Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Ha az utolsó 2-3 ismétlés...

Ha az utolsó 2-3 ismétlés számít csak, akkor mi értelme a 6 fölötti ismétléseknek?

Figyelt kérdés

De legyen akkor a 8-10 felettieknek, a 12-15-20ról nem is beszélve.

Minek a sok "felesleges" könnyű ismétlés?

jan. 18. 14:15
 1/4 anonim ***** válasza:
76%

Valóban nem sok értelme van a "sok felesleges" ismétlésnek, ezért mondják azt évek óta mind a tapasztalatok, mind a tanulmányok, hogy a legoptimálisabb volumen valahol 5-10 rep között van.

Amikor elkezdtem kialakítani a házi konditermemet, és nem volt még elegendő súlykészletem, akkor a limitált lehetőségek miatt kénytelen voltam sok gyakorlatnál 15-20 ismétléssel dolgozni ahhoz, hogy bukás közelében tudjak edzeni, de aztán vásároltam új tárcsákat, így visszaállhattam az ideálisabb 5-10 repre.

jan. 18. 15:11
 2/4 A kérdező kommentje:
És mi volt a saját tapasztalatod? Jobban fejlődtél?
jan. 18. 17:35
 3/4 anonim ***** válasza:
55%

Nem fejlődtem jobban, de fejlődtem, mert az effort, a progresszió és a konzisztencia a helyén volt. Mindössze 1 évig edzettem így, ami nem túl nagy intervallum naturálon ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket lehessen levonni izomépítés terén.

Az lenne reprezentatív, ha egy nagy mintaszámú fókuszcsoport 5-10 ismétléssel dolgozna, a megegyező létszámú kontrollcsoport pedig 15-20 ismétléssel azonos feltételek mellett, azonos edzésprogrammal, azonos táplálkozási metódussal, azonos alvásmennyiséggel (stb.) mondjuk 36 hónapig, majd konlúzív vizsgálattal megmérnénk, hogy melyik csoport épített több száraz izomszövetet átlagosan. Vannak is ilyen nagyszabású kutatások, és egyébként közel egyenlő eredmény szokott születni a két csoport között, ugyanis önmagában az ismétlásszám kevés jelentőséggel bír.

Ettől függetlenül továbbra is igazad van abban, hogy minél magasabb ismétlést alkalmazol, annál több a "felesleges" rep.

jan. 18. 18:25
 4/4 anonim ***** válasza:
Sérülés, vagy sérülésre hajlamosság,mikor még nem tudsz full stabilan vegezni egy gyakorlatot, es meg kell rendesen tanulnod, ha egy-két sorozatban ra akarsz menni a vérbőségre is, ha az idegrendszer szempontjabol. Számos oka lehet.
jan. 22. 14:01

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!