV pontszámú, addig mondjuk a szója 74-es BV pontú. Tehát többet kell elfogysztani egy szójából ahhoz, hogy az izomzatba lehessen beépíteni. Sajnos, azonban ezzel egyenes arányban több cokrot, keményítőtt meg egyebeket is meg kellene enned, amit a szervezet nehezebben emészt meg. Ráadásul pl. ha a szója fehérje mennyiségét megnöveled, akkor erőteljesebb anyagcsere folyamatot indukál. A katabolizmus beindulásakor az izomvesztés is beindul.
Részemről a szója kérdés-feletet lezárult. Maradjunk annyiban, hogy aki azt akarja igya, aki pedig a wheynél marad az pedig igya azt.
Magyarul jól írtam le a bv-t igen tévhitekben élek...
Amúgy a bv-t is vitatják tudósok(elavultnak tartják), és a másikat nem azért csinálták hogy a növényi is jobbat kapjon, csak jelzi hogy teljes fehérje. Ezt le is írtam. Másodrendű növényi fehérjék? csak a szója kapott 1.00-t a marhahús meg 0,92-t ami nem növényi. Miről beszélsz?
De miért írsz hülyeséget? Ha csak a szója izolátumot nézed, abban szinte 0 szénhidrát( keményítő, a rost és a cukor is az) van, de amúgy is legalább 90%-a fehérje van. Erről ennyit. Katabolizmus? Szerintem inkább úgy értetted hogy METABOLIZMUS... és az nem egyenlő az izomlebontással, de a zsírvesztéssel, energiafelhasználással már jobban. Az anyagcsere fokozottsága nem feltétlen rossz. Inkább az szokott rossz lenni ha lassú. De így van! mindenki igya azt amiben hisz, amire van pénze és ami bevált. Amúgy az olcsóságba azt is kalkuláld légyszives bele hogy 4kg-os kiszerelés! A kisebb drágább általában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!